LAZOVIĆ PATETIŠE UMESTO DA KAŽE ISTINU O OCU-SILOVATELJU: Lider Ne davimo Beograd krenuo u hajku na naš list

Autor:

Vesti

17.11.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon našeg teksta na mrežama piše o bolesti roditelja, ali već drugi dan "zaboravlja" da odgovori na pitanje o nedelu zbog kog mu je otac osuđen na zatvor.

LAZOVIĆ PATETIŠE UMESTO DA KAŽE ISTINU O OCU-SILOVATELJU: Lider Ne davimo Beograd krenuo u hajku na naš list

Foto: Printscreen

Dragi su mu vlast, patetisanje, vođenje hajke, ali istina nikako.

Radomir Lazović, šef poslaničkog kluba Zeleno-levi blok i jedan od lidera Ne davimo Beograd, već drugi dan odbija da govori o mračnoj porodičnoj tajni, odnosno presudi kojom je njegov otac Mićo sedamdesetih godina osuđen na zatvorsku kaznu zbog silovanja Amerikanke. Borac za ljudska prava, zaštitnik žena koje protestuju zbog objavljenih tekstova o silovatelju ni da pisne o slučaju u koji je upletena njegova porodica.

Umesto toga, Lazović je poveo kampanju na društvenim mrežama, gde je pokušao da se predstavi kao žrtva kroz post u kojem je pisao o roditeljima koji su preminuli prošle godine i koji su prethodno bili bolesni.

Tri činjenice o aferi silovanje

1. Sedamdesetih godina na brdu Jasikovac kod Berana sedmorica muškaraca, među kojim je bio i Mićo Lazović, iživljavala su se nad devojkom
2. Zbog silovanja Amerikanke Lazovićev otac osuđen na zatvorsku kaznu
3. Izrečena mu je kazna koja je bila manja od prosečne za to delo

ZAMENA TEZA

O bolesti njegovih roditelja, međutim, Srpski telegraf nije napisao ni reč. Pisali smo o sudskom procesu na kraju kojeg je Mićo Lazović osuđen za kaznu koja je bila manja od prosečne za to delo. Lazović je pre objavljivanja teksta imao priliku da govori o ovom slučaju. Novinari našeg lista su ga zvali, a on je, kada je čuo pitanje, počeo da se smeje da bi potom rekao da ne daje izjave za Srpski telegraf. Dakle, dobro je znao šta je tema našeg teksta, ali na pitanje ipak nije odgovorio.

Po objavljivanju teksta lider pokreta Ne davimo Beograd promenio je ploču. Na društvenim mrežama pisao je o višegodišnjem lečenju, a potom i nedavnoj smrti roditelja.

U priču o teškoj borbi za život roditelja Lazović je ubacio i Veljka Belivuka, o kojem ni reči nije bilo u tekstu koji je zaboleo poslanika poznatog po citiranju folk pevačica sa skupštinske govornice. Naslovna strana Srpskog telegrafa koja se bavila političarima koji su poklonili poverenje Veljku Belivuku, čoveku koji je svirepo ubijao ljude i potom ih mleo u mašini za meso poslužila je da dosoli priču i predstavi se kao mučenik i žrtva koji je naš list uzeo na zub.

Za ovu zamena teza u objavi koju je okačio na Fejsbuku Lazović je dobio oko 1.500 lajkova i čitav niz komentara u kojima su uglavnom uvrede na račun našeg lista i zaposlenih, uz najvulgarniji uličarski rečnik. Naravno, borac za ljudska prava i zaštitnik žena ni rečju nije osudio ove psovke i uvrede.

Na zapadu ni kraljevske porodice nisu zaštićene

Republika

Foto: Tanjug/AP

Hanter Bajden

Na zapadu, koji Lazović često pominje i ugleda se, a čije su institucije neretko uplaćivale donacije za njegov pokret, porodica jeste svetinja, ali su se takođe mediji bavili aferama članova porodica najviših državnih funkcionera. Izuzeta od istine nije ni britanska kraljevska porodica, o čijim članovima je otkrivano mnogo, od toga ko je konzumirao drogu do bračnih prevara. Slične primere Lazović i njegove pristalice mogu da vide i u američkoj štampi, a koje se odnose na Hantera, sina aktuelnog predsednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena.

DVOSTRUKI ARŠINI

Republika

Foto: youtube.com/printscreen

Sandra Božić

Potpredsednica Skupštine Srbije Sandra Božić ističe da je licemerno prikrivati informacije, ma koliko one privatne bile:

- Sad mi je jasna kampanja mog ličnog progona puna pretnji, seksističkih uvreda i najbrutalnije mizoginije, koju je započeo Ne davimo Beograd, na čijem je čelu Lazović. Posebno su se istakli u tome.

Prema njenim rečima, očekivano je da "samoproglašeni slobodni mediji relativizuju ceo slučaj".

- Otkriće Srpskog telegrafa samo pokazuje da vaspitanje potiče od kuće, pa nas onda i ne čude slike Lazovića u komatoznom stanju koje kruže internetom, kao i njegovo nedolično ponašanje u parlamentu - navela je Božićeva.

Naša sagovornica podseća da su pomenuti mediji maheri u obesmišljavanju:

- Od pretnji atentatom sve do ostalih gadosti koje su iznosili o predsedniku Aleksandru Vučiću i njegovoj porodici - zaključuje Božićeva.

Republika

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ

Toma Fila

Advokat Toma Fila ukazuje na dvostruke aršine opozicije i njima naklonjenih medija.

- Smatram da je licemerno da se određeni ljudi podsmevaju kada se udara na porodicu predsednika, dok, kada se to desi nekome koga oni podržavaju, ophode se drugačije - poručuje naš sagovornik i dodaje da, generalno, nije pristalica pisanja tekstova.

Crno na belo, a sve po Zakonu

Republika

Foto: Promo Public

Dragan Šolak

U hajku na Srpski telegraf juče se uključio i list Danas, u vlasništvu tajkuna Dragana Šolaka. Mada Lazović na naša pitanja nije odgovorio, iz Šolakovog tabloida stiglo je pitanje zašto smo objavili tekst o Lazovićevom ocu-silovatelju i koji je interes javnosti da o tome bude obaveštena.

Odgovor su, samo da su hteli, mogli lako da pronađu u Zakonu o javnom informisanju. Evo nekih od članova koji se time bave...

Informisanje o pitanjima od interesa za javnost

Član 5
Putem medija objavljuju se informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, bez obzira na način na koji su pribavljene informacije, u skladu s odredbama ovog zakona.
Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Obaveza novinarske pažnje

Član 9
Urednik i novinar dužni su da s pažnjom primerenom okolnostima, pre objavljivanja informacije koja sadrži podatke o određenoj pojavi, događaju ili ličnosti provere njeno poreklo, istinitost i potpunost.

Javni interes

Član 15
Javni interes u oblasti javnog informisanja je:
1) istinito, nepristrasno, pravovremeno i potpuno informisanje svih građana Republike Srbije

Kolege iz Šolakovog tabloida podsećamo da Lazović obavlja javnu funkciju, da ga kao poslanika plaćaju svi građani naše zemlje, te da je njegova lista dobila novac iz budžeta za kampanju. S obzirom na to da se bavi politikom, ne može se smatrati da je bilo koja informacija koja bi mogla da utiče na njegove stavove i odluke nebitna, a ovako težak zločin koji je počinio član njegove porodice to svakako nije. Podsećamo ih još jednom i da smo Lazovića uredno pozvali i predočili mu koja je tema teksta, uz molbu da odgovori i taj odgovor bi svakako bio objavljen u celosti.

Takođe, Lazović je u parlament ušao voljom građana, kojima je obećao istinu, borbu za ljudska prava, dok je nedavno podržao žene koje su protestovale zbog intervjua jednog lista sa silovateljem. Uvereni smo da zarad kompletne slike i pune informisanosti, građani koji su glasali za Lazovića, kao i oni koji ga plaćaju, treba da znaju i sve činjenice o njegovoj porodici.

Konačno, kolege iz Danasa podsećamo i da su u svom listu u serijama raznih tekstova napadali članove porodica Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Bratislava Gašića... Tada im ništa nije smetalo, mada su stvari svakako neuporedive s obzirom na to da niko od njih nije počinio nikakav zločin. Za razliku od Lazovićevog oca...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading