KANDIĆKA NIKAD NIJE NAS SRBE GLEDALA KAO ŽRTVE: Potresna priča Dragice Božanić, KOJOJ JE OVK UBIO MUŽA I SINA

Autor:

Vesti

02.02.2018

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nataša Kandić nikad nije nas Srbe gledala kao žrtve. Ovim rečima Dragica Božanić, žena koja je bila zarobljenica OVK, a šiptarski teroristi su joj 1998. godine oteli i ubili 16-godišnjeg sina Nemanju i supruga Mladena, komentariše predlog da bivša predsednica Fonda za humanitarno pravo (FHP) dobije Nobelovu nagradu za mir.

RepublikaFoto: youtube.com/PRVA/Tanjug
Sve mi je bilo jasno kad sam videla da u svojoj kancelariji nema srpsku zastavu, već albansku

Takvu inicijativu pokrenula su dvojica američkih kongresmena bliskih Hilari Klinton senator Rodžer Viker i albanski lobista Eliot Engel. Naša sagovornica tvrdi da bi to bilo ponovno ubijanje srpskih žrtava.

- Te noći, između 18. i 19. jula 1998, iz kuće Božanića izvedeno je 12 ljudi, četiri žene i osam muškaraca. Ja sam sa ženama dva puta bila oteta, a muškarci su pobijeni. Kandićevoj to nikada nije bilo bitno, radila je za Albance, sad još treba i nagradu da joj daju - priča Dragica.

Kaže da je nekoliko puta tražila pomoć upravo od tadašnje predsednice FHP.

- Nikada na nas Srbe nije gledala kao na žrtve, brojala je samo Albance. Sve mi je bilo jasno kad sam videla da u svojoj kancelariji nema srpsku zastavu, već albansku! Znam, čula sam, da je odlazila u Prizren stalno, da su je Albanci izdašno plaćali. Dok sam živa, boriću se i pričaću, možda istina jednom izađe na videlo - kaže Dragica za Srpski telegraf.

Glas joj podrhtava dok govori o užasima koje je preživela.

- Punih 20 godina živim kao duh. Kao senka, ali eto živa sam, nisu me ućutkali. Sve radim za svoje ubijeno dete, još do detalja pamtim naš poslednji susret. Doveli su mi ga tri puta u logor da ga vidim. Poslednji put smo sedeli na panjevima i pričali. Kad je kretao, rekao je: "Ne dirajte mi majku." Tad sam ga poslednji put živog videla, kosti su mi dali 2006. Gledala sam ubice mojih najbližih u oči na sudu, međutim, oni su i dalje slobodni. 

Hronologija
- Pripadnici OVK su u julu 1998. u selu Opteruša u opštini Orahovac odveli više desetina Srba
- Šiptari, među kojima i komšije Božanića, bacili su bombu na kuću, a zatim je rafalnom paljbom zasipali cele noći
- Dragičin sin je bio ranjen, izgreban po licu i očima. I suprug je bio ranjen
- Narednog jutra izašli su iz podruma i predali se punom dvorištu pripadnika OVK
- Odvedeni su u susedno šiptarsko selo Pećane, odakle se živi nisu vratili
- Dragica je još jednom bila oteta, ali je preživela
- Davala je izjave i u Prištini i u Beogradu, ali epiloga nema

Šešelj: Trebaće mi cela glogova šuma

Nakon što je reagujući na nominaciju Kandićeve za Nobelovu nagradu rekao da je ona "pre za kolac", lider radikala Vojislav Šešelj našao se na meti kritika Vesne Pešić i mnogih simpatizera opozicije, koji su mišljenja da je reč o pretnjama na koje država mora da reaguje.

U odgovoru na ove kritike, Šešelj u svom maniru kaže: "Samo mi dopunjavaju spisak. Trebaće mi cela glogova šuma."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading