VULKANSKA KUPA U SRCU ŠUMADIJE: Ostrvica bila jedno od najvažnijih utvrđenja, velike SILE su se borile za nju (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

27.08.2022

14:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je Srbija u neka davna vremena bila prepuna aktivnih vulkana, najbolje svedoče brojne ugašene kupe vulkanskog porekla koje se nalaze širom naše zemlje.

VULKANSKA KUPA U SRCU ŠUMADIJE: Ostrvica bila jedno od najvažnijih utvrđenja, velike SILE su se borile za nju (FOTO)

Foto: RINA

Najviše ih se može videti na planini Ridnik, a ona koja se po svom izgledu izdvaja od ostalih svakako je Ostrvica koju još nazivaju i kapom Šumadije. Kako su aktivni vulkani prestali da postoje pre mnogo godina, u srednjem veku ona je bila jedno od utvrđenja za koje su se borile tadašnje velike sile.

- Ostrvica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem. Zato su se velike borbe vodile upravo tu. Narod koji je naseljavo to područje bavio se rudaranjem, živeli su od toga i zato su bili još intersantniji stranim silama da je osvoje. Utvrđenje je bilo središte vojne uprave rudničke oblasti. Prema istorisjkim podacima prvi put je pod tursku upravu palo 1438. godine, i dugo je to bilo tursko utvrđenje, rekao je za RINU, Dejan Radičević, profesor Filozfoskog fakultetu u Beogradu.

Osnova grada  je nepravilna, prilagođena obliku terena. Utvrđenje je podeljeno na dva platoa, koja su povezana masivnim odbrambenim zidom. Na pristupačnim jugozapadnim padinama , ispod utvrđenog dela grada, razvijalo se podgrađe na kom se danas vrše arheološka istraživanja.

- Osamdesetih godina prošlog veka na ovoj lokaciji sprovedana su istraživanja u organizaciji Arheološkog instituta u Beogradu, kada je istraživano na Velikom gradu u Podgrađu i na lokalitetu Metaljka, gde su otkriveni ostaci jednobrodne crkve. Radi se o građevini koja najverovatnije potiče iz 14. ili 15. veka. Prvo su otkriveni temelji crkve i za sada je istraženo njeno unutrašnje lice , a nastavljamo dalje sa otkrivanjem zidova. Pred nama je i da utvrdimo da li je crkva kasnije pretvorena u džamiju i koliko dugo je služila svrsi, izjavila je Ana Cicović kustos Muzeja  Rudničko – takovskog kraja.

Ostrvica je u maju 2009. godine proglašena za spomenik prirode i predstavlja veliki turistički potencijal rudničkog kraja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading