ŠOLAKOV DANAS UGOVARAO TEKSTOVE SA ŠARIĆEM: Isplivale nove Skaj poruke iz dokumentacije Specijalnog tužilaštva

Autor:

Vesti

06.03.2023

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal BIRN izostavio u istraživanju da je narko-bos iz zatvora uređivao jedan od medija poznatog tajkuna.

ŠOLAKOV DANAS UGOVARAO TEKSTOVE SA ŠARIĆEM: Isplivale nove Skaj poruke iz dokumentacije Specijalnog tužilaštva

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić, Profimedia

Dnevni list Danas, koji je u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka, radio je za klan narko-bosa Darka Šarića, pokazuju delovi iz optužnice protiv ovog Pljevljaka!

Naime, u novoj optužnici protiv Šarića i još 14 osoba, koja je podignuta u oktobru 2022. zbog sumnje da su planirali da ubiju svedoka-saradnika, citirana je prepiska između Šarića (koji se tada nalazio u pritvoru) i Bojana Stanojkovića u kojoj se dogovaraju kako da diskredituju Nebojšu Joksovića, najvažnijeg svedoka tužilaštva, preko "svojih novinara" u odabranim medijima. U prepisci sa Skaj aplikacije od 7. 8. 2020, u 14.10, navodi se da će novinar Danasa da "udari" po tužilaštvu za nekoliko dana.

"Ovaj novinar iz Danasa zvao tužilaštvo za Gnoja, nisu hteli da mu daju nijednu informaciju, sad će da udari po njima u novine, u sredu izlazi članak", citira se prepiska u zvaničnim dokumentima.

Hteli da diskredituju krunskog svedoka

Republika

Foto: Tanjug

Darko Šarić

Darko Šarić, prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal, od 2020. planirao je da ubije Nebojšu Joksovića, svedoka-saradnika. Joksović je najvažniji svedok tužilaštva. Naime, on je jedini direktno optužio Šarića da je upravljao poslovima s drogom. Kada nije uspela Joksovićeva likvidacija, Šarićev klan je započeo njegovu diskreditaciju da bi izgubio status svedoka-saradnika, tvrdi tužilaštvo.

"TEKST IDE U SREDU"

Foto: Printscreen

IZOSTAVILI SEBE: Tekst BIRN u Danasu

I zaista, tekst je izašao kada je rečeno i to pod naslovom "Nebojša Joksović pod istragom, a 'tvrdi da ima tužilaštvo u šaci'".

Mreža BIRN, koja se izdaje za moralnu vertikalu novinarstva, objavila je tekst "Kako je Šarić uređivao medije iz pritvorske ćelije: Kola na poklon za zaslužne novinare". U ovom tekstu BIRN se bavio temom koje je medije Šarić uređivao iz zatvorske ćelije, a materijal im je bila upravo pomenuta optužnica. Pritom su namerno sakrili da je reč i o listu Danas.

BIRN je hteo da pokaže da je Šarić preko određenih novinara plasirao informacije koje njemu odgovaraju u postupku koji se vodi pred nadležnima, ali su "ispustili" Šolakov medij, koji je eksplicitno naveden u skaj komunikaciji.

Tekst BIRN, u kome je svesno ispuštena informacija o Danasu, a gde se diskredituju drugi mediji, potom su preuzimali i prenosili drugi Šolakovi mediji: portali N1 i Nova.rs, televizija N1... Tekst su kasnije preneli i sam Danas, portal Direktno, nedeljnik Vreme, Crta...

BIRN ćuti

Republika je mejlom poslala pitanja BIRN, ali do zaključenja ovog teksta odgovori nisu stigli.

SAD JE SVE JASNO

Republika

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Marko Matić

Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije, kaže za Republiku da je ovaj slučaj pokazao da su Danas i BIRN povezani skrivenim vezama koje su verovatno finansijske prirode.

- Prećutkivanje onih nalaza iz istrage koji nisu u interesu BIRN jasno je pokazalo da je u pitanju naručena i finigrana kvazistraživačka priča. Ovaj slučaj je istovremeno pokazao da su list Danas i BIRN povezani skrivenim vezama koje se tiču istog izvora finansiranja. U svakom slučaju, dobro je što je javnost Srbije dobila još jedan dokaz da je priča o Danasu, N1, BIRN, Krik i ostalim navodno nezavisnim istraživačkim medijima samo propagandni mit iza kog se kriju interesi i politički ciljevi njihovih finansijera - kaže Matić za naš portal.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (31)

Loading
Adriana

06.03.2023 22:12

Jasno je da se tajkunski mediji služe lažima čim su njihovi "urednici" u zatvoru.

Zoran

06.03.2023 22:15

Ne cudi nista ionako je Šolak tajkun i kriminalac,logicno je dace saradjivati sa narko-bosom.

Andrijana

06.03.2023 22:15

Solakovi tajkuni ne prestaju da nas iznenadjuju.

Crna Leptirica

06.03.2023 22:15

Polako ali sigurno se otkriva sta radi mafija.