VESIĆ O KRADLJIVCIMA PRUGA: Ponovo su ugrozili ljudske živote, tome se konačno mora stati na put

Autor:

Vesti

08.02.2023

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Zbog krađe delova kontaktne mreže između Nove i Stare Pazove, danas kasne vozovi između Beograda i Novog Sada.

VESIĆ O KRADLJIVCIMA PRUGA: Ponovo su ugrozili ljudske živote, tome se konačno mora stati na put

Foto: Printskrin/Ministarstvo saobraćaja i infrastrukture

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je danas da se konačno mora stati na put onima koji krađom delova kontaktne mreže na pruzi Beograd – Novi Sad ugrožavaju ljudske živote i nanose štetu državi i železnici.

Zbog krađe delova kontaktne mreže između Nove Pazove i Stare Pazove, danas je ponovo na tom delu brze pruge uvedena lagana vožnja i smanjena brzina putničkih vozova, koji će umesto 200 kilometara na sat, dok se ukradeni delovi ne zamene, saobraćati svega 30 kilometara na sat.

- Zbog ovoga će danas kasniti vozovi na brzoj pruzi. Kradljivci su opet na brzoj pruzi svojim lopovlukom ugrozili ljudske živote i bezbednost železničkog saobraćaja, uništili imovinu i naneli ogromnu materijalnu štetu železnici - naveo je ministar Vesić.

On je istakao da, zahvaljujući politici i strateškoj odlucu predsednika Aleksandra Vučića, država proteklih godina ulaže ogromna finansijska sredstva u izgradnju brze pruge i modernizaciju železnica, za dobrobit i u interesu svih građana naše zemlje.

- Svojim bahatim i nasilničkim ponašanjem lopovi nanose ogromnu štetu državi i železnici, ugrožavajući sve naše ogromne napore da izgradimo savremene i brze pruge, po najvišim evropskim standardima. Tome se konačno mora stati na put - poručio je Vesić.

Podsetio je da se predsednik Vučić založio da te kazne budu višestruko duže i strože nego do sada, jer krađe predstavljaju ugrožavanje javne bezbednosti i opštu opasnost po živote ljudi.

- Naša kaznena politika mora da bude adekvatna težini ovakvih krađa delova železničke infrastrukture i ja kao ministar institiraću da to bude i sprovedeno. Državni organi moraju odlučno da reaguju i hitno otkriju i uhvate počinioce ovih krađa, a zatim i da ih najoštrije osude. Verujem da će se brzim hapšenjem lopova i strogim kaznama delovati preventivno i u velikoj meri sprečiti ovakve pojave - rekao je Vesić.

U tom smislu, ministar je naveo i da se očekuje da u prvom kvartalu ove godine budu usvojene izmene tri zakona - o železnici, o bezbednosti u železničkom saobraćaju, kao i o interoperabilnosti železničkog sistema, koji će uključiti i ošrtije kazne za ovakve krađe.

Dodao je da su izmene ovih zakona i deo procesa usklađivanja našeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, u okviru pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading