KURTI LOBIRA PROTIV OTVORENOG BALKANA: Direktno ugrožava povezivanje regiona!

Autor:

Vesti

09.06.2022

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samit Otvoreni Balkan je postavio temlje bliske saradnje i dobrih odnosa država regiona, a čovek koji se stalno gura da stane na put regionalnom napretku jeste Aljbin Kurti, koji ovog puta tvrdi da bez "nezavisnog" Kosova, nema Otvorenog Balkana.

KURTI LOBIRA PROTIV OTVORENOG BALKANA: Direktno ugrožava povezivanje regiona!

Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti, premijer privremenih prištinskih institucija i premijer samoproglašenog "Kosova" lobira kako bi sabotirao inicijativu Otvoreni Balkan, tvrdeći da ga neće biti dok u regionu ne bude šest država. 

Kako prenosi Kljan Kosova, Kurti je danas izjavio da Otvorenog Balkana ne može biti. 

- Dok ne bude bilo šest država, neće biti ni Otvorenog Balkana - izjavio je on. 

Foto: Tanjug/AP

 

On je dodao da Srbija da se "otvori" prema Kosovu da bi imali Otvoreni Balkan. 

- Zapadni Balkan, koji još nije integrisan u EU, sastoji se od šest zemalja i one se ne mogu tretirati isto, jer postoje zemlje koje još uvek nisu osudile ruski napad na Ukrajinu i nisu uvele sankcije Rusiji - zaključio je Kurti. 

Kurtijeva neostvarena želja je da sabotira Srbiju na svakom stepeniku bliže članstvu u EU, što mu do sada nije uspevalo. Ovaj potez je samo još licemerniji, jer svojim izjavama želi da blokira napredak i saradnju čitavog regiona zbog ličnog nezadovoljstva. 

Foto: Tanjug VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE

 

Ipak, samit Otvoreni Balkan koji je održan na Ohridu dana 7. i 8. juna 2022. godine je postigao temelje za dalju i dublju saradnju u regionu, te je dogovoreno uspostavljanje jedinstvenog sistema elektronske naplate putarine u Republici Srbiji, Republici Severnoj Makedoniji i Republici Albaniji, a kasnije i u ostalim zemljama koje se priključe inicijativi.

Predsednik Srbije je i sam istakao veliki uspeh samita. 

Postigli smo mnogo toga. Trgovinska razmena nam je u ogromnom porastu, a rešili smo i brojne prepreke i time napravili veliki pomak u međusobnom povezivanju - navodi predsednik u snimku.

Foto: Instagram/Printscreen/budućnostsrbijeav

 

Vučić je dodao da će već naredne nedelje imati video konferenciju kako bi stručnjaci pronašli rešenja za važna pitanja, čime će pomoći da građani žive bolje.

Ponosan sam na sve što smo uradili, a posebno na ono što ćemo tek da uradimo jer kada smo zajedno, onda smo mnogo, mnogo jači - istakao je predsednik Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Apostolovic

09.06.2022 13:20

Gde ovaj sismis moze da lobira i cime?