BIA OBELEŽILA JUBILEJ, SVEČANOSTI PRISUSTVOVAO I VUČIĆ! Gašić: Prelomni trenutak odrediće sudbinu naroda!

Autor:

Vesti

17.10.2022

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poručuje da je radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo.

BIA OBELEŽILA JUBILEJ, SVEČANOSTI PRISUSTVOVAO I VUČIĆ! Gašić: Prelomni trenutak odrediće sudbinu naroda!

Foto: ST/D. KADIĆ

Bratislav Gašić

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić poručio je da je ovaj trenutak, zbog težine zadatka koja stoji pred ovom generacijom pripadnika BIA i nepostajanja alternative u pogledu njihovog ispunjenja, jedan od prelomnih, koji može da odredi budućnost našeg naroda i države.

- Ovaj trenutak zahteva maksimalan nivo institucionalnog, ali i ličnog angažovanja svih pripadnika. Zahvaljujući pažljivom planiranju i predviđanju razvoja situacije, Agencija je u poslednjih pet godina u pogledu opremljenosti, posebno u najsavremenijim tehničkim sredstvima, do neprepoznatljivosti promenila svoj izgled i kapacitete - istakao je Gašić.

Dodao je i da je istovremeno radno okruženje pripadnika podignuto na značajno viši nivo:

- U skladu sa zahtevima posla, izgrađeni su novi i renovirani postojeći objekti i prostori koji su agenciji dati na korišćenje, dok je materijalni položaj pripadnika značajno poboljšan.

Dodao je da se zbog toga prvenstveno zahvaljuje predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije. Kako je rekao, u vrlo složenim geostrateškim prilikama, u uslovima ratnog sukoba na tlu Evrope, već su nastupile promene koje prete da uruše tekovine savremene civilizacije, a posledice su se odrazile i na bezbednosne prilike Balkana, koji je, dodaje, tradicionalno opterećen međuetničkim tenzijama.

Vučić zadovoljan radom Gašića i BIA

Republika

Foto: RINA

Aleksandar Vučić

Na pitanje novinara da li je zadovoljan radom direktora BIA Bratislava Gašića i radom službe uopšte Vučić je odgovorio:

- Što se tiče mog zadovoljstva radom Bate Gašića, ono je nedvosmisleno, kao i ljudima u službi, koji su, doslovno, čuvali našu zemlju. Kad je reč o tehnici, ne može se uporediti s onim što smo imali pre pet-šest godina, prosto, kao da je druga država, a što se tiče angažmana, nemam primedbi. Za ove ljude je najvažnije da su uvek na strani Srbije, a ne na strani nekih drugih službi ni sa zapada ni sa istoka.

Kao druge izazove s kojima se suočavamo, Gašić je pomenuo terorizam, organizovani kriminal, ograničenost energetskih izvora, pandemiju virusa korona i primetio da su sve češće hibridne pretnje.

- Sve to je zahtevalo promenu pravaca, raspoloživih resursa na drugačiji način - naveo je direktor BIA.

Venac za stradale

Svečanosti u BIA prisustvovao je predsednik države. Vučić je po dolasku u sedište agencije položio venac na memorijalni zid, na kome su ispisana imena nastradalih pripadnika BIA, kao i saradnika agencije.

Kako kaže, agencija je, u cilju ispunjavanja informativne funkcije, učinila dodatni napor da bi na planu zaštite bezbednosti spoljnopolitičkih ekonomskih interesa Srbije obezbedila i analitički obradila relevantne podatke i obaveštenja i učinila ih dostupnim donosiocima odluka.

Dodao je i da su, zahvaljujući službi na instititucionalnoj osnovi, sačuvani pisani tragovi o prelomnim istorijskim događajima i čestitao svim pripadnicima BIA jubilej, posebno, kako kaže, nagrađenim pripadnicima.

Svečano uz "Bože pravde"

Domaćin svečanosti koja je počela izvođenjem himne "Bože pravde" bio je direktor BIA Bratislav Gašić, a prisustvovalo je 500 pripadnika te agencije.

Među gostima bili su predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Knjiga na poklon

Povodom jubileja Gašić je uručio poklon predsedniku Srbije. Vučiću je poklonio knjigu u kojoj su navedeni svi rukovodioci bezbednosnih službi u Srbiji od osnivanja 1899.

Činjenice

Republika

Foto: BIA

 
  • BIA ustanovljena 2002.
  • pre agencije postojalo je odeljenje za poverljive policijske poslove osnovano 1899.
  • zadatak tog odeljenja bio je da brine o održavanju unutrašnjeg državnog poretka i opšte bezbednosti države
  • u opisu posla su im obaveštajni i kontraobaveštajni zadaci, suprotstavljanje terorizmu, korupciji...
  • prvi načelnik bio je Jovan S. Milovanović
  • odeljenje je organizovano po ugledu na tajne policije Francuske i Austrougarske
  • ukazom kralja Aleksandra Obrenovića poslovi tog odeljenja 1900. prešli su u nadležnost policijskog odeljenja pri Ministarstvu unutrašnjih poslova
  • uvažavajući značaj prvog zakonskog uređivanja civilnih bezbednosno-obaveštajnih poslova u Srbiji BIA obeležava 17. oktobar kao svoj dan

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading