Pokrenuta zaštita kanjona Vučjanske reke kod Leskovca: Spomenik prirode mami posetioce, ali je deo područja potpuno NEPRISTUPAČAN

Autor:

Vesti

10.12.2022

10:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Ministarstvo zaštite životne sredine pokrenulo je zaštitu prirodnog područja Kanjona Vučjanske reke na teritoriji Grada Leskovca.

Pokrenuta zaštita kanjona Vučjanske reke kod Leskovca: Spomenik prirode mami posetioce, ali je deo područja potpuno NEPRISTUPAČAN

Foto: Republika

Planina

Kanjon koji se nalazi nedaleko od naselja Vučje će biti zaštićen kao spomenik prirode, navodi se na sajtu Ministarstva.

Usečen je u severnu padinu planine Kukavice na dodiru sa Leskovačkim poljem.

- Kanjon Vučjanske reke jedan je od najlepših kanjona Srbije. Veći deo područja je potpuno nepristupačan, bez značajnih oblika uređenja prostora, što predstavlja pravu retkost u Srbiji, imajući u vidu njegovu atraktivnost - navodi Ministarstvo.

Dodaje se da je područje prirodnog dobra izuzetno raznovrsno u pogledu geomorfoloških, geoloških, florističkih i faunističkih obeležja, te da postoji uz sinergiju estetike prirode predela i kulturnog nasleđa obližnjeg Skobaljić grada.

Zaštitom se obuhvata više od 49 hektara, od čega je 97,4 posto u državnom vlasništvu. Za upravljača Kanjona predlaže se Turistička organizacija Leskovca. Do zaštite dolazi na osnovu studije koju je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading