"PUCANJ U STEFANA I MILOŠA JE PUCANJ U SVAKOG OD NAS"! Za nedelju u podne zakazan protest Srba u Štrpcu! Oglasio se DALIBOR JEVTIĆ!

Autor:

Vesti

07.01.2023

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jevtić je istako da je Sirinićka Župa postala politička meta tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija od trenutka kada je stupio na vlast.

"PUCANJ U STEFANA I MILOŠA JE PUCANJ U SVAKOG OD NAS"! Za nedelju u podne zakazan protest Srba u Štrpcu! Oglasio se DALIBOR JEVTIĆ!

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić izjavio da je jučerašnje ranjavanje dvojice srpskih dečaka, Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21), koje je u Gotovuši kod Štrpca iz vatrenog oružja ranio lokalni Albanac, pucan u svakog Srbina na Kosovu.

Jevtić je na Fejsbuku pozvao na protest koji će biti održan sutra u 12 sati, ispred Doma Kulture u Štrpcu.

- Braćo i sestre, ne postoje reči koje bi mogle dovoljno da opišu sve ono što osećam i saosećam sa svojim sugrađanima nakon ranjavanja Stefana i Miloša Stojanovića u Gotovuši. Moram najpre da kažem da je u ovoj današnjoj nesreći sreća to da su Miloš i Stefan dobro i nisu životno ugroženi. Slika malog Stefana iz ambulante u Štrpcu mi je pred očima ceo dan. Pucanj u njega i u Miloša je pucanj u svakog od nas. Dan sam proveo sa svojim sugrađanima u Gotovuši. Badnji dan koji smo želeli da provedemo u duhu naše pravoslavne vere, u miru i u krugu naših porodica, proveli smo protestujući protiv jednog monstruoznog čina osobe koja je član kosovskih bezbedonosnih snaga. Ne postoje reči osude koje bi dovoljno osudile onoga koji puca u decu koja nose badnjake. I treba da se govori o uzrocima današnjeg ranjavanja srpske dece u Gotovuši - istakao je Jevtić.

Republika

Foto: Kosovo Online

Miloš Stojanović

 

Jevtić je dodao da je Sirinićka Župa postala politička meta tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija od trenutka kada je stupio na vlast.

- Više od godinu dana trpimo na različite načine pritiske, hapšenja, zatvaranje srpskih institucija. I pre godinu dana su nas na Badnje jutro sačekale duge cevi u kućama i na ulicama Štrpca. Kurti je svojom politikom mržnje prema Srbima otvorio ”lov na Srbe”. I ako samo pogledamo datume raličitih događaja, od Svetog Nikolke 2021. do danas, sve sami značajniji datumi za Srbe. Tako su nam i 7. jula upali da bi sklonili javne kamere za video nadzor. Slučajno? Ne, nikako. Te kamere su postavljene upravo kako bi makar za malo povećale stepen sigurnosti našoj opštini. Dakle ništa slučajno nije i ono što se danas dogodilo je samo potvrda te činjenice. Što se tiče blokade puta, koju sam ličnim prisustvom podržao, ona je rezultat svega onoga što nam se u poslednje vreme dešava. Uslov da se blokade uklone bio je da se uhapse počionici današnjeg ranjavanja dvojice srpskih mladića. Nakon hapšenja građani su tražili da KFOR poveća svoje prisustvo, kao i da sama Policija poveća broj patrola uz dva stalna punkta u Drajkovcu i Jažincu. Nakon ispunjena tih uslova, velika većina građana je pristala da se raziđe. Da li je time problem rešen? Ne, nije. Svesni smo situacije u kojoj se nalazimo - rekao je Jevtić.

Jevtić je dodao da se dokle god je Aljbin Kurti na vlasti u Prištini sa “politikom mržnje koju sprovodi prema Srbima”, situacija neće promeniti.

Republika

Foto: Kosovo online

Stefan Stojanović

 

- Teško mu je bilo da u svojoj ”osudi incidenta” kaže da su ranjeni srpski mladići. Teško mu je jer nikako da prihvati činjenicu da na Kosovu žive, doduše teško, i Srbi. Ta licemerna osuda govori samo o njemu samom i njegovom odnosu prema Srbima. Sa druge strane oni ‘Srbi’ koji su i ovu današnju situaciju iskoristili da lažima skreću pažnju na sebe pa govore o tome kako sam ja prisilio nekog da napusti barikade, oni takođe govore o sebi samima i na današnji veliki praznik ću samo reći – neka ti je Bogom prosto, nisi ti birao svoju sitnu dušu, dali su ti je, ne pitajući, došao si na red kad drugih, boljih, nije bilo više - naglasio je Jevtić.

Jevtić je rekao i da će biti “dana i vremena kada ću i o njima govoriti sa svim činjenicama i samo istinom pa će svi znati i ko su i šta su šta rade duše sitne”.

- Naš protest protiv onog što se desilo Stefanu i Milošu, svemu onome što nam se u poslednje vreme dešava, nije se završio. Blokade jesmo sklonili, ali u svima nama je još uvek gnev. U nedelju 8. januara, na drugi dan Božića, okupićemo se u Štrpcu ispred Doma kulture, u 12 časova. Jedinstveno i zajedno poslaćemo poruku da nam je dosta terora i mržnje, da samo želimo mir i da budemo svoj na svome! Mir Božiji, Hristos se rodI -  poručio je Jevtić.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading