SEDAM MISTERIJA O UBISTVU ĐINĐIĆA: Atentat na premijera Srbije ni posle 20 godina nije do kraja rasvetljen

Autor:

Vesti

11.03.2023

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogobrojne kontroverze i pitanja i danas prate događaj koji je umnogome odredio sudbinu Srbije.

SEDAM MISTERIJA O UBISTVU ĐINĐIĆA: Atentat na premijera Srbije ni posle 20 godina nije do kraja rasvetljen

Foto: www.profimedia.rs

Ubistvo premijera Zorana Đinđića i 20 godina nakon ovog događaja, koji je šokirao Srbiju i Evropu, prate mnogobrojne kontroverze i nerazjašnjena pitanja. Za atentat su osuđeni Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović (kao neposredni izvršilac) i još desetorica saučesnika, dvojica vođa "zemunskog klana" (Dušan Spasojević i Mile Luković Kum) ubijeni su u policijskoj akciji, međutim, malo ko veruje da su se svi krivci našli iza brave i da je rasvetljena prava pozadina atentata.

Republika

Foto: ST/V. LUKIĆ/www.profimedia.rs/Tanjug

 

 

Srpski telegraf objavljuje najveća nerazjašnjena pitanja, za koja je krajnje neizvesno da li će ikada dobiti odgovor.

UPOZORENJE U MOROVIĆU: ZORANE, UBIJAĆE VAS DVOJICU PO DVOJICU

Nenad Čanak, lider LSV, govorio je da je nekadašnji ministar policije Dušan Mihajlović jedne večeri na sastanku lidera DOS u Moroviću upozorio Đinđića da će biti ubijen. Kako kaže, Mihajlović, koji je jedini bio upućen u mnoge tajne, obratio se Đinđiću sledećim rečima: "Zorane, postoji zavera da ubijaju tebe i po dva lidera DOS svakog dana da bi se u zemlji izazvali haos i državni udar." Postavlja se pitanje zbog čega niko, pa ni sam Đinđić, to nije shvatio ozbiljno.

Republika

Foto: Printscreen/TV Prva

 

 

Posebno u svetlu kasnijih događaja, pre atentata, odnosno pokušaja da Đinđić bude ubijen pri povratku sa Kopaonika i na auto-putu, kod hale Limes. Nezvanično se pričalo da je bilo čak pet neuspelih pokušaja atentata pre kobnog 12. marta 2003.

ZAŠTO JE ISKLJUČEN VIDEO-NADZOR

Dva dana pre Đinđićevog ubistva isključen je video-nadzor na zgradi Vlade Srbije. Prema naređenju tadašnjeg generalnog sekretara Maje Vasić, kamere su isključene i sva oprema je preneta u jednu kancelariju jer su se navodno izvodili radovi. Kasnije su se pojavile tvrdnje da nikakvih radova nije bilo, a optužbe da je sve urađeno namerno nisu nikada do kraja istražene.

TEORIJA TREĆEG METKA

Teorija o postojanju trećeg metka, uz ona dva o kojima se govori u zvaničnoj verziji atentata, na osnovu koje je doneta i sudska presuda, više puta je odbačena tokom sudskog procesa, ali nikada nije do kraja razjašnjena. Naime, Milan Veruović, Đinđićev telohranitelj koji je i sam pogođen, godinama tvrdi i ostaje iza tih tvrdnji da su bila tri pucnja, što su, kako kaže, čuli svi iz obezbeđenja.

Prema toj teoriji, koja se razvija i u pojedinim knjigama, Đinđić je ubijen hicem iz Birčaninove ulice, a ne s prozora zgrade u Admirala Geprata, gde je bio Zvezdan Jovanović. To bi značilo da je postojao i drugi strelac.

PREKRŠENA PROCEDURA TOKOM OBDUKCIJE I VEŠTAČENJA

I obdukcija je obavijena velom misterije. Naime, nalaz su potpisala trojica lekara, ali je u dalje veštačenje uključen samo jedan, koji je taj posao obavio sam, u saradnji s veštakom-balističarom, što nije praksa, tvrde neki autori, naročito kad se radi o ubistvu tako važne ličnosti. Na ovo iskakanje iz procedure ukazao je i doktor Slobodan Savić, jedan od trojice lekara koji su obavili obdukciju.

MILOŠ SIMOVIĆ SE NUDIO DA OTKRIJE POZADINU UBISTVA

Čedomir Jovanović, u vreme atentata jedan od najbližih Đinđićevih saradnika, izjavio je da je Miloš Simović, pripadnik "zemunskog klana", nakon ubistva u izjavi napisao da zna pozadinu Đinđićevog ubistva i ko je naručilac.

Republika

Foto: MUP Srbije

 

 

Simović je to saznanje navodno hteo da trampi za ublažavanje zatvorske kazne njegovom bratu Aleksandru, ali to nije prihvaćeno, pa od dogovora nije bilo ništa. Prema Jovanoviću, ovo je jedan od ključnih dokaza da je pozadina atentata smišljeno sakrivena.

MISTERIOZNI SRČANI UDAR U ĆELIJI

U raznim krugovima godinama se spekuliše o tome da se neko iza kulisa na sve načine trudio da zametne trag o tome ko stoji iza atentata. Kao argument za te tvrdnje navode se dva slučaja. Prvi je povlačenje sudije Marka Kljajevića, koji je, kao predsedavajući sudskog veća, vodio "proces veka", a povukao se pod nerazjašnjenim okolnostima. Odluka o tome koincidirala je s hapšenjem njegovog starijeg brata Gorana, dugogodišnjeg predsednika Trgovinskog suda u Beogradu, zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja. Takođe, tvrde zagovornici ove teme, Milan Radovanović, zamenik tadašnjeg tužioca za organizovani kriminal, koji je bio u timu tužioca Prijića, uhapšen je, kako tvrdi Čedomir Jovanović, na osnovu telefonskog razgovora njegove supruge s drugaricom i smešten u ćeliju sa Zvezdanom Jovanovićem. U toj ćeliji je umro od srčanog udara.

DA LI JE UMEŠAN I MARKO MILOŠEVIĆ?

Zoran Živković, koji je postao premijer nakon Đinđićevog ubistva, pričao je svojevremeno da su jedini koji su imali interes, direktan motiv i mogućnost da organizuju ubistvo pripadnici "klana Milošević", kako ga on naziva.

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

 

 

- Mafijaške strukture oko ove porodice imale su direktan kontakt sa izvršiocima i sredstva da finansiraju ubistvo - kaže Živković. I Zoran Vukojević Vuk, svedok-saradnik na suđenju za atentat, izjavio je 2004. da je Marko Milošević nudio čak pet miliona dolara za likvidaciju Zorana Đinđića.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading