Vremenski rolerkoster u Srbiji: Sneg u septembru, a onda potpuni preokret

Autor:

Vesti

20.09.2022

09:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kakve nas temperature očekuju, objašnjava meteorolog Marko Čubrilo

Vremenski rolerkoster u Srbiji: Sneg u septembru, a onda potpuni preokret

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Budući da smo se koliko prošle nedelje u ovo vreme kuvali na plus 30, zahlađenje od čak 15 stepeni mnogima je palo kao hladan tuš. Ovakvo jesenje vreme, prema najavama meteorologa čeka nas do kraja sedmice, zatim slede dva dana pauze, pa opet lošije vreme.

Ipak, početkom oktobra moguće je Miholjsko leto, navode oni.

U TEORIJI I PRAKSI 

U nedelju su pale i prve pahulje na Kopaniku. Teoretski, sneg se i može javiti već krajem prve dekade septembra, jer već tada u slučaju izraženog hladnog fronta sa okeana, praćenog padavinama, može doći do prelaza kiše u susnežicu i sneg. Međutim, kako smo početkom prošle nedelje imali prevo letnje vreme pojava snega je za sve osim verovatno za meteorologe bila iznenađenje. 

Kako je naveo meteorolog Marko Čubrilo do subote će biti promenljivo oblačno i hladnije od proseka za septembar. On navodi da će se danas i u sredu naš deo Evrope i dalje nalaziti na periferiji anticiklona kroz koju će se nastaviti strujanje relativno hladnog i povremeno vlažnog vazduha te će oba dana biti relativno hladno, posebno u sredu, uz pljuskove u središnjim i istočnim predelima.

- Maksimumi će i dalje biti niski za ovaj deo godine uglavnom od 14-19, noći će biti veoma hladne, od šest do 14 u nizijama, dok će na planinama preko 1000 metara nadmorske visine i dalje će biti uslova za slab mraz. Od četvrtka postepeno toplije, posebno oko 25. septembra ali već posle 26.  izgledno novo pogoršanje uz padavine - navodi Čubrilo. 

PROMENLJIVI POKAZATELJI

Dobra vest je da pogled na dugoročnu prognozu pokazuje verovatnoću da će nam oktobar, bar početak biti izuzetno prijatan, odnosno da će biti miholjsko leto, navodi meteorolog. 

- Pogled na sinoptiku za početak oktobra daje signal za dominaciju anticiklona uz sveže noći ali prijatne, tople, jesenje dane. Mađeutim, kako je to jako daleko, a pokazatelji ovih dana jako osciliraju, videćemo hoće li se prognoza održati - zaključuje Čubrilo. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


Komentari (0)

Loading