SPECIJALNI DODATAK O PATRIJARHU PAVLU! U nedeljnom broju Srpskog telegrafa saznajte sve o jednom od najvoljenijih poglavara SPC!

Autor: Republika

Vesti

17.09.2022

16:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh Pavle bio je jedan od najvoljenijih poglavara Srpske pravoslavne crkve, a Srpski telegraf vam u nedeljnom broju donosi poseban dodatak o njemu.

SPECIJALNI DODATAK O PATRIJARHU PAVLU! U nedeljnom broju Srpskog telegrafa saznajte sve o jednom od najvoljenijih poglavara SPC!

Foto: ST/N. MANDIĆ,Tanjug

Patrijarh Pavle bio je poglavar SPC od 1. decembra 1990. godine do 15. novembra 2009, kada je preminuo u 96. godini života.

Rođen kao Gojko Stojčević u selu Kućanci, u Slavoniji, bio je 44. poglavar Srpske pravoslavne crkve. On 1942. godine odlazi u ovčarsko-kablarski manastir svete Trojice, gde je proveo dve godine. 

Kao veroučitelj je počeo da radi 1944. godine, a zamonašen je u manastiru Blagoveštenje četiri godine kasnije i dobio je ime Pavle, po apostolu Pavlu.

Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 1957. godine, a 1988. je dobio zvanje počasnog doktora bogoslovlja.

Dve godine kasnije, 1. decembra 1990. izabran je za patrijarha, a sutradan je već ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu. 

U narodu je ostao upamćen kao čovek blage naravi, skroman i spreman da svakog sasluša i pomogne.

Srpski telegraf vam u njegovu čast i zbog svega što je ostavio u amanet srpskom narodu poklanja dodatak u kojem ćete imati prilike da pročitate i vidite ono što do sada možda niste znali o patrijarhu Pavlu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading