OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA CRNIM PANTEROM: Teren u okolini Apatina detaljno pregledan - nejasan snimak nije dokaz prisustva zveri!

Autor:

Vesti

16.11.2022

18:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka potraga će se ponovo pokrenuti.

OBUSTAVLJENA POTRAGA ZA CRNIM PANTEROM: Teren u okolini Apatina detaljno pregledan - nejasan snimak nije dokaz prisustva zveri!

Foto: Pixabay, Youtube

Crni Panter u okolini Apatina i Banje Junaković

Potraga za panterom u okolini Apatina i Banje Junaković do daljnjeg je suspendovana.

Nemanja Ivanović, pomoćnik pokrajinskog sekretara poljoprivrede za sektor lovstva, izjavio je da je potraga koju je on koordinisao, u ovom momentu suspendovana, iako su svi učesnici u njoj spremni da je nastave ukoliko se pojave novi dokazi o tome da se u ovom ataru nalazi egzotična divlja velika mačka.

Kako je Ivanović rekao, nakon detaljnog pregleda terena koji je trajao danima nije pronađen ni jedan nedvosmislen dokaz o postojanju ovog predatora u šumama i na poljima oko Apatina, odnosno u ovom delu Podunavlja. Nisu pronađeni relevatni tragovi na tlu, boravka i ishrane same zveri niti su prijavljena nova viđenja ovakve životinje, pa je osnovan zaključak da su pojedina svedočenja i nedovoljno jasan video snimak isuviše "klimavi“ dokazi koji bi opravdali dalje angažovanje brojnog ljudstva, stručnjaka i opreme u potrazi za najverovatnije nepostojećom zveri.

Ili je zver uznemirena potragom vrlo brzo otišla sa ovog terena, ili zapravo nije ni postojala, već se radi o uobrazilji očevidaca izazvanoj nedovoljnim poznavanjem ovakve životinjske vrste, smatraju stručnjaci palićkog Zoološkog vrta, koji će preventivno, baš kao i lovočuvari Javnog preduzeća "Vojvodina šume“ i pripadnici MUP Srbije, ostati u pripravnosti ukoliko bude potrebno da se potraga za crnim panterom nastavi.

Biolog Zoološkog vrta u Beogradu Kristijan Ovari izjavio je da ne treba paničiti zbog navodne pojave pantera, za kojim je danima bila potraga na području Apatina, jer čovek nije plen toj životinji koja se prvenstveno hrani sitnijim životinjama.

Ovari je istakao da panter nije iz zooloških vrtova jer je pričao s kolegama iz Hrvatske, Mađarske i Srbije, koji su rekli da ni iz jednog od tih zoo vrtova nije pobegao panter.

- U svetlu onoga što se dešavalo sa lavom koji je zaplenjen u Subotici, pa je dospeo u Zoološki vrt na Paliću, postoji problem sa krijumčarenjem divljih životinja, nelegalnim držanjem. Postoji mogućnost da je, posredstvom toga, i ova životinja dospela u prirodu, odnosno tamo gde joj nije mesto - rekao je Ovari.

Biolog poručuje da ne bi trebalo paničiti jer, pre svega, toj životinji čovek nije plen.

- Ona se hrani prvenstveno sitnijim životinjama od sebe-zečevi fazani, sitna divljač, odbegli kućni ljubimci, ali nikako ljudi - kazao je Ovari.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading