POLJSKI ŠPIJUNI SNIMALI NAŠU MUNICIJU: Dvojica stranaca uhapšena kod vojne fabrike

Autor:

Vesti

16.05.2022

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dvojica uhvaćenih u krugu Slobode posle hapšenja se pravila da su turisti i da ne znaju šta su slikali.

POLJSKI ŠPIJUNI SNIMALI NAŠU MUNICIJU: Dvojica stranaca uhapšena kod vojne fabrike

Foto: printskrin

Dvojica u petak uhapšenih Poljaka J. L. (26) i K. J. (42) tokom špijunaže u fabrici Sloboda u Čačku pod lupom su velike istrage jer se osnovano sumnja da su radili za tajne službe koje pripremaju plan za udar na Srbiju. Uhapšene su juče saslušavali policija i BIA.

Ljuban Karan, potpukovnik KOS u penziji, tvrdi da je veoma zabrinjavajuća činjenica da su na posedu srpskog giganta za proizvodnju oružja uhvaćeni špijuni i ističe da je neophodno da se utvrde sve okolnosti njihove špijunaže da bi se razotkrilo ko je poslao uhapšene da obave prljavi posao.

Republika

Foto: youtube.com/TV Pink

Ljuban Karan

- Poljaci su vrlo aktivni u vezi sa sukobom u Ukrajini i imaju važnu ulogu u hibridnom ratu protiv Rusije, koji vodi čitav blok zemalja, među kojima se Poljska nalazi u prvom redu. Takav rat vode protiv svih zemalja koje nisu uvele sankcije Rusiji. Dvojica uhapšenih su, sudeći prema svemu, opserveri koji se koriste u fazi pripreme bojišta za uništavanje iz vazduha u prvom udaru - zabrinuto kaže Karan, ističući da je bezbednost namenske industrije Srbije usko povezana s pitanjem nacionalne bezbednosti Srbije.

Uhapšeni poljski državljani su pokušali da pobegnu kad su primetili da su viđeni, ali ih je obezbeđenje fabrike uhvatilo i do dolaska policije ih držalo u vojnoj fabrici Sloboda, koja proizvodi municiju različitih kalibara, od 20 do 155 milimetara. Tu se pravi municija za protivavionske topove bofors 40 milimetara, municija za haubice 155 milimetara NATO kalibar, tenkovski projektili 125 milimetara i municija za topove 30 milimetara. Snimanje prostorija fabrike je veliki problem jer dokumentuje potencijal srpskog naoružanja, tvrde upućeni.

- Kod uhapšenih su u telefonima nađene fotografije prilaza fabrici, kao i snimci unutrašnjosti fabrike. Simptomatično je što su Poljaci u više navrata izviđali i snimali jer imaju foto-materijal još od 8. maja. Prilikom hapšenja cvileli su da nisu znali da je vojna fabrika i da su samo turisti - kaže naš izvor iz istrage.

Ljuban Karan smatra da je neophodno utvrditi ko je poslao poljske agente i da li je njihov cilj bilo snimanje magacina, pogona gotovih proizvoda, odnosno da li je to bilo izviđanje u sklopu diverzantske akcije.

Iz ambasade Poljske u Beogradu do zaključenja ovog broja Srpskog telegrafa nismo dobili odgovore ne samo o hapšenju Poljaka u Slobodi nego ni na pitanje da li su sproveli istragu o četiri lažne dojave u martu za koje je otkriveno da su stigle s mejlova iz Poljske. Tada je dojavljivano da je postavljena bomba u srpskom avionu pred let za Moskvu.

Vučić: Da li su oni slikari i fotografi?

Republika

Foto: ST/D.KADIĆ

Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić kazao je da prati istragu protiv poljskih državljana, navodeći da sumnja da su samo turisti pošto su zatečeni u fabrici municije.

- Da li su oni slikari i fotografi? Mada ne znam kakva je to slika unutrašnjost Slobode. Interesantna je to priča. I to baš fabrika Sloboda. Tačno bih pogodio koje dve fabrike mogu biti i jedna je Sloboda. One koje proizvode punjenja, mine i granate jer se to sad troši u enormnim količinama svuda - naveo je predsednik Vučić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sasa

16.05.2022 08:19

Prvo i osnovno pitanje je kako su usli u krug fabrike, gde je bilo obezbedjenje, pogotovo sto su nadjene slike jos od osmog maja.