(VIDEO) VUČIĆ U VLASOTINCU: Posebno sam srećan što sam video mnogo dece, koji su izašli iz srednje škole

Autor:

Vesti

25.10.2022

09:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas u Vlasotincu svečanom otvaranju novog proizvodnog pogona kompanije Gruner Srbija.

(VIDEO) VUČIĆ U VLASOTINCU: Posebno sam srećan što sam video mnogo dece, koji su izašli iz srednje škole

Foto: Tanjug/M.MILIVOJEVIĆ

 

Otvaranje novog pogona je počelo u 11.00 časova.

 

Pitanja novinara

Nakon obilaska pogona i svečanosti, usledila su pitanja novinara.

- Ova kompanija uložila je 3, 5 miliona evra za novi pogon, a tu su i plate, koliko novca se potroši u okolnim prodavnicama, koliko novca ostaje opštini. Posebno sam srećan što sam video mnogo dece, koji su izašli iz srednje škole. Ja mislim da je to velika stvar za našu zemlju - kazao je Vučić i dodao da su u ovom kraju plate sa 238 došle 437 evra.

Predsednik je odgovorio na pitanje "Da je Zorana Mihailović izbačena iz vlade zato što je rekla da je u Srebrenici bio genocid"

- Da smo hteli da izbacujemo nekoga, izbacili bismo ranije. To dovoljno govori o tome nekome. Šta hoćete, da ne menjamo ništa, da neko bude venčan za fotelju 25 godina. Na kraju krajeva, svako pokaže svoje pravo lice. Naša stranka ne sme da bude G17 i Demokratska stranka, zato i vršimo promene.

O pozivu Srbima na KiM da preregistruju svoja vozila do 31. oktobra, predsednik je kazao:
- Svi u međunarodnoj zajednici podržaće njih, tu pre svega mislim na zemlje Kvinte. Teško vreme predstoji, mi ćemo biti uz Srbe na KiM, koji su pokazali da ne žele da slušaju Kurtija.

Vučić je potvrdio da je u toku velika vojna veža "Manevri 2022".

- Svake godine imamo vežbe, samo što smo sada uključili više ljudi. Mnogo ćemo da ulažemo u našu vojnu industriju - kazao je predsednik.

Vučić je saopštio i lepu vest koju mu je saopštio Siniša Mali.

- Javio mi je sada da od decembra letimo za Kinu, Er Srbija leti direktno. Posle od aprila letimo za Čikago - naveo je predsednik.

Predsednik je kratko prokomentarisao i nedavno hapšenje zbog ubistva Olivera Ivanovića. A na pitanje novinara da li je reč o bliskom saradniku Zvonka Veselinovića, Vučić kaže:

- Sve što su uhapsili do sada, su pustili... Oni nama ništa nisu poslali, nisam dobio ni papire. Tako da stvarno ne znam o kome se radi - rekao je predsednik.

Obraćanje na svečanosti

Predsednik Aleksandar Vučić obratio se prisutnima:

- Mnogo sam srećan što sam po treći put ovde u Gruneru i što opet imam dobre vesti. Ova fabrika važna je za Vlasotince i za ceo jug Srbije. Bili smo mnogo napadani kada smo uvodili dualno obrazovanje. Ono što je jako važno i čime mogu da se ponosim jeste da sa Nemačkom imamo razmenu od 7, 2 milijarde evra u prvih osam meseci - kazao je Vučić i dodao kako ljudi mogu da ostanu u Vlasotincu, da tu žive i rade.

- Hvala vam što volite Srbiju, što je fabrika u Srbiji veća nego u Tunisu i Indiji. Hvala vama, dragi radnici, zbog vas ovde dobili smo fabriku u Valjevu.

Konrad: Gruner simbol ovog regiona

Anka Konrad, ambasadorka Nemačke u Srbiji, kazala je da je Gruner postao simbol ovog regiona.

- Nadam se da će više investitora, domaćih i stranih, slediti primer Grunera.

Šprajcer: Jako važna investicija

Martin Šprajcer, generalni direktor kompanije Gruner, obratio se na početku prisutnima.

- Ova investicija je jako važno. Lično sam veoma srećan što sam ovde danas, da prisustvujem uspehu između Grunera i Srbije. Priča Grunera u Srbiji počela je 2007. godine. Danas smo uložili 23, 7 miliona evra u Gruner u Srbiji - kazao je Šprajcer i naveo da je ovoj kompaniji jako stalo do životne sredine.

- Gruner globalno zapošljava 1.500 stotina ljudi. Srbija će biti naša vodeća fabrika, kada pričamo o proizvodnoj tehnologiji. Ključ ovog uspeha su ljudi, uložili smo u dualno obrazovanje. Mi vrednujemo ljude koji preduzimaju korake i odgovornost...U Tehničkoj školi u Vlasotincu smo partneri u dualnom obrazovanju. Time što smo partneri, imamo dobrobit i za Gruner i za Vlasotince. Mi nudimo veliku perspektivu mladim ljudima. Smatramo da smo spremni za budućnost i da se suočimo sa brojnim izazovima.

 

Obilazak pogona

Tokom obilaska pogona predsednik razgovara sa zaposlenima, a posebno sa mladima.

- Vidim da uglavnom žene rade. One su disciplinovanije, samo mi nešto filozofiramo - kazao je predsednik.

Razgovarao je i sa devojčicom koja ima 17 godina i zaposlena je. Ona je rekla da je đak generacije i da ima brata blizanca koji takođe radi u ovom pogonu.

Ova kompanija je postojeće proizvodne kapacitete, sa 7.000, proširila na 11.500 metara kvadratnih, a trenutno ima ukupno 750 zaposlenih.

Sastanak sa vlasnicima kompanije

Predsednik je po dolasku imao sastanak sa vlasnicima kompanije "Gruner", nakon kog je krenuo u obilazak pogona.

Otvaranje novog pogona je planirano u 11.00 časova, saopštila je pres-služba predsednika.

Kompanija Gruner iz nemačkog grada Vehingena, koja je jedan od najvećih proizvođača energetskih releja za strujomere i automobilsku industriju, izgradila je u industrijskoj zoni u Vlasotincu još jedan pogon.

Gruner u Vlasotincu već četiri godine proizvodi 100.000 releja mesečno i upošljava 220 radnika.

Sistem dualnog obrazovanja

Nemačka kompanija, u saradnji sa vlasotinačkom Tehničkom školom, već osam godina podržava sistem dualnog obrazovanja. U njenim radionicama učenici viših razreda, uz novčanu nadoknadu, provode i do tri dana nedeljno. Trenutno se u ovom preduzeću školuju kadrovi sa smerova: industrijski mehaničar, električar, tehničar mehatronike i CNC operater.

Nemački "Gruner" je primer dobre prakse i kod štednje, odnosno ulaganja u zelenu energiju. Ovo preduzeće je prvi komercijalni kupac-proizvođač električne energije u Srbiji.

U poslednjih šest godina investirao je u toplotne i rashladne pumpe, solarne elektrane, led rasvetu i solarne cevi, koristeći sunčevu svetlost za osvetljenje unutar proizvodnje.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading