(VIDEO) VUČIĆ OBIŠAO SKLADIŠTA ROBNIH REZERVI: SVega ima sasvim dovoljno, sa Putinom potpisujemo dobar ugovor

Autor:

Vesti

29.05.2022

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je skladišta Republičke direkcije za robne rezerve - Skladište generalnog tereta Beograd.

(VIDEO) VUČIĆ OBIŠAO SKLADIŠTA ROBNIH REZERVI: SVega ima sasvim dovoljno, sa Putinom potpisujemo dobar ugovor

Foto: Tanjug/T. Radovanović

Kako je najavila Služba za saradnju s medijima predsednika republike, Vučić će obilazak skladišta Robnih rezervi počeo u 12 sati.

Predsednik je tokom obilaska razgovarao sa magacionerima i upravom skladišta, koji su ga upoznali sa stanjem namirnica, ali i raznim sistemima koji omogućavaju da roba ne bude ugrožena, poput agregata i crpnih stanica.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

– Ne postoji nijedna stvar zbog koje bi lagali narod, zato sam i želeo da dođete ovde. Mi imamo šećera i više nego dovoljno, ali kad god se tako nešto pojavi, znajte da su neke špekulativne radnje. Ako sam dobro razumeo imamo 25.000 tona brašna na stanju, i oko 55.000 tona pšenice. I to je samo ono što je naše, bez proizvođača – pitao je Vučić, na šta je dobio potvrdan odgovor.

Predsednik Vučić je potvrdio da je “kriza” sa količinama šećera bila veštački izazvana, špekulativnim radnjama.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

Nakon obilaska predsednik se obratio javnosti.

– Imajući u vidu činjenicu da nas po pitanju hrane i energenata čekaju teška jesen i zima, za nas je važno da pokažemo brigu za građane Srbije da uvek na svoju državu mogu da se oslone, da budemo obezbeđeni, čuvamo javne finansije i en ugrozimo stopu javnog duga.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

– Imamo preko 11 milona kilograma šećera u državnim rezervama, rekao je Vučić dodajući da ima i preko 11 miliona litara ulja, 11 miliona kilograma soli. Imamo 80 tona pasulja, i još 1.200 tona u Leskovcu. Pirinča imamo 70 i u Leskovcu još 1.200 tona. Mi smo do sada 37 milijardi evra je dato da se kupi ova roba, nabrojao je predsednik.

Predsednik Vučić je potvrdio da je “kriza” sa količinama šećera bila veštački izazvana, špekulativnim radnjama.

– Ne postoji nijedna stvar zbog koje bismo lagali narod. Došli smo ovde da vidite kako to funkcioniše. Mi imamo više nego dovoljno šećera. Ali kada se god tako nešto dogodi, budite uvereni da su u pitanju neke špekulativne radnje. Mi imamo najnižu cenu ulja i brašna, i dolaze iz regiona da kupuju kod nas baš zbog toga – rekao je predsednik.

Nakon obilaska predsednik se obratio javnosti.

Vučić je na početku obraćanja rekao da nas po pitanju energenata i hrane čeka teška zima, i da će država pokazati domaćinsku brigu prema svim građanima.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

– A opet moramo tvrdo da čuvamo javne finansije. Za nas je od presudnog značaja da obezbedimo dovoljne količine energenata. Zato ćemo za godinu ili dve da izgradimo nova skladišta za dizel i sirovu naftu. Sa Putinom sam razgovarao i o daljoj izgradnji skladišta gasa u Srbiji, a imamo i zakup dodatnih skladišta u Mađarskoj – istakao je predsednik.

On kaže da je žitna kriza, pogotovo u Africi, postala ogroman problem za ceo svet.

– Kiša nam je dobro došla prethodnih dana. Obezbeđeni smo brašnom i pšenicom. Imamo 25.000 tona brašna, to su ogromne količine. 54.000 tona pšenice imamo, i oko 94.000 tona kukuruza. To su samo robne rezerve, ne govorim o trgovcima. Mi imamo 11.200-11.400 miliona kilograma pasulja. Ovo što vidite je jedna petnaestina onoga što imamo u Leskovcu – istakao je Vučić.

Predsednik kaže da će država nastaviti da se priprema za zimu, i da ima i velikih količina zamrznutog povrća i konzervirane hrane.

– Nama predstoje jun, jul i avgust za potpune pripreme u oblastima energetike i nabavke hrane. To je ogromno finansijsko opterećenje za zemlju. Ali videćemo kako da to rešimo bez problema za građane Srbije. Narednih dana kreće i isplata novca za mlade ljude. Mi ne odustajemo od obećanja – kazao je predsednik.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

– Za naš je bilo najvažnije istok gasnog sporazuma posle desetogodišnjeg sporazuma posle 31. maja. Ono što mogu da vam kažem je da smo glavne elemnte dogovorili koji su povoljni po Republiku Srbiju. Predsednik Putin i ja ćemo potpisati ugovor na tri godine, što izuzetno odgovara srpskoj strani i platforma i formula koju koristimo ostaće ista. Cena će biti povoljna po našu zemlju.

Vučić ističe da će novi ugovor biti potpisan na tri godine, i da će cena biti veoma povoljna za našu zemlju.

– Ako smem to da kažem, mi ćemo po pitanju snabdevanja gasa imati sigurnu zimu. Nakon dodatnih razgovora sa Gaspromom ja ću moći da vam kažem koliko će nas koštati tačno. U ovom trenutku to je tri puta manje, a zimi će to biti i do 10 puta manje od onoga što plaćaju u Evropi – kazao je on.

Predsednik je dodao i da se nada za mir u Ukrajini, i da zna da mnogi ljudi u našoj zemlji na sukob gledaju kao na rijaliti.

Republika

Foto: Tanjug/T. Radovanović

 

 

– Ja se nadam samo da će se mir uspostaviti, a za sve drugo mogu da kažem da je veoma veoma korektan razgovor – kazao je predsednik.

On je pojasnio da će cena tokom zime biti verovatno od 310 do 408 dolara za 1000 kubnih metara, što je ubedljivo najbolja cena.

– Moguće je da će samo Jermenija i Belorusija imati nešto povoljniju cenu. Ako računate da je danas negde oko 960 cena gasa, to je zato što je leto. A kada dođe zima to može biti i preko 3.000 dolara. A mi ćemo plaćati 10 puta manje. Sad je pitanje samo dodatnih količina, kako nabavljamo i šta radimo. Ali i da tako bude, mi nećemo čekati zimu. Mnogo je to komplikovano, ali smo veliki posao danas završili i veliki posao uradili. Sa velikom sigurnošću, ja koji sam obično oprezan, više sam optimističan danas – istakao je Vučić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Irenka

29.05.2022 14:55

U Srbiji je u ovog puta izazvana veštačka nestašica šećera. Obilaskom direkcije za robne rezerve, Vučić je dokazao da svega ima dovoljno i nema razloga za panično kupovanje i skladištenje osnovnih životnih namirnica

Zeljko

29.05.2022 16:20

Vidi se i po prodavnicama da svega ima, a drago mi je zbog dobre saradnje sa Putinom.