ZLO SE SPREMA SRBIJI: Pregovori Beograda i Prištine udarna vest na CNN

Autor:

Vesti

18.08.2022

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Delegacije Beograda i Prištine danas nisu postigle dogovor u dijalogu u Briselu, a dogovoren je nastavak razgovora narednih dana.

ZLO SE SPREMA SRBIJI: Pregovori Beograda i Prištine udarna vest na CNN

Foto: Tanjug/D. VOJINOVIĆ

O ozbiljnosti situacije u kojoj se našla naša zemlja, rešavajući problem statusa južne srpske pokrajine pokazuje i prilog CNN-a koji je trajao oko desetak minuta.

Na današnjem sastanku delegacija Beograda i Prištine nije postignut dogovor, a kako je izjavio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj, dogovoren je nastavak razgovora narednih dana.

VUČIĆ SE OBRAĆA SUTRA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se nije dao izjavu, a obraćanje je zakazano za sutra.

Nakon završenog trilateralnog sastanka u Briselu, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je novinarima da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić neće obraćati, već će sutra obratiti javnosti.

"Mislili smo da je moguće postići kompromis. Niko se neće obraćati iz naše delegacije", saopštio je novinarima Petković.

Foto: Tanjug/T. RADOVANOVIĆ

 

 On je poručio da se delegacija Beograda borila za mir, stabilnost, kompromisna rešenja, zbog čega će, kako je rekao, predsednik Vučić i ostati još izvesno vreme u Brisleu.

"Predsednik Vučić će se sutra po povratku u Beogradu obratiti javnosti i biće to jedno od njegovih najznačajnijih obraćanja javnosti", rekao je Petković i precizirao da će se Vučić obratiti sutra posle podne ili uveče.

OPOZICIONI NOVINARI SHVATILI OZBILJNOST SITUACIJE

Ozbiljnost i težinu situacije u kojoj se našla Srbija u ovom trenutku, shvatili su i pojedini opozicioni novinari.

Naime, direktor CINS-a Branko Čečen ukazao je na to da ukoliko je prilog o Srbiji na CNN trajao deset minuta, onda to znači da je težina situacije vrlo ozbiljna.

- Svi skeptični, CNN takođe. Unervozi se čovek kad se CNN 10 minuta bavi Srbijom. Retko izađe na dobro - napisao je Čečen na Tviteru uz prilog CNN-a.

POSLEDNJI ROK 1. SEPTEMBAR

Kako je istakao Borelj, do 1. septembra, do kada je odložena odluka Prištine o preregistraciji vozila i ličnim dokumentima, ima još vremena i da on neće odustati od traženja rešenja.

"Nismo stigli do dogovora, ali ovo nije kraj priče. Oba lidera saglasila su se da proces treba da se nastavi narednih dana", rekao je Borelj na konferenciji za novinare posle današnjih razgovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine u kojima su učestvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

Foto: printskrin

 

 

Borelj je istakao da su lideri saglasni da treba nastaviti razgovore i tražiti rešenje za smirivanje situacije na KiM.

Foto: Youtube/ATV

 

 "Videli smo tenzije oko tablica, dokumenata. Ne želimo da vidimo tenzije u narednom periodu i strane će biti odgovorne za eventualnu eskalaciju. Nažalost, nismo došli do dogovora danas, ali oba lidera su rekla da proces treba da se nastavi i to će se desiti u narednim danima. Ja ne odustajem. Moramo da tražimo rešenja", poručio je Borelj.

NE POSTOJI ALTERNATIVA DIJALOGU

Šef evropske diplomatije kaže da veruje da su Vučić i Kurti razumeli da ne postoji alternativa dijalogu, kao i da su se složili da se nastavi sa redovnom diskusijom u narednom periodu, da se proces normalizacije ubrza, uz podršku specijanog izaslanika Miroslava Lajčaka.

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

 


"Današnji sastanak nije bio regularan, normalan. Ovo je bio treći visoki susret u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Suočavamo se sa negativnim razvojem situacije na terenu, povećanim tenzijama na severu Kosova, zato smo i sazvali sastanak. Ovaj sastanak se ticao i odgovornosti oba lidera, koji treba da potraže rešenja u dobroj veri, da gledaju da mir i stabilnost pobede na severu Kosova", istakao je Borelj.

KRITIČAN TRENUTAK ZBOG RATA U UKRAJINI

Borelj je rekao da je ovo kritičan trenutak za Evropu nakon ruskog napada na Ukrajinu, da je trenutno veoma dramatičan i opasan momenat za kontinent i da "ovo nije trenutak za povećanje tenzija, već za traženje rešenja".

"Rekao sam dvojici lidera da je ovo sastanak u ''modu'' za rešavanje krize, koji ima za cilj da se smiri situacija na terenu. Istovremeno, fokusirani smo na normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Oba lidera su imala priliku da pričaju detaljno o nesuglasicama, jer su tenzije odraz šireg problema njihovog nerešenog statusa", istakao je Borelj.

Foto: Tanjug/AP;Shutterstock

 

 Borelj kaže da je jasno stavio do znanja obojici lidera da je krajnji cilj Evropske unije da se nađe način za napredak, a prvi korak je traženje rešenja za aktuelnu situaciju.

"Dugo su trajali sastanci danas. Najvažnije je da smo se dogovorili da moramo da radimo zajedno, odgovorno, politički inteligentno, da nađemo obostrano prihvatljivo rešenje koje donosi stabilnost i bezbednost građanima regiona, ali i Evropi kao celini. Naša je dužnost da nastavimo sa dijalogom", rekao je Borelj.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
GoleBg

18.08.2022 21:18

Bolje potražiti pomoć Rusije na vreme, da ne bude kasno...Nema više nesvrstanih...sa zapadom nemožemo, znači moramo sa Rusijom...

Перагеније

18.08.2022 21:24

Већ виђено. С тим што Запад зна да полако запада па постаје хистеричан те отуда и ОПАСАН.

Djokica

19.08.2022 15:43

Zlo je tu od 2012-te godine, sve im je dao a sad navodna dramo oko tablica. Bruka i sramota za ceo narod, objavi opštu mobilizaciju i neka to bude referendum koliko ti se prijavi ljudi u armiju to ti je procenat kojeg interesuje Kosovo u sastavu RS. a+Ako to predje 10% a, za to nema šanse, idem i ja u rat.