BRNABIĆ: Biotehnologija će biti ključni fokus nove vlade!

Autor: Republika

Vesti

20.10.2022

09:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sledeći korak u tehnološkim promenama i inovacijama biće biotehnologija i zato će ključni fokus nove vlade, koja će uskoro biti formirana, biti biotehnologija, medicina, informatika i biodiverzitet, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

BRNABIĆ: Biotehnologija će biti ključni fokus nove vlade!

Foto: Tanjug/J. ILIĆ

Ona je na otvaranju Međunarodne konferencijie "Budućnost biotehnologije", koju organizuju Vlada Srbije i Svetski ekonomski forum uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), rekla da će Srbija uložiti više od 200 miliona evra u Bajofort kampus, koji će uključiti naše fakultete, istraživacke institute, naučno tehloloske parkove i instutute za veštačku inteligenciju.

- Mnogo smo uradili u prethodnih 10 godina u IT sektoru koji je postao naš najjači izvozni sektor. Pre 10 godina izvoz našeg IT sektora je iznosio 370 miliona evra, a ove godine će premašiti 2,5 milijradi evra - rekla je premijerka.

Dodala je da je lane svako drugo novo radno mesto bilo u IT sektoru.

Istakla je da je u prethodnom periodu urađeno mnogo u tom sektoru i navela da su u osnovne škole uvedeni predmeti poput digitalnig sveta, uvedene su osnove veštačke inteligencije, u srednjim školama i na fakultetima su takođe uvođeni specijalizovani predmeti iz ove oblasti kako bi se što više mladih ljudi edukovalo.

- Otvorili smo i četiri naučno tehnoloska parka u Srbiji, izgradili čitavu mrežu biznis inkubatora i startap centara širom zemlje, uveli smo značajne poreske olakšice za kompanije koje žele da ulažu u istraživanje i razvoj u Srbiji, kao i one koje angažuju naše ljude iz dijaspore, a takođe i za strance koji dolaze da rade u Srbiji - rekla je premijerka Ana Brnabić.

Navela je da je lane uspostavljen novi sistem za veštačku inteligenciju i da je Srbija jedna od 26 država u svetu i prva u ovom delu Evrope koja je usvojila strategju veštačke inteligencije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading