OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA IKAD: Predsednik Vučić o saradnji sa EU - dobijamo 610 miliona evra na poklon (VIDEO)

Autor:

Vesti

28.02.2023

12:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas komesara Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Olivera Varheljija.

OVO JE JEDAN OD NAJVEĆIH PROJEKATA IKAD: Predsednik Vučić o saradnji sa EU - dobijamo 610 miliona evra na poklon (VIDEO)

Foto: Tanjug

Predsednik je na stanici Prokop sačekao komesara Varheljija.

Obraćanje predsednika Vučića

- Mi ovde danas govorimo o jednom od najvećih projekata ikada. EU nam sada daje 610 miliona evra na poklon. Najveća pomoć, najveća podrška, novac. Za ovo živite. Gledao sam sa komesarom plate iz decembra. Vidite da moramo mnogo toga da ulažemo u centralnu Srbiju i jug zemlje - kaže predsednik.

- Niš će biti udaljen od Beograda sat i 40 minuta vozom - dodaje Vučić.

- Sada menjamo Srbiju...Znate li šta znači brza pruga. Niš - Budimpešta će biti za manje od četiri i po sata. Sve što radimo, radimo za ljude, da bi imali bolju budućnost. Krećemo na prvoj deonici Stalać - Đunis. Mi moramo da rastemo da bismo mogli da pristižemo razvijene zemlje. Danas je veliki dan - ističe predsednik.

- Hoću da se zahvalim svim poreskim obveznicima svih zemalja EU za sav novac koji su nam dali. Mi se ovome radujemo. Imam i nove ideje za škole i univerzitete, iskoristiću na poslepodnevnom ručku da to kažem komesaru. Što se pruga tiče, da budemo u korak sa razvijenim zemljama - navodi predsednik, koji je rekao da naš narod ume da ceni i poštuje novčanu pomoć.

- Ljudi će biti mnogo srećni kada sednu u Nišu i za 100 minuta stignu u Beograd. Srbija se menja na bolje, postaje uređenija, sređenija.

Republika

Foto: Tanjug

 

 

Obraćanje komesara EU

- Ovo je značajan dan, važan za ceo Zapadni Balkan. Potpisan je veliki razvojni projekat za ceo region. EU daje 600 miliona evra bespovratne pomoći. Izabrali smo ovja projekat zato što mislimo da može da promeni realnost na terenu za građane južne Srbije i građane celokupnog regiona. Doneće nova radna mesta, ulaganja u oblastima koja su najpotrebnija, da donese novu Srbiju i nov region.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 

Vučić i Oliver Varhelji krenuli su nešto posle 12 časova vozom iz stanice Prokop ka Ripnju, na železničkom pravcu buduće brze pruge Beograd - Niš, za koju će nešto kasnije biti potpisana prva tranša investicionog granta EU.

Vučić je Varheljiju rekao da će izgradnjom ove brze pruge biti moguće putovati od Niša do Novog Sada za samo tri sata, a od Budimpešte do Niša za oko četiri i po sata.

Potpisan grant EU za brzu prugu Beograd-Niš

Prva tranša investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, potpisana je danas u vozu u prisustvu predsednika Vučića i komesara Varheljija.

Sporazum su potpisali i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi i ministar građevinarstva Goran Vesić.

Sporazum se odnosi na gradnju deonice Stalać - Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Brza pruga Beograd - Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape i to Beograd - Velika Plana, Velika Plana - Paraćin, Paraćin - Niš.

EU će obezbediti finansijski paket uod 2,2 milijarde evra: EIB će obezbediti 1,1 milijardu evra, EBRD 550 miliona, donacija EU je 598 miliona evra, (sada odobreno 265 miliona). Na brzoj pruzi Beograd - Niš se očekuje 2,3 miliona putnika godišnje.

Potom je planiran sastanak članova delegacija Republike Srbije i Evropske unije i povratak u železničku stanicu Beograd centar.

Vučić je upoznao Varheljija sa aktuelnim železničkim projektima u Srbiji.

Potom je planirano ceremonijalno potpisivanje Prve tranše investicionog granta za deonicu Beograd-Niš u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10.

Zatim je planiran sastanak članova delegacija Republike Srbije i Evropske unije i povratak u železničku stanicu Beograd centar.

Po povratku u stanicu Beograd centar planirana su obraćanja predsednika Srbije i komesara EU.

- Kad se pravite da niste umorni, a već za deset minuta imate nove obaveze. I tako do kraja dana... Uvek verujem u rad, energiju i posvećenost. Odoh na peto umivanje od jutros i pravac na Prokop - napisao je predsednik prethodno na svom Instagram profilu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (21)

Loading
Ana

28.02.2023 12:57

Divno, ulaganja i razvoj želznice je fantastična stvar.

Milan

28.02.2023 12:57

Odlican projekat za Srbiju, mnogo znaci železnička infrastruktura.

Goran

28.02.2023 12:58

Srbija se u svakom smislu razvija, pa i kad je železnica u pitanju vidi se napredak.

car

28.02.2023 12:59

razvija se Srbija i infrastruktura , sve zahvaljujući Vučiću i njegovoj politici .