SRPSKO PRAVOSUĐE JEDNO OD NAJSTABILNIJIH U REGIONU: Dobri rezultati su pokazatelj uspeha!

Autor:

Vesti

15.05.2022

16:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubivoje Đorđević, rukovodilac najvećeg osnovnog tužilaštva u Srbiji kaže za Kurir da je najstariji predmet u Prvom osnovom tužilaštvu iz kraja 2017. a da će do kraja leta i u gotovo svim predmetima iz 2018. biti doneta tužilačka odluka.

SRPSKO PRAVOSUĐE JEDNO OD NAJSTABILNIJIH U REGIONU: Dobri rezultati su pokazatelj uspeha!

Foto: pixabay.com

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, kojim već punih 12 godina, u trećem mandatu, rukovodi javni tužilac Ljubivoje Đordević broj starih nerešenih predmeta svelo je na minimum. Najstariji predmeti u najvećem osnovnom tužilaštvu u Srbiji su iz kraja 2017. godine, a kako tužilac Đorđević najavljuje, do kraja leta i u svim predmetima iz 2018. godine biće donete meritorne tužilačke odluke, prenosi Kurir. 

Nemoguće je moguće 

- Bitno mi je da predmeti ne stoje, insistiram da se u svakom donese tužilačka odluka, odnosno da se u skladu sa dokazima uradi optuženje, prijava odbaci ili odustane od gonjenja. Plan i program rešavanja starih predmeta, koji sam inicirao još 2016. godine, rezultirao je svođenjem na razuman broj predmeta koje nije moguće rešiti zbog procesnih smetnji, najčešće iz razloga jer okrivljeni nije dostupan državnim organima. Naime, sada se uz tekuće predmete rešavaju paralelno, ali kao prioritetni i to sa meritornim odlukama, predmeti završno sa 2017., a uskoro će biti donete konačne odluke i u svim predmetima u kojima je objektivno to moguće i za 2018 - ističe Đorđević i dodaje da su zamenici i saradnici u obavezi da sačine službenu belešku o razlozima nepostupanja, ako ne postupe u nekom od predmeta po Planu i programu rešavanja, odnosno u predviđenom roku, kao i da o razlozima obaveste mene ili prvog zamenika. Kada smo počeli sprovođenje Plana, bilo je čak i predmeta iz 2006.godine.

Jedino tužilaštvo sa Istražnim centrom

- Istražni centar je jedna od stvari koja izdvaja Prvo osnovno tužilaštvo od svih tužilaštava na teritoriji cele Republike Srbije. Istražni centar koji sam formirao za vreme trajanja prvog mandata i to nakon stupanja na snagu novog Zakonika o krivičnom postupku 2013. godine, u cilju što efikasnije realizacije tužilacke istrage, i nakon devet godina postojanja sa velikom uspešnošcu u znajčajnoj meri doprinosi sprovođenju istrage i svih dokaznih radnji, kako bi se predmeti što brže i efikasnije rešavali.

Doprinos budžetu Republike Srbije

Đorđević je istakao da je od 2010. godine u porastu primena instituta sprazuma o priznanju krivičng dela i pre svega odlaganja krivičnog gonjenja - takozvanog oportuniteta čiji efekti su pozitivno uticali, kako na dužinu trajanja krivičnih postupaka sa jedne strane, tako i na postizanje svrhe kažnjavanja učinioca lakših krivičnih dela.

- U tom smislu dodao bih da sam kao član Komisije za dodelu sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja pri Ministarstvu pravde i ove godine učestvovao u raspodeli tih sredstava koja su nisu namenjena samo zdravstvenim ustanovama već i drugim ustanovama iz oblasti prosvete, socijalne zaštite, kulture, sporta i drugih. Svake godine na javnom konkursu bude preko hiljadu aplikacija i raspodeli se oko 500.000.000 dinara - navodi javni tužilac. 

Transparentnost

- Saradnja sa novinarima je na dnevnom nivou, ali osim toga, redovno se postupa po zahtevima u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Odgovaranje na različita pitanja, davanje pouka u najkraćem roku, kao i uzimanje u obzir svih primedbi i konstruktivnih sugestija stanaka, koje se zaprime kroz pritužbe poštom ili putem mejlova, jedan su od naših prioriteta. Sve se to uzima u razmatranje i razraduje na kolegijumima, određene pritužbe koje su opravdane se i usvajaju, a zamenicima i saradnicima nalažem da u najkraćem roku postupe u tim predmetima i da donesu odluku. Pritužbe koje se usvajaju najčešće se odnose na to da par meseci u predmetu nije doneta nikakva tužilačka odluka i one su naravno opravdane i na njih odmah reagujemo, ali je bitno da je takvih sve manje.

Novi program ubrzao postupanje

- Pre svega moja ovlašćenja i moje obaveze su isključivo vezane za rad i funkcionisanje Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, ali posle 28 godina staža u tužilackoj organizaciji i punih 12 godina na čelu najvećeg osnovnog tužilastva, želim da izdvojim primenu programa PIS (Pravosudni informacioni sistem), koji je krenuo sa radom na insistiranje i predlog Republičkog javnog tužilaštva početkom 2019. godine i koji je omogućio mnogo brži i lakši rad zamenicima i saradnicima. Naime, uvidom u taj sistem dobijaju se podaci iz više registra i to kaznene i prekršajne evidencije, lica lišenih slobode, Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, zatim iz evidencija matičnih knjiga, opotruniteta, Republičkog geodetskog zavoda, prometa nepokretnosti, Agencije za privredne registre, Poreske uprave i Narodne banke Srbije, a za koje se nekada čekalo nakon upućivanja dopisa i po nekoliko meseci.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Zor

15.05.2022 19:26

Srpsko pravosudje i td. i td. Pa da li ste vi normalni. Ovde ubijes dete na pesacki ne odgovaras ni dan, ubijes zenu ne odgovaras ni dan i sl. O cemu pisete.