KARIĆU NE GINU SANKCIJE EU: Evropa istražuje mućke srpskog biznismena zbog fiktivne kupovine u ime ruskog tajkuna

Autor:

Vesti

26.08.2022

21:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za tri firme u Beogradu iskeširao 73 miliona evra, mada je poznato da mu u biznisu ne cvetaju ruže.

KARIĆU NE GINU SANKCIJE EU: Evropa istražuje mućke srpskog biznismena zbog fiktivne kupovine u ime ruskog tajkuna

Foto: ST/V. LUKIĆ

Nadležne službe Evropske unije uveliko istražuju poslovanje firmi iza kojih stoji Bogoljub Karić, saznaje Republika iz diplomatskih izvora. Razlog je, kako je naš portal već pisao, osnovana sumnja da ovaj tajkun za račun jednog ruskog biznismena kupuje propale srpske firme na atraktivnim lokacijama.

- Evropska kancelarija za borbu protiv prevara i korupcije (OLAF) zainteresovana je da rasplete pravi Gordijev čvor kada je u pitanju kupovina "Nove livnice", "Navipa" i zgrade Megatrenda u Beogradu. Prateći tragove, utvrđeno je da je prodaja povezana sa familijom Karić, što za Evropu nije sporno, ali ono što je pod lupom istražitelja jesu saznanja da je sve urađeno novcem ruskom tajkuna. A radi se o čak 73 miliona evra - priča naš sagovornik.

Sumnju je pobudila činjenica da Karićima uopšte ne cvetaju ruže kad je biznis u pitanju, pa se postavilo logično pitanje: odakle mu pare da se nadmeće i licitira znatno iznad početne cene.

- Na primer, firma "Toriox", koja je registrovana tek 29. juna ove godine, nadmetala se za livnicu 1. avgusta i kupila je za 43 miliona evra, što je 17 miliona više od početne cene i 13 od procenjene vrednosti. U pitanju je jedna od najatraktivnijih lokacija u Beogradu, koja je generalnim urbanističkim planom predviđena za prenamenu u komercijalne, stambene i javne sadržaje. Ulaganje će se višestruko isplatiti, za šta Karići nemaju novac, ali ima misteriozni Rus - otkriva diplomatski izvor.

Ono od čega srpski tajkun najviše strahuje jeste mogućnost da mu firme dođu pod sankcije Evropske unije zbog saradnje s ruskim kompanjonom, što mu ne gine ukoliko se sumnje potvrde. Naime, to mu se već desilo s kompanijom "Dana astra", koju je EU sankcionisala zbog veza s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom. Kada je EU ovoj kompaniji uvela sankcije, survala se imperija Karića u svetu nekretnina, koja je na početku 2020. imala više od sedam miliona kvadratnih metara projekata u razvoju u Belorusiji i Kazahstanu, uključujući i "Minsk svet".

- S obzirom na to da Rusi ne žele da kupuju pod svojim imenom jer bi eventualno u nekom trenutku mogli da padnu pod udar sankcija, dotični biznismen je iskoristio poslovno partnerstvo s Karićem da bi došao u posed vrednih nekretnina. Ako OLAF dođe do dokaza da se radi o fiktivnoj kupovini, Karićima se crno piše. Bila bi im zatvorena sva vrata u zemljama Evropske unije - pojašnjava sagovornik Republike.

"Navip" pazario preko kiparske veze

Karić je, opet krijući tragove, preko kiparske firme kupio imovinu "Navipa" u stečaju, a saznalo se i da zgradu Megatrenda, koju je platio 12 miliona evra, nije kupio za potrebe svog univerziteta, već za račun tog Rusa.

Za imovinu "Navipa" (Vila "Mozer" u Zemunu, objekti za proizvodnju vina, stanovi...) licitirala je firma "Nestech d. o. o.", takođe ćerka kiparske firme koja je pravno povezana s novim vlasnikom livnice. Ponuđeno je 2,12 milijardi dinara (oko 18 miliona evra) i, prema informacijama našeg lista, vinarija je dobila novog vlasnika.

Zgrada univerziteta Megratrend je plaćena 12 miliona evra.

Po kojoj ceni su kupovali

"Nova livnica" 43 *

(17 više od početne)

"Navip" 18

Megatrend 12

* u milionima evra

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Penzioner

27.08.2022 09:43

Neće on ni da ide u Evropu.