SRBI NA KIM OBELEŽAVAJU VIDOVDAN: Patrijarh Porfirije služi liturgiju i parastos u Gračanici

Autor:

Vesti

28.06.2023

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi put od 1999. godine da se na Gazimestanu neće služiti parastos.

SRBI NA KIM OBELEŽAVAJU VIDOVDAN: Patrijarh Porfirije služi liturgiju i parastos u Gračanici

Foto: Tanjug-DOPISNIK KIM

Patrijarh srpski Porfirije služi svetu liturgiju, a potom i parastos u manastiru Gračanica. Zbog teške bezbednosne situacije danas neće biti parastosa na Gazimestanu, već samo u manastiru Gračanica.

Ovo je prvi put posle 1999. godine da se donosi odluka da na Gazimestanu ne bude parastosa, što, kako su saopštili iz Eparhije raško-prizrenske, pokazuje ozbiljnost situacije.

Srbi na Kosovu i Metohiji ne odustaju od obeležavanja Vidovdana, poručujući time da ne odustaju od svoje tradicije i svog identiteta. Uprkos novoj krizi koja je zahvatila severne delove Kosova i Metohije, centralni događaj obeležavanja Vidovdana organizuje se u Gračanici u srednjovekovnom manastiru.

Patrijarh srpski Porfirije stigao je sinoć u Gračanicu na ovogodišnje obeležavanje Vidovdana. Uz zvuke zvona, patrijarha Porfirije dočekao je episkop raški-prizrenski Teodosije sa sveštenstvom.

Dan uoči Vidovdana, Srbi na Kosovu i Metohiji organizovali su dva protestna skupa – u severnom delu Kosovske Mitrovice i Gračanici.

U usvojenoj deklaraciji poručili su da su Srbi sa Kosova i Metohije od Štrpca do Leposavića više od dve decenije, a posebno u proteklih nekoliko meseci, suočeni sa nezapamćenim nasiljem.

Ukazano je da je od početka godine šestoro Srba, među kojima je i dvoje dece, ranjeno iz vatrenog oružja. U deklaraciji se navodi da su Srbi bolje sutra utkali u Zajednicu srpskih opština na koju deset godina čekaju, čekajući istovremeno na pravo na život dostojan čoveka, na ostanak i opstanak na ovim prostorima.

Poručili su da žele da žive u miru sa svojim komšijama Albancima i da zahtevaju pravo na život i budućnost, da neće pristati da im niko to pravo uskrati, piše Kurir.

Uručene vidovdanske književne nagrade

Patrijarh je prisustvovao sinoć svečanoj tradicionalnoj manifestaciji "Vidovdansko pesničko bdenje", na kojem su uručena priznanja o godišnjim dobitnicima vidovdanskih književnih nagrada. Ovaj kulturni događaj godinama unazad okuplja književne stvaraoce i na poseban način spaja sadašnjost sa prošlošću.

Nagrada "Zlatni krst Kneza Lazara" pripala je pesniku Vladanu Matijeviću iz Čačka, "Gračanička povelja" dodeljena je pesniku Radetu Tanasijeviću iz Draževac kod Obrenovca, dok je nagrada "Pero despota Stefana Lazarevića" dodeljena pesniku i kritičaru Žarku Milenkoviću iz Prevaca kod Prištine. "Kondir Kosovke devojke" pripala je pesniku i prozaisti Miloju Radoviću iz Kraljeva.

To su pojedinačni dobitnici nagrada, a dobitnici su i svi drugi koji svojom prisutnošću uveličavaju obeležavanje Vidovdana, jer je prisutnost na Kosovu u ovim danima krize posebno važna. To je naglašeno i na svečanoj akademiji održanoj u Gračanici, a i u Vidovdanjskoj deklaraciji usvojenoj juče, piše Kurir.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (26)

Loading
Oliver

28.06.2023 10:09

Srećan nam svima Vidovdan.

Ema

28.06.2023 10:10

Braco Srbi nadam se da cete ovaj praznik provesti u miru

Filip

28.06.2023 10:12

Samo mira da bude na dasnji dan! Da ga provedete u miru i slozi

Nena

28.06.2023 10:14

Teška je situacija na Kosovu i Metohiji, svi smo uz braću i sestre. Čekaćemo i hiljadu Vidovdana, samo strpljivo.