Kako postati najpoželjniji poslodavac?

Autor:

Vesti

27.07.2023

12:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, navode da se prilagođavaju promenama i očekivanjima zaposlenih, kao i da sprovode programe usmerene na privlačenje mladih kadrova.

Kako postati najpoželjniji poslodavac?

Foto: NIS kompanija

Nezavisno kom sektoru privrede pripada, dobra reputacija kompanije je posledica i njenog ulaganja u svoje zaposlene. U našoj zemlji izdvajaju se neke od kompanija iz kojih nam obično kažu da je tajna uspeha u tome da se za zaposlene kreira stimulativno i dinamično radno okruženje, koje im omogućava da razviju svoje pune potencijale. Uz brojne materijalne i nematerijalne benefite, da bi kompanija važila za poželjnog poslodavca, mora da prati trendove u oblasti upravljanja ljudskim resursima i da ulaže u kontinuiranu edukaciju svojih zaposlenih, jer je to potreba i samog biznisa.

Koliki je značaj ove teme govori činjenica da je jedan od ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, cilj 8 - „Dostojanstven rad i ekonomski rast“, posvećen i odnosu prema zaposlenima. U našoj najvećoj naftnoj kompaniji, NIS-u, navode da se prilagođavaju promenama i očekivanjima zaposlenih, kao i da sprovode programe usmerene na privlačenje mladih kadrova. NIS je nedavno objavio 13. uzastopni verifikovani Izveštaj o održivom razvoju za 2022. godinu pod simboličnim sloganom „Naša održiva zajednica“. NIS svojim aktivnostima doprinosi ostvarenju 12 od 17 ciljeva održivog razvoja UN. Jedan od njih je upravo cilj 8, koji se odnosi na brigu o zaposlenima.

Foto: NIS kompanija

Zaposleni NIS kompanije

Kako bi obezbedio lični i profesionalni razvoj svojih zaposlenih, NIS sarađuje sa vodećim svetskim kompanijama i obrazovnim institucijama. Zaposleni imaju priliku da se usavršavaju kroz različite obuke i programe koje pružaju stručnjaci iz renomiranih institucija kao što su Univerzitet u Tomsku, Siemens, Petroskills, Institut za nuklearne nauke Vinča, Mašinski fakultet Beograd, Tehnološki fakultet Novi Sad, Elektronski fakultet Niš i drugi, uz čiju pomoć je NIS prošle godine organizovao 3.407 obuka za 4.407 zaposlenih. U te svrhe je izdvojeno 234,3 miliona dinara, što je povećanje budžeta za obuke u iznosu od oko 25 odsto u poređenju sa 2021. godinom.

Pored toga, NIS je uveo i nove, fleksibilne modele rada koji zaposlenima pružaju mogućnost rada od kuće, postepenog povratka sa porodiljskog odsustva, prikupljanje i korišćenje prekovremenih radnih sati. Dodatno, usvojena je odluka o radu od kuće za posebno osetljive kategorije zaposlenih, kao i brojni drugi materijalni i nematerijalni benefiti.

Kada je u pitanju privlačenje mladih kadrova, u 2022. godini realizovana je druga sezona programa zapošljavanja diplomaca i studenata master studija pod nazivom „NIS Energy”. Program je završilo 20 diplomaca i svi su dobili posao u kompaniji. Data je i šansa za praksu zainteresovanim studentima putem programa „NIS Calling“. U prethodnih šest sezona programa, NIS Calling praksu u NIS-u je prošlo više od 170 praktikanata, od kojih je više od 60 dobilo zaposlenje u kompaniji nakon završetka programa. Pored toga, NIS je nastavio i stipendiranje najboljih studenata, tako da je do sada stipendiju ove kompanije dobilo više od 130 akademaca, od kojih je značajan broj već zaposlen u kompaniji.

Zbog toga je potpuno jasno zašto je NIS dva puta uzastopno izabran za najpoželjnijeg poslodavca u Srbiji u istraživanju specijalizovanog portala za zapošljavanje Poslovi.Infostud. Posebno je značajno što je u ovim istraživanjima učestvovalo oko 11.000 ispitanika.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 


 

Komentari (0)

Loading