U NEDELJU UJUTRU POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Evo u koliko sati se pomeraju kazaljke!

Autor:

Vesti

28.10.2022

07:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme u tri časa u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

U NEDELJU UJUTRU POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA! Evo u koliko sati se pomeraju kazaljke!

Foto: Photo by KoolShooters from Pexels

Letnje računanje vremena u 2022. godini završava se u nedelju, 30. oktobra u tri sata, saopštila je Direkcija za mere i dragocene metale.

U noći između subote i nedelje, 29. i 30. oktobra, treba vratiti časovnike jedan sat unazad.

Vreme u tri časa u nedelju, 30. oktobra računa se kao dva časa, u skladu sa Zakonom o računanju vremena.

U Srbiji je letnje računanje vremena uvedeno 27. marta 1983, u skladu s odlukom EU, pre svega radi očekivane ekonomske koristi, boljeg funkcionisanja jedinstvenog tržišta, transporta i komunikacija, industrije.

Još nije postignuta saglasnost o predlogu Evropske komisije od pre četiri godine da se ukine sezonsko pomeranje sata poslednje nedelje u martu, odnosno u oktobru. Predlog je 2019. podržao Evropski parlament, ali članice ga još nisu usvojile.

Republika

Foto: pixabay.com

Sat, Ilustracija

 

Kada bi sve zemlje iz te vremenske zone trajno prešle na primer na letnje računanje vremena, u Španiji, Belgiji, Holandiji, Danskoj zimi bi sunce izlazilo tek sredinom prepodneva, a na severozapadu Španije oko 10 sati.

U slučaju da uzmu zimsko kao trajno vreme, sunce bi na istoku Poljske izlazilo u tri sata ujutro, u Varšavi u 3.15, a u Berlinu u 3.44.

S druge strane, kada bi zemlje na zapadu i severu kontinenta ušle u zapadnoevropsku vremensku zonu, što bi bilo prirodno, nastale bi nove komplikacije, jer bi na primer Francuska i Nemačka spadale u dve različite vremenske zone.

Pomeranje sata utiče na bioritam, a zbog letnjeg računanja vremena gubimo sat vremena sna, dok tokom zimskog računanja vremena imamo sat vremena više sna. Lekar neretko savetuju da se oni koji očekuju tegobe pripreme na vreme.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading