Najveći međunarodni skup ove godine održava se u Beogradu

Autor:

Vesti

29.05.2022

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

UOS organizuje Skupštinu Saveta biroa Zelene karte

Najveći međunarodni skup ove godine održava se u Beogradu

Foto: Promo

U Beogradu će od 1-3. juna biti održana Generalna skupština Saveta Biroa sistema zelene karte. To je najvažniji godišnji skup Sistema, koji se prvi put održava posle skoro trogodišnje pauze, zbog pandemije izazvane korona virusom.

Udruženje osiguravača Srbije, koje organizuje Skupštinu, ugostiće više od 150 delegata iz 47 država članica. Ujedno, Beograd će postati prvi grad u kojem su se, posle 3 meseca ratnih sukoba, na istom mestu našli predstavnici Rusije i Ukrajine, a da to nije pregovarački sto za obustavu dejstava. Time ova Generalna Skupština, ali i Beograd i Udruženje osiguravača, dodatno dobijaju na značaju. 

Generalni sekretar UOS Duško Jovanović kaže da će se na predstojećoj Skupštini razgovarati o daljem unapređenju sistema zelene karte, posebno u delu zaštite lica oštećenih u saobraćajnim nezgodama u kojima učestvuju vozila iz različitih država.

Koji je značaj Sistema zelene karte?

Bez tog sistema, proces naplate štete koju pričini vozilo sa inostranim tablicama bio bi u najmanju ruku komplikovan. Sada su oštećeni zaštićeni na isti način i imaju pravo na naknadu štete kao da su se sudarili sa domaćim vozilom u državi prebivališta. Bez tog sistema, bio bi gotovo nemoguć međunarodni saobraćaj motornim vozilima, jer bi, primera radi, vozači na svakoj granici kupovali osiguranje.

Šta za Srbiju znači organizacija godišnje skupštine?

Srbiji je učinjena velika čast i odato ogromno priznanje odlukom da UOS bude domaćin Generalne skupštine, prvi put za skoro 7 decenija članstva. U obrazloženju odluke navodi se da je rad Udruženja najbolji primer uspostavljanja i održavanja uspešne saradnje sa partnerima iz različitih država. Naše tržište je u samom vrhu po parametrima koji karakterišu poslovanje članica Sistema i to je ovom odlukom potvrđeno.

Šta je konkretno urađeno za naše vozače na međunarodnom nivou?

Srbija je, uz Švajcarsku, a od nedavno i uz BiH, jedina država van evropskog ekonomskog prostora koja je članica Multilateralnog sporazuma. Time su naši vozači, već punu deceniju, izjednačeni u pravima sa vozačima iz država EU i u te države mogu da ulaze vozilom bez zelenog kartona. Pored toga, UOS je sa Grčkom, Turskom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Makedonijom i Švajcarskom potpisao Sporazume o zaštiti posetilaca koji oštećenima omogućavaaju da uz saradnju Biroa zelene karte dve države brže prikupe potrebnu dokumentaciju za naknadu štete. To su u poslednjoj deceniji dve najvažnije stvari koje smo uradili za naše vozače.

Uskoro će sezona putovanja u inostranstvo. Šta treba da rade naši vozači  koji budu učesnici saobraćajne nezgode u inostranstvu?

Osnovno je da se policija zove ako ima povređenih ili je pričinjena velika materijalna šteta. Tada treba tražiti i potvrdu o oštećenju vozila koja može da zatreba prilikom izlaska iz te države. Zapisnik o šteti na vozilu treba uraditi u državi u kojoj je došlo do sudara, u ovlašćenoj agenciji ili osiguravajućem društvu, a Zahtev za naknadu štete podnosi se osiguravaču vozila koje je izazvalo sudar, direktno u posećenoj državi ili iz Srbije.

Republika

Foto: Promo

 

Inače, Udruženje osiguravača Srbije je članica Nadzornog odbora Sistema zelene karte, a predstavnik Udruženja je i predsednik Odbora za prijem novih članova. To je dodatno priznanje za ispunjavanje međunarodnih obaveza, koje su u korist građana Srbije. S obzirom na to da je srpsko tržište jedno od manjih u Sistemu, sa svega 2,5 miliona vozila, učešće Udruženja u najvišim organima Sistema je priznanje najvišeg nivoa, ističe Duško Jovanović.

Sistem zelene karte predstavlja više od 1500 osiguravača motornih vozila

U Evropi godišnje od 400.000 nezgoda vozila iz različitih država.

Štetu u inostranstvu nadoknađuje osiguravač vozila koje je izazvalo sudar, a zahtev se podnosi u toj državi ili iz Srbije. Ako je nezgodu izazvalo vozilo iz treće države, zahtev se može podneti i Birou zelene karte države nastanka nezgode. Kontakti svih Biroa, članica Sistema zelene karte, su na  www.cobx.org

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading