Veliki uspeh za civilno vazduhoplovstvo Srbije: Usaglašenost u oblasti sistema obezbeđivanja na najvišem nivou

Autor: Republika

Vesti

15.07.2022

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) je u periodu od 16. do 26. maja 2022. godine, sprovela proveru usaglašenosti sistema obezbeđivanja u vazduhoplovstvu (AVSEC) i olakšica u vazdušnom saobraćaju (FAL) Republike Srbije i time utvrdila da sveukupni nivo usaglašenosti ovog sistema iznosi 94,73%, čime se Republika Srbija svrstava u red malog broja država koje primenjuju najviši nivo mera obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju.

Veliki uspeh za civilno vazduhoplovstvo Srbije: Usaglašenost u oblasti sistema obezbeđivanja na najvišem nivou

Foto: Uroš Mitrović

ICAO, specijalizovana organizacija Ujedinjenih nacija, čija je uloga da kreira i modernizuje standarde i preporuke u međunarodnom vazduhoplovstvu, sa ciljem da se obezbedi bezbedan, efikasan i uređen razvoj vazduhoplovstva, ne pravi razlike između država, već ocenjuje nivo primene propisanih standarda. 

Postignut rezultat usaglašenosti od 94,73%, predstavlja poboljšanje od 23,89 % u odnosu na proveru koja je obavljena 2010. godine, i potvrdu da je Direktorat proteklih godina napravio veliki napredak u oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu. Istovremeno, to je i svojevrsno priznanje našem timu i garancija da su putnici u vazdušnom saobraćaju Srbije bezbedni i da dobijaju uslugu na najvišem mogućem nivou.

ICAO provera je na najkonkretniji način pokazala napredak celokupnog sistema obezbeđivanja i olakšica u vazduhoplovstvu Republike Srbije, i predanost u radu svih državnih organa i vazduhoplovnih subjekata nadležnih za oblast obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju. 

U narednom periodu Direktorat civilnog vazduhoplovstva će zajedno sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uložiti dodatne napore, da svojim nadzorom pomogne vazduhoplovnoj industriji da održi visok nivo primene standarda obezbeđivanja u vazduhoplovstvu i olakšica u vazdušnom saobraćaju. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading