SAMO DIJALOGOM MOŽE BITI MIRA: Poslanici Evropskog parlamenta poslali jasnu poruku

Autor:

Vesti

05.06.2023

10:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, koji su se tokom boravka u Srbiji sastali sa predstavnicima vlasti i opozicije, ocenili su da je za postizanje konsenzusa ove dve strane za početak potreban dijalog, a što se tiče situacije na Kosovu i Metohiji da je miran dijalog jedini put napred.

SAMO DIJALOGOM MOŽE BITI MIRA: Poslanici Evropskog parlamenta poslali jasnu poruku

Foto: Printscreen/ INSTAGRAM.COM/BUDUCNOSTSRBIJEAV

- Ono što smo mogli da vidimo u Beogradu je duboka polarizacija, podele i međusobno nepoverenje. Građani na ulicama mirno izražavaju svoje nezadovoljstvo. Ključno je da donosioci odluka, izabrani predstavnici i svi zainteresovani saslušaju građane, da ih razumeju i da se ponašaju u skladu sa tim - rekli su oni u zajedničkom intervjuu za današnji "Blic" uz ocenu da je ovo vreme kada bi političke razlike i podele trebalo ostaviti po strani.

Izneli su stav da su rasprave u Skupštini Srbije duboko problematične za atmosferu u samoj Skupštini i da je ona kao dom demokratije ogledalo društva koje predstavlja, te da čvrsto veruju da bi stranke mogle da pronađu rešenje za nizak nivo dijaloga i upotrebu govora mržnje u procesu parlamentarnog dijaloga.

Odgovarajući na pitanje dokle će Evropska unija (EU) tolerisati uporno odbijanje Aljbina Kurtija da formira Zajednicu srpskih opština, istakli su da je za rešenje aktuelne situacije na Kosovu i Metohiji miran dijalog jedini put napred.

- Ne radi se ovde o toleranciji postupaka, već o pokušaju da vidimo koliko smo u stanju da premostimo razlike i smirimo strasti. EU i Evropski parlament moraju igrati proaktivnu ulogu po ovom pitanju i ne smemo pasti u apatiju da su svi napori bili uzaludni - naveli su Bilčik i Nemec.

Dodali su da je u tom pogledu EU sada politički ujedinjena i šalje vrlo jasnu poruku i Prištini da će se igrači u regionu suočiti sa negativnim posledicama ako se ne zaustavi nasilje i ne nastavi dijalog o svim pitanjima, uključujući i Zajednicu srpskih opština. Pozvali su obe strane na bezuslovnu deeskalaciju i smirivanje tenzija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading