PRATIMO DEŠAVANJA U UKRAJINI! Vučič: Na ovom trusnom geopolitičkom području možemo da opstanemo samo ako budemo još jači

Autor:

Vesti

25.07.2023

17:17 >> 18:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" prisustvuje pokaznim gađanjima u okviru završne faze obuke pripadnika Vojske Srbije sa novouvedenim naoružanjem i vojnom opremom.

PRATIMO DEŠAVANJA U UKRAJINI! Vučič: Na ovom trusnom geopolitičkom području možemo da opstanemo samo ako budemo još jači

Foto: Printscreen

Gađanjima prisustvuju i potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

OBRAĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA:

O POVREĐENIM VOJNICIMA

O trojici povređenih vojnika u šatoru kada je, usled nevremena, na njih palo drvo, predsednik je rekao:

"Povređena su trojica vojnika, Anđelić najteže, polomio je ključnu kost, ali sada je situacija stabilna. Nadamo se da će proći u potpunosti bez posledica. Druga dvojica su lakše povređena, jedan je već na kućnom oporavku. To su stvari koje se događaju".

"Ministar je odmah dao nalog da se grade kontejneri. Ja sam protiv toga, treba da damo 2,5 miliona. Još mu to nisam lično rekao, ali sada kažem da sam mu to zamerio".

"Ti ljudi će imati veća primanja, biće nagrađeni za trud".

"Da, biće povreda i ubuduće. Vojnici se povređuju svakodnevno".

"Ulažemo ogroman novac u vojsku kako bismo bili odvraćajući faktor".

O PITERU FEJTU:

Piter Fejt je izjavio da SAD gube strpljenje sa Kosovom, na šta Vučić kaže:

"Piter Fejt u SAD ima težinu. Da li mi možemo od njega da očekujemo lepe reči. Svakako ne. Jer, bio je prvoborac za kosovsku nezavisnost".

O IZBORIMA NA SEVERU KiM:

"Oni ne žele te izbore, oni žele samo da hapse Srbe. Moja molba međunarodnoj zajednici je da svi uhapšeni Srbi budu što pre pušteni. Neki su u pritvoru godinu i po dana".

O ANKETNOM ODBORU:

"Nisam se mešao, za mene je reč roditelja najvažnija".

O GAĐANJU:

"Veoma sam zadovoljan gađanjem koje ste imali prilike da vidite".

"Mogli ste da vidite da su 743 pripadnika učestvovala u vežbi sa novim i modernizovanim naoružanjem. Primarni cilj je bila vežba uspostavljanja koordicancije dronova sa vatrenim položajima".

"Veliki broj naših pripadnika nije imao kontakt sa takvom opremom. Danas se videlo koliko je pojačanje za Vojsku Srbije kada imamo dronove, naročito kineske. Pogađali su sa neverovatnom preciznošću".

"U budućnosti ćemo još više ulagati u bespilotne letelice. Kamikaze smo već naručili, očekujemo ih do kraja godine, a ulagaćemo i u domaću proizvodnju".

"Mogli ste da vidite i nove Lazare M3, tenkove modernizovane koji su bili apsolutno nepogrešivi, modularne puške... Mislimo da je ovo sada najbolji kalibar. Videli ste da su sve mete pale na udaljenosti od 400 metara, što u ovakvim vremenskim uslovima nije lako pogoditi".

"Mi imamo još onih koje su vučene, ovo su samohodne Gvozdike. Videli ste i modernizovane Orlove koji su savršeno pogađali svoj cilj. Videli ste i nove hamere koje smo kupili iz SAD, videli ste pogodak i uništenje tenka. Za kraj smo videli upotrebu naše raketne artiljerije. Mi pratimo svakodnevno događaje u Ukrajini i tu smo videli koliki je njihov značaj. To su važne stvari za nas, i važno je da vojnici budu obučeni na modernim sredstvima".

"Naš Generalštab svakodnevno prati dešavanja u Ukrajini".

"Na ovom trusnom geopolitičkom području možemo da opstanemo samo ako budemo još jači".

18.00 - Gađanje je završeno

Sistem PASARS

Prikazano je i dejstvovanje protivavionskih samohodnih artiljerijsko-raketnih sistema PASARS.

Dejstvovanje tenkovskog voda

Tenovski vod na tenkovima M84 izašao je na vatreni položaj i dejstvovao iz topova 125 milimetara.

"Hameri na delu"

Prikazana su gađanja iz dva "hamera". Jedan je opremljen protivoklopnim sistemom velikog, a drugi malog dometa. Prvi put je prikazano gađanje nakon izvršene integracije kojim su unapređeni mobilnost, zaštita i vreme reakcije.

Gađanje modernizovanim "orlom"

Modernizovani "orao" opremljen je novim sistemom za gađanje i danju i noću.

Prvi put "Vrabac" i "Ch-95"

Prethodnih petnaestak dana na poligonu u Pasuljanskim livadama se obučavalo više od 700 pripadnika Vojske Srbije. Prvi put se videlo kako izgleda izviđačka delatnost bespilotne letelice "Vrabac", proizvedene u Vojno-tehničkom institutu. Pored toga, prvi put danas su mogla da se vide i razorna dejstva kineske bespilotne letelice "Ch-95". Ona može u vazduhu da provede oko 20 sati, da se kreće brzinom od 280 kilometara na čas i da nosi oko 200 kilograma naoružanja.

 

17.16 - "Cilj današnjeg gađanja je da pripadnici Vojske pokažu obučenost i mogućnost vojne opreme", kazao je Stamenković.

17.12 - Brigadni general Slađan Stamenković detaljno o vežbi: Učestvuje 743 pripadnika VS i 56 ključnih sredstava ratne tehnike.

Republika

Foto: Printscreen

 

 

17.11 - Vežba je počela!

17.08 - Kapetan prve klase Danilo Manojlović je predao raport predsedniku Vučiću

17.06 - Stigao predsednik Vučić

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (99)

Loading
NadjaMil

25.07.2023 17:27

Predsednik se bori da odbrani zemlju i sačuva mir, sigurnost i spojoj narodu.Srbija ima svoju vojsku i brani od svake spoljne invazije

Dušan

25.07.2023 17:27

Vojska Srbije je naš ponos ,koja ima šta i da pokaže na pasuljanskim livadama

Sanja

25.07.2023 18:06

@Dušan - Vojska Srbije pokazuje nikad veću spremnost.

Ana

25.07.2023 17:32

Jako je važno da imamo jaku vojsku kako bi u svakom trenutku mogli da odbranimo našu zemlju!