Proslavlja se stogodišnjica proglašenja Srpske patrijaršije!

Autor:

Vesti

14.05.2022

19:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Sremskim Karlovcima danas je počela proslava velikog crkveno-istorijskog jubileja - stogodišnjice proglašenja Srpske patrijaršije. Povodom obeležavanja jubileja govorili su patrijarh srpski Porfirije, episkop sremski Vasilije, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Proslavlja se stogodišnjica proglašenja Srpske patrijaršije!

Foto: Eparhija kanadska

Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji najpre su bili na večernjoj liturgiji u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja, a zatim je patrijarh otvorio izložbu "Stogodišnjica od proglašenja Srpske Patrijaršije" u prisustvu gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića, episkopa sremskog gospodina Vasilija i brojnih arhijereja Srpske pravoslovne crkve i drugih zvanica.

Muzej grada Novog Sada izložbu je pripremio u saradnji sa Muzejom SPC, Arhivom SPC, Istorijskim arhivom grada Novog Sada, Eparhijom sremskom i Eparhijom bačkom, a delo je autorskog tima koji je predvodila istoričarka-muzejska savetnica dr Gordana Petković.

U okviru izložbe predstavljen je proces ujedinjenja Srpske pravoslavne crkve nakon Prvog svetskog rata kao i proglašenje Srpske Patrijaršije, koje se dogodilo upravo u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, 12. septembra 1920. godine.

Patrijarh srpski Porfirije rekao je da Sremski Karlovci i svojom spoljašnjom, materijalnom kulturom i duhovnom kulturom svedoče o činjenici da je srpska crkva prožeta narodom i da narod jeste crkva.

- Gde god nema vere pravoslavne i gde ne postoji crkva kao život i dinamična realnost, tu nema našeg naroda, a ako ga i ima, on je bez forme. Mi sebe poznajemo kao pravoslavne i samo u tome možemo prepoznati sazvežđe svih naroda i samo kao takvi možemo biti zvezda tog sazvežđa - rekao je patrijarh Porfirije.

Prisutnima se obratio i episkop sremski Vasilije, koji je naveo da budemo zahvalni ''što nam je podareno da budemo učesnici u važnom istorijskom hodu''.

- Naši preci su u ovoj kući donosili ključne odluke za dobrobit srpskog naroda. Pouka narodu i čovečanstvu je da treba da se sabiramo i ujedinjujemo, a ne da se stalno govori o seobama i deobama - rekao je episkop sremski Vasilije.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je ovo važan datum za Srpsku pravoslavnu crkvu, za srpski narod i državu.

- Kada je bilo teško i kada je pala srpska carevina, kada su nas okupirali i sa juga i sa severa i nekanonski ukinuli Pećku patrijaršiju, i u tim vremenima pokrajinski delovi svete Srpske pravoslavne crkve su bili uz svoj narod i nadomestili su nedostatak države - rekao je Vučević.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade, istakao da je srpska crkva i u najtežim vremenima bila čuvar duhovnog i nacionalnog bića i temelj identiteta srpskog naroda.

Proslava se nastvlja i sutra u Sremskim Karlovcima kad će biti održan sabor i prikladan kulturno-umetnički program

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading