OVDE JE STVARANA SRPSKA DRŽAVA, A NA TOM MESTU SAD JE MUZEJ! U kolekciji zlatni escajg, viteška trpeza i KRUNA Nemanjića (FOTO)

Autor:

Vesti

03.01.2023

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo mesto vraća vas u srednji vek, u doba Nemanjića!

OVDE JE STVARANA SRPSKA DRŽAVA, A NA TOM MESTU SAD JE MUZEJ! U kolekciji zlatni escajg, viteška trpeza i KRUNA Nemanjića (FOTO)

Foto: RINA

Na prostoru raške oblasti gde je nekada stvarana prva srpska država, u selu Progorelica smeštenom na uzvišenju na samo 15 kilometara od Kraljeva, zahvaljujući entuzijasti i velikom zaljubljeniku u srpsku istoriju, Željku Košaninu, nastao je jedinstven muzej Krstovgrad.

Ovo mesto vraća vas u srednji vek, u doba Nemanjića. Tu sve podseća na srpske vladare. Originali iz srednjeg veka , ali i replike njihovog prestola, trpeze vitezova i posuđe od brušenog poludragog kamenja samo su delić kolekcije koja se krije u Krstovgradu.

- Mi smo jedan od najstarijih naroda na planeti, i zbog toga treba da čuvamo svoj identitet. Ovaj muzej je Srbija u malom. Svim predmetima koje imamo ovde sa najviše poštovanja prilaze stranci, koji su željni znanja o našem narodu. Kad i kako je nastala prva država, ko je bio tvorac. Kako se živelo.. Mi smo ti na kojima ostaje da sačuvamo svoju kulturu, veru i istoriju i da je prikazujemo drugim narodima - kaže za RINU Željko.

On je preko 30 godina skupljao sve eksponate, sada ih ima oko 5.000, a ova raskošna kolekcija jedna je od najvećih na Balkanu. U Košaninovoj zbirci nalaze se mačevi, štitovi, sekire, noževi, krune, srednjovekovne knjige, skulpture, ikone, porcelanski escajg, ali i skulpture Ivana Meštrovića i Jovana Soldatovića, Rubensove i Kaloove slike, porculan sa engleskog dvora, srebrni escajg iz hotela Ric iz Pariza i mnogi drugi vredni predmeti.

- Nije slučajno što je baš ovde nikao Krstovgrad, jer upravo na ovom području stvarana je prva srpska država. Ovo mesto sa sobom nosi zaista posebnu energiju, pogled puca u beskraj, a svaki dan se ovde čuju zvona manastira Žiča. Ovde možete sesti za trpezu i imati osećaj kao da ste vitez iz srednjeg veka. Na ulazu u muzej postavljen je veliki beli krst i statua Svetog Save. Svaki predmet ima svoju priču i svoj značaj, a čitav ovaj kompleks samo jedan motiv i cilj - čuvanja tradicije i istorije - naglasio je tvorac Krstovgrada.

Republika

Foto: RINA

Kruna Nemanjića

Željko i njegova supruga Nataša su kustosi ove jedinstvene kolekcije i rado dočekuju goste u ovoj pravoj kulturno - istorijskoj riznici.

Nedaleko od ovog turističkog kompleksa u dolini jorgovana nalazi se i Jerinin grad, mesto neustrašivih ratnika, tvrđavu koju je igradio Uroš I, kako bi zaštitio zadužbine Nemanjića, Sopoćane i Studenicu.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading