NIKAD GORE U POSLEDNJIH 10 GODINA: Zlatarsko jezero prazno, suša isisala Uvac i Lim (FOTO)

Autor: Republika

Vesti

17.08.2022

12:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Dugotrajna suša uslovila je najlošijom hidrološkom situacijom na rekama Lim i Uvac u poslednjih deset godina.

NIKAD GORE U POSLEDNJIH 10 GODINA: Zlatarsko jezero prazno, suša isisala Uvac i Lim (FOTO)

Foto: RINA

Dotok vode na Limu je je znatno manji od biološkog minimuma, a to u velikoj meri utiče i na proizvodnju električne energije, koja je u odnosu na isti period prošle godine manja za 35 odsto.

- Trenutni dotok na Limu je između 10 i 15m kubnih u sekundi, a biološki minimum koji ispuštamo ispod hidroelektrane Potpeć je 14 kubnih metara u sekundi. Kada radimo sa jednom mašinom na nekom minimumu to je 18 kubnih metara, što znači da je trenutni dotok znatno manji od biloškog minimuma. Slična situacija je na Uvcu, gde beležimo dotok od 1 do 2 kubna metra u sekundi, akumulacije su poluprazne - izjavio je za RINU Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE.

Foto: RINA

Predrag Šaponjić, direktor Limskih HE

Nedostatak kiše u proleće je dodatno spustio nivoe vode u akumulacijama za hidroelektrane u Srbiji, a supornim letnjim toplim talasom postaje sve gore. Akumulacije u sistemu Drinsko-limskih hidroelektrana su poluprazne a one daju do 12 odsto struje. U okviru Ogranka "Drinsko-Limske HE" posluju "Limske HE" sa četiri hidroelektrane: HE Bistrica, HE Potpeć, HE Uvac i HE Kokin Brod.

Foto: RINA

Reka Lim

- Što se tiče nas, mi smo uradili sve što smo mogli. Na tri hidroelektrane završili smo remontne radove a u toku su radovi na Hidroelektrani Potpeć. Poučen iskustvom od ranijih godina uzdamo se u znatno povoljniju hidrološku situaciju u drugoj polovini oktobra kada se očekuju veće vode. Remontni radovi će biti odrađeni i Limske HE će jesen i predstojeću zimu dočekati spremne - poručuje Šaponjić.

Komentari (0)

Loading