MINISTAR VUČEVIĆ SA DELEGACIJOM SENATA SAD: Srbija brani svoje nacionalne interese

Autor:

Vesti

24.05.2023

22:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar Vučević ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja ZSO

MINISTAR VUČEVIĆ SA DELEGACIJOM SENATA SAD: Srbija brani svoje nacionalne interese

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa delegacijom Senata Sjedinjenih Američkih Država i senatorima Krisom Marfijem i Garijem Pitersom, koji su u poseti regionu Zapadnog Balkana.

Ministar Vučević, tokom razgovora o regionalnoj bezbednosti, ukazao je na konstantan izostanak spremnosti predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini za razgovore po pitanju formiranja Zajednice srpskih opština, obaveze koju je prištinska strana prihvatila još 2015. godine, a čiji je garant Evropska unija.

On je istakao da takvim postupanjem prištinska strana jednostrano umanjuje mogućnost uspostavljanja konstruktivnog započinjanja dijaloga koji bi doprineo konačnom pomirenju na Zapadnom Balkanu, nastavak razgovora o normalizaciji odnosa i stvaranju međusobnog poverenja. Ministar odbrane naglasio je da Republika Srbija neće pristati na pokušaje privremenih prištinskih vlasti da formiraju ZSO mimo ranije dogovorenih principa.

Tom prilikom, ministar odbrane rekao je da Srbija sa pažnjom prati tragične događaje u Ukrajini i modeluje svoju spoljnu politiku u duhu deklarisane vojne neutralnosti i u potpunosti podržava međunarodno pravo kada je u pitanju teritorijalni integritet Ukrajine. Na taj način Srbija brani svoje nacionalne interese i status u međunarodnoj zajednici i čvrsto je opredeljena da ostane promoter dijaloga i faktor stabilnosti u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sima

24.05.2023 22:13

Srbija će uvek braniti svoje nacionalne interese.