SRBIJO, SAD SE POKAŽI! Beba Milica ima leukemiju i treba joj naša pomoć - obezbedimo zajedno Smejalici svetlu budućnost (FOTO)

Autor:

Vesti

07.07.2023

19:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji ove prelepe devojčice sa samo 7 meseci njenog života saznali su okrutnu sudbinu koja ne prestaje da ih boli svakodnevno.

SRBIJO, SAD SE POKAŽI! Beba Milica ima leukemiju i treba joj naša pomoć - obezbedimo zajedno Smejalici svetlu budućnost (FOTO)

Foto: Privatna arhiva

Oči pune života i širok osmeh na licu. Ko god da pogleda jedanaestomesečnu bebu Milicu Anđelković iz Beograda, nikada ne bi rekao da je nešto boli, a kamoli da ima onu najopasniju dijagnozu  - akutnu mijeloidnu leukemiju sa visokim rizikom.

Roditelji ove prelepe devojčice sa samo 7 meseci njenog života saznali su okrutnu sudbinu koja ne prestaje da ih boli svakodnevno. Uprkos tome, bore se i ne odustaju. Istrajni su da nađu kompatibilnog donora matičnih ćelija koji će Milici Smejalici, kako je zovu, obezbediti svetlu budućnost.

Njena majka je vojnik, kako po profesiji, tako i moralno, te za Telegraf.rs objašnjava da iako oseća ogromnu bol zbog nemogućnosti da pomogne rođenom detetu, neće prestati da moli celu Srbiju da joj spase život.

- Od 7. meseca se nalazi na intenzivnom citostatskom lečenju, a jedina šansa za njeno izlečenje je transplantacija koštane srži matičnim ćelijama. Nažalost, suprug, ja i naš četvorogodišnji sin ne možemo da budemo donori jer nismo kompatibilni sa njom. Strašno je kad znam da ne mogu da pomognem svom detetu! Ono što mogu je da molim i preklinjem sve ljude od 18 do 45 godina, da izdvoje malo svog vremena, daju uzorak krvi, uvedu se u registar davaoca i samim tim pokušaju da spasu život mom detetu, ili nekom drugom pacijentu - objašnjava Milena Anđelković.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Milica Anđelković

Koliko god da je teško i Milena sama tvrdi da osmeh Milice Smejalice pruža utehu. Kao da na svoj način, bez reči, pokušava da im da do znanja da će sve biti u redu. Da će pobediti opaku bolest...

- Ona se od samog početka smeje. Kao da nam poručuje da ne brinemmo za nju i da će uspeti da pobedi opaku bolest, iako je sama činjenica da mi dete boluje od takve bolesti jako poražavajuća. Ne dao Bog nikome! Njen osmeh mi je najvažniji i on mi daje snage za sve ovo! Najviše znači njenom četvorogodišnjem bratu koji zna da mu je seka bolesna, pa se svakog dana, tako mali, moli Bogu za njeno ozdravljenje - priča nam ova majka.

Iako je i on samo maleni dečak, Miličin brat Jovan, upija svaku informaciju i neprestano moli sve poznanike da budu donori kako bi pomogli njegovoj sestri.

- Trudimo se da ga ne opterećujemo previše, ali čuje i upija svaku informaciju, pa svim poznatim ljudima, kada pitaju za Milicu kaže da mogu da daju krv, pa ako se podudara da njom, ona može da ozdravi. A kada ga pitaju kako je seka, on im kaže da je dobro i da će ozdraviti kada pronađu nekoga ko se podudara sa njom. Iako nije svestan cele situacije, bori se zajedno sa njom, na neki svoj način - navodi Milena.

Krštenje svoje princeze Milena je zamišljala kao iz bajke. Njih dve u istim haljinama, mašne i cveće. Ipak, sudbina je imala neke drugačije, surovije planove, pa je Milica i ovaj bitan životni čin dočekala u bolničkoj postelji.

Republika

Foto: Privatna arhiva

Milica Anđelković

- Tokom prvog ciklusa hemioterapije smo odlučili da je krstimo. Pozvali smo sveštenika naše parohije, koji je krstio i sina i zamolili ga da dođe u bolnicu. Samo krštenje je proteklo u tišini bolničke sobe. Milica, sveštenik, kuma, suprug i ja. Čekala nas je spremna operaciona sala odmah nakon toga. Iako sam zamišljala njeno krštenje sa puno nama dragih gostiju, balona, mašni, nas dve u istim haljinama, nije se dalo - tužno nam priča Milena.

Šansa da Milica preživi transplantaciju ukoliko joj se pronađe davalac u našoj zemlji raste za 30%. Biti davalac je lako. Potrebno je popuniti jedan upitnik i dati jednu mala epruvetu krvi. Onaj ko bude imao sreće i podudari se kao davalac proći će sistematski pregled. Sedne na separator, isti onaj na kom se izdvaja plazma, i daje krv. To je sve, a Milici će značiti celu budućnost.

Svako to može da uradi u Institutu za transfuziju krvi i naglase da je za malu Milicu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading