PREDSEDNIK VUČIĆ O TEŠKOJ SITUACIJI NA KiM: Bolje 1.000 dana razgovora, nego jedan dan ratovanja

Autor:

Vesti

20.12.2022

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u radnoj poseti Republici Azerbejdžan tokom koje će se sastati sa predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim u Bakuu, 21. decembra, najavljeno je iz Vučićeve pres službe.

PREDSEDNIK VUČIĆ O TEŠKOJ SITUACIJI NA KiM: Bolje 1.000 dana razgovora, nego jedan dan ratovanja

Foto: Printscreen/Pink

Večeras nešto posle 21 sat počelo je direktno obraćanje predsednika iz prestonice Azerbejdžana.

- Za nas veoma važna poseta, imamo istinske prijateljske odnose sa Azerbejdžanom, i to ne od juče, nego mnogo godina unazad. Očekuju nas razgovori po pitanju energetike, preko gasa, do najvažnijih tema iz vojne industrije.

On je podsetio da su sa njim u delegaciji i ministri Siniša Mali i Dubravka Đedović.

- Nisam zadovoljan načinom na koji nam sve fabrike vojne industrije funkcionišu. Naša situacija, naša vojska i odbrambeni sistem je 10 do 15 puta snažniji nego što je to bio slučaj samo pre 10 godina - kazao je predsednik.

- Kada Turci kažu da će da daju bolje barjaktare Prištini, iako poštujemo predsednika Erdogana, to će svakako uticati na naše odnose. Pritom, nemaju pravo da ih naoružavaju, po Međunarodnom pravu.

- Do maja ćemo moći da se pohvalimo još nekim moćnim dronovima i drugim letelicama. Naravno da nam je to potrebno, jer bi nas bez toga progutali.

- Malo smo krupniji zalogaj da bi nas sada progutali. Gospodin Rode je poznat po antisrpskim izjavama - rekao je Vučić, komentarišući i izjavu nemačkog predstavnika u Prištini da barikade na KiM moraju biti uklonjene do Božića.

Objasnio je da smo o zahtevu Kforu za povratak srpkih snaga počeli da dobijamo odgovore od političara, a ne od Kfora. Za Rodea je Vučić rekao da nemački predstavnik misli da može da određuje kakav se pasulj jede u Mitrovici, a kakav ne sme u zubinom Potoku.

- To je pretnja srpskom narodu - kazao je Vučić i podsetio da Rode nije rekao ništa o neformiranju ZSO.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

 

 

Na pitanje ko može da zaustavi Kurtija, koji ne isključuje žrtve u najavljivanoj akciji uklanjanja barikada, Vučić je odgovorio:

- Sasvim sigurno smo mi mali, a oni jaki. Albanci imaju kompletnu podršku, neću da kažem NATO-a, jer verujem da se Kfor brine o miru, ali jednog dela zemalja Kvinte i u lažima i u izmišljotinama i u kampanjama...

- Danas sam razgovarao sa Mančom, šefom Kfora. Razgovor je bio korektan.

- Svima je jasno da Kurti nije sam. Mi smo u odnosu na sve njih slabi, ali kada čuvate svoju slobodu i svoja ognjišta, snaga je mnogo veća.

- Najteže je našim ljudima na KiM. Šta da kažete porodici Dejana Pantića? Šta? Čovek ništa nije uradio! Ok, vi ste silni, imate veliku podršku, ali nemojte da nas pravite majmunima.

- Mi ćemo nastaviti da razgovaramo. Šta drugo da radimo, nego da razgovaramo. Bolje 1000 godina da razgovaramo, nego jedan dan da ratujemo.

Republika

Foto: Printscreen/Pink

 

 

Tokom posete, predsednik Vučić sastaće se i sa ministrom odbrambene industrije Republike Azerbejdžan Madatom Gulijevim. Tokom boravka u Bakuu, predsednik će obići i Centar „Hejdar Alijev“, navodi se u najavi.

Ovu posetu Vučić je najavio 23. novembra u Beogradu na zajedničkoj konferencijji za novinare sa Ilhmanom Alijevim, predsednikom Azerbjedžana.

Ilhman Alijev je sada najpopularniji čovek u Evropi, sada je najdarži gost oni koji nikada pre nisu imali vremena za njega, ali sada sve zanima „njegov“ gas, rekao je tom prilikom Vučić. Pomenuo je i da će Srbija pokušati da u partnerstvu sa ovom državom obezbedi energetsku bezbednost.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 

Vučić je tada najavio da će kroz dvadesetak dana boraviti sa više ministara u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, u neformalnoj poseti, kada će doći do novih ekonomskih sporazuma.

Delegacije dve zemlje su 23. novembra potpisale sedam sporazuma, među kojima je i izjava o strateškoj saradnji koju su potpisali predsednici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading