SLOBA IZDAO SRBE! Jednim potpisom isterao 150.000 LJUDI!

Autor: I. K. - E. S. T.

Vesti

16.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milošević je u Dejtonu rekao da muslimani zaslužuju Sarajevo jer su ga odbranili, a Srbi uništavali, svedoči član bosanske delegacije Miro Lazović

SLOBA IZDAO SRBE! Jednim potpisom isterao 150.000 LJUDI!

Foto: www.profimedia.rs

MILOŠEVIĆ O KARADŽIĆU I KRAJIŠNIKU GOVORIO NAJPOGRDNIJIM REČIMA

Nad Grbavicom nadvio se gust dok su Srbi na današnji dan pre 27 godina napuštali poslednje naselje u Sarajevu, u kom su bili u većini. Njihove kuće i stanove pljačkali su muslimani, kojima je Slobodan Milošević predao ceo grad jednim potpisom na poslednjoj stranici Dejtonskog sporazuma.

To je bio poslednji čin egzodusa oko 150.000 sarajevskih Srba, koji su četiri nedelje prepuštali policiji Federacije BiH jednu za drugom opštine odbranjene u krvavom građanskom ratu. Sa sobom su odnosili šta je moglo da stane u kamion ili automobil, ali i cele fabrike, pa čak i svoje pokojne.

ZAVERA S HOLBRUKOM

Član BiH delegacije u Dejtonu Miro Lazović svedočio je da je Milošević tokom pregovora rekao Harisu Silajdžiću: "Vi zaslužujete Sarajevo jer ste ga branili i odbranili."

- Milošević je o svojim pristalicama s Pala Momčilu Krajišniku i Radovanu Karadžiću govorio pogrdnim rečima. Rekao je Silajdžiću: "Oni su Sarajevo držali u opsadi i uništavali ga, te ga upravo zbog toga ne zaslužuju - ispričao je Lazović.


Američki "buldožer diplomata" Ričard Holbruk u svojoj knjizi naveo je da je 18. dana pregovora rekao Miloševiću da neka pitanja mogu da se ostave po strani, ali da Sarajevo mora da se reši u Dejtonu. Kako je pisao Holbruk, Milošević se nasmejao i odgovorio da tog dana neće jesti dok ne reši Sarajevo. Nekoliko sati kasnije bez kucanja je ušao u sobu, gde je Holbruk razgovarao s Kristoferom Hilom, i bilo im je jasno da ima nešto važno da kaže.

Foto: www.profimedia.rs

Slobodan Milošević

- Dovraga s vašim modelom (nepodeljeni grad, sa statusom distrikta), to je prekomplikovano i neće uspeti. Ja ću rešiti Sarajevo, ali još ne smete razgovarati o tome ni s kim iz srpske delegacije. Moram razraditi tehnologiju kasnije, kad sve bude rešeno. Kažem vam, Izetbegović je zaradio Sarajevo ne napuštajući ga. On je tvrd tip. To je njegovo - citirao je Holbruk u knjizi Miloševića.

POPUSTIO I ZA BRČKO


Prema Holbrukovim navodima, Milošević je prvo iscrtao mapu podele Sarajeva, ali je to odbijeno. Milošević je delovao popustljivo, pa je Kristofer Hil ocenio da će sledećeg dana predati celu gradsku zonu Sarajeva.
Tako se i dogodilo, a Milošević je potom prihvatio i arbitražu za pitanje Brčkog, na osnovu koje je ovaj grad kasnije izdvojen iz RS i formiran je distrikt.

BROJKA
7.000
vojnika i civila poginulo u odbrani srpskog dela Sarajeva 1992-1995.

Ostala šaka ljudi

- Tačan broj Srba koji su napustili Sarajevo 1996. nikada nije tačno utvrđen jer je među njima bilo i onih koji su se na poslednjem predratnom popisu izjasnili kao Jugosloveni, a njih je bilo 56.470
- Prema zvaničnim podacima, 1991. u 10 sarajevskih opština bilo je 157.526 Srba
- Na popisu 2013. u Kantonu Sarajevo 13.300 ljudi izjasnili su se kao Srbi

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading