PETKOVIĆ: Nije postignut dogovor sa Bisljimijem

Autor:

Vesti

18.11.2022

11:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković dematovao je danas da je sa glavnim pregovaračem Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnikom Bisljimijem postignut dogovor, kako je jutros objavio RTS.

PETKOVIĆ: Nije postignut dogovor sa Bisljimijem

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

"Želeo bih najoštrije da demantujem objavljivanje apsolutno lažne vesti koja se pojavila ne samo na portalu javnog servisa Srbije već i u njihovoj ključnoj informativnoj emisiji, u jutarnjem dnevniku, gde je rečeno da sam ja kasno sinoć sa Bisljimijem dogovorio produžetak za 10 meseci važenja postojećih KM tablica, a da nakon toga treba da se pređe na RKS tablice, kao i to da će o ZSO da se razgovara u okviru francusko-nemačkog predloga", rekao je Petković.

On je, gostujući na Pinku, istakao da je reč je čistoj izmišljotini, laži i prpagandi koja dolazi iz Prištine.

Naveo je da je juče ceo dan bio u Beogradu i da se sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom nije čuo poslednje dve, tri nedelje.

"Niti me je iko zvao, niti sam gde bio, sve vreme sam u Beogradu...Ova vrsta propagadne i informacionog rata koji Priština vodi protiv Beograda i to u trenuktu kada nas deli gotovo samo tri dana od početka spovođenja kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima, gde želi da naplaćuje sa 150 evra kaznu svakome ko ima KM tablice, je apsolutno neprihvatljiva", rekao je Petković.

Naveo je da je poseban skandal da tu vrstu propagande preuzimaju javni servis Srbije i novinska agencija Fonet koji, dodao je, objavljuju lažnu vesti i time stvaraju zabunu i dovode u pitanje ono šsto je država radila i radi.

Republika

Foto: Tanjug/S. AĆIMOVIĆ

 

 


Petković je rekao da mi nemamo šta da se po pitanju registarskih tablica dogovaramo sa Prištinom.

"Niti me je ko zvao u Brisel niti smo imali potrebe uopšte da idemo. Kada smo postiglii dogovor o ličnim kartama, tu je situacija bila teška jer smo imali sporazum iz 2011. godine koji je potpisao Borko Stefanović i svi oni koji su do 2012. godine vodili Srbiju", rekao je Petković.

"Izborili smo se zahavljujući predsedniku Aleksandru Vučiću da sačuvamo srpske lične karte za prostor KiM, da Srbi koji žive na tom prostoru ne budu stranci s obzirom da je Kurti hteo da sa ulazno-izlaznim dokumentom koji važi 90 dana učini Srbe strancima na svojim vekovnim ognjištima", dodao je.

Petar Petković je rekao da je, kada je reč o registarskim tablicama, stvar "jasna kao dan" i da tu ne postoji prostor za bilo kakvim kompromisom u smislu nekakvog našeg novog predloga ili bilo čega jer je, kako kaže, sve jasno rečeno u sporazumu.

"U sporazumu jasno stoji da proces preregistracije treba da se izvrši ili na RKS ili na statusno neutralne KS tablice. Statusno neutralne KS tablice Priština godinu dana ranije, 2020. godine, pre roka, ukida i time onemogućuje Srbima da naprave izbor i odluče se za statusno neutralne tablice", rekao je Petković.

Naveo je da je ovde samo potrebno da Kurti povuče svoju "protivpravnu odluku na koju nema pravo i koja je suprotna sporazumu", a kada će to da uradi to, ističe Petković, nije pitanje kojim se bavi Beograd jer je reč o protivpravnoj odluci koja treba da bude povučena.
Republika

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Petković je podsetio da su Srbi doneli zaključak 5. novembra gde su jasno rekli da nema povratka u kosovske institucije sve dok se ne povuče jednostrana odluka o preregistraciji i dok se ne formira ZSO.


"Srbi se neće vratiti u prištinske institucije, to su juče jasno i glasno rekli i oni poslanici koji su tehnički verifikovali mandate", rekao je Petković i dodao da su oni to uradili nerado i da je cilj upravo bio da se zaštiti srpski narod.

"Niko od srpskih poslanika koji su predstavnici Srpske liste, koji su tehnički verifikovali mandate u prištinskom parlamentu, to nisu uradili da bi se vratili u kosovske institucije. Niko se ne vraća u kosovske institucije, niko od njih neće podržavati rad skupštine u Prištini niti će glasati za bilo koje zakone niti će se pojavljivati u toj zgradi. Oni su se samo tamo pojavili na 10 minuta da bi zauzeli mesta i izašli i neće da se vraćaju", rekao je Petković.

Dodao je da su time blokirani svi negativni procesi koje je Kurti, kako kaže, hteo da pokrene sa Radom Trajković i ostalima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading