MITROPOLIT PORFIRIJE: Svađali smo se i mirili, treba da budemo braća

Autor: Tanjug

Vesti

13.02.2018

16:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mitropolit Porfirije izrazio je danas zadovoljstvo što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić smogao snage i hrabrosti i pored neprijatnog ambijenta, i sa ove i sa one strane granice, da prihvati poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dođe u zagreb i Hrvatsku.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Mitropolit Porfirije sa Aleksandrom Vučićem i Kolindom Grabar Kitarović

- Srbi i Hrvati su upućeni jedni na druge.Svađali su se ali su se i mirili jer jesu i treba da budu braća - rekao je Porfirije na Trećoj Velikoj skupštini Srpskog nacionalnog veća (SNV) u Zagrebu. 

- Siguran sam da i ovaj susret dva predsednika zaista jeste jedna banja - rekao je Porfirije uporedivši susret Vučića i Grabar Kitarovicvh sa stavom Šopenhauera da su susreti - banje.

- Rezultati i efekti boravka u banji pokazuju se tek naknadno. Sad ima mnogo onih koji bi parazitski hteli da umanje značaj susreta i možda se čini da nije moralo do njega doći jer će efekti biti nepovoljni.Ali susret koji se desio jeste banja koja će rezultate tek pokazati - poručio je on.

Zbog toga im se zahvalio u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Hrvatskoj.


Skloni smo da krivimo uvek druge, ističe on i pita šta smo sebi učinili, da li se osećamo kao zajednica.

- Ako imamo svest o tome ko smo i šta smo ona pre svega među nama postoji solidarnost. Da li je onda moguće da na sat od Zagreba žive Srbi kao da su u Africi -, pitao je Porfirije i dodao da je važno da pođemo od sebe, da li smo učinili sve što možemo da očuvamo svoj identitet.

- Znam da se plašite, možda ima puno objektivnih razloga, ali možda ima i subjektivnih - možda je tako lakše - konstatuje Porfirije.

Počnimo od sebe i ne prebacujmo krivicu na druge, poručuje on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading