Senzacionalno otkriće u Srbiji: Otkrivena grobnica sveštenika iz 3. veka, sahranjen sa gomilom blaga

Autor: Novosti, Republika

Vesti

13.09.2020

09:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niz senzacionalnih otkrića na Viminacijumu se nastavlja: arheolozi su, iskopavajući južnu gradsku nekropolu, otkrili još jedan svetski unikat - grobnicu ranohrišćanskog sveštenika sa početka trećeg veka!

RepublikaFoto: www.youtube.com/New China TV

Sahranjen je bez sarkofaga ili ozidane grobnice, što je na prvi pogled ukazivalo na grob siromaha.

Neočekivano, pod alatom arheologa, ukazale su se dragocenosti: masivni srebrni prsten sa dragim kamenom i urezanim ribama i krstoliko sidro, kalem zlatne žice i bronzani šestar.

- Vid sahrane ni po čemu nije izdvajao ovaj grob od desetina sličnih koliko ih svake nedelje istražimo, ali dragoceni predmeti položeni uz pokojnika su ukazivali na potpuno drugačiju priču - kaže prof. dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta i rukovodilac Naučnog projekta Viminacijum.

 

- Na gemi srebrnog prstena urezano je sidro sa po jednom ribom sa obe strane, a to su u antici simboli hrišćana, proganjane, ilegalne i zatvorene zajednice najranijih pratilaca nove religije nastale na prostoru Bliskog istoka.

Za rane hrišćane je sidro, kotva, bilo simbol nade u spasenje, jer je ono uopšte u antici smatrano znakom sigurnosti. Svojim oblikom, sa prečagom na vrhu, podsećalo je vernike i na krst na kome je razapet Isus, čiji je simbol bila riba.

- U ranom hrišćanstvu nije korišćen moderni simbol krsta, već slovo T, slično sidru na viminacijumskom prstenu - ističe dr Korać.

Vreme sahrane tajanstvenog pokojnika je procenjeno na prvu polovinu 3. veka, a telo je, kao i kod današnjih hrišćana, sahranjeno na osi istok-zapad. Arheolozi kažu da je ovaj hrišćanin iz Viminacijuma živeo na razmeđu 2. i 3. veka, u istorijski maglovitom vremenu, kada se tek stvarala nova religija koja će promeniti istoriju čovečanstva.

 

Pored stopala pokojnika arheolozi su otkrili šestar, kalem zlatne žice i nepoznatu gvozdenu alatku koja je zasada neprepoznatljiva zbog korozije. Prva asocijacija na predmete koji su polagani pred pokojnika je da oni ukazuju na njegovo zanimanje.

- Značenje šestara i kalema zlatne žice tek treba dekodirati. Predmeti koji se polažu u grobove se pažljivo biraju i mora se uzeti u obzir njihova moguća simbolika. Šestar je alat arhitekte, stvaraoca, pa je u srednjem veku sporadično prikazivan kao simbol božanske kreativne snage na predstavama stvaranja sveta. Prikaz Hrista sa šestarom nalazi se na ikonama, u iluminiranim rukopisima i mnogim katedralama - kaže dr Korać.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading