SRBIJA DA BUDE NA OPREZU: Sledi nam još zemljotresa, očekuje nas TURBULENTAN PERIOD!

Autor:

Vesti

11.05.2022

10:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji su zabeležena dva slabija zemljotresa, a podrhtavanje tla očekuje se i u narednom periodu i to češće.

SRBIJA DA BUDE NA OPREZU: Sledi nam još zemljotresa, očekuje nas TURBULENTAN PERIOD!

Foto: Ilustracija: Republika.rs,Google Maps, Pixabay

U petak su u Srbiji registrovana dva zemljotresa. Prvi je u okolini Čačka zabeležen u 9:20 časova magnitude 2.6 jedinica Rihterove skale, a drugi u 21:40 časova na oko 20 kilometara od Kruševca, magnitude 3,9 stepeni Rihterove skale.

Meteorolog Ivan Ristić koji se bavi istraživanjem pomeranja tla stiče da i dalje treba biti na oprezu i da su novi potresi mogući i narednih dana.

- Iako nema naknadnih potresa nakon zemljotresa u Kruševcu, zbog toga što je bio jači od prethodnog u Čačku i što se dogodio vrlo brzo nakon njega treba biti na oprezu i dalje - ističe Ristić za Informer.

Zemljotresi će biti češći!

Kako objašnjava, nije uobičajeno da imamo zemljotrese u ovo doba godine, ali zbog pojačane aktivnosti planete Zemlje dolazi i do pojačane sezimičke aktivnosti odnosno čestih potresa i u maju.

Nalazimo se u periodu pojačane aktivnosti planete Zemlje koje će trajati do 2030 godine. Očekuje nas turbulentan period sa čestom pojavom zemljotresa, erupcija vulkana i daljim porastom globalne temperature. Posle 2030. godine doći će do postepenog smanjivanja broja i intenziteta zemljotresa i eurupcija vulkana kao i do postepenog pada temperature na planeti Zemlji. -

U poslednjih 100 godina na području Srbije dogodilo se deset zemljotresa magnitude veće od 5 stepeni Rihterove skale. Potresi su uglavnom bili na proleće i u jesen, a ni jedan od tih zemljotresa nije bio tokom zime. Epicentar je uglavnom bio u okolini Kopaonika ili u centralnoj Srbiji.

Podsetimo, snažan potres pogodio je područje Hercegovine 22. aprila jačine 6,1 stepen po Rihteru u kom je poginula devojka Elmira Sefo. Nakon njega, na području Hercegovine zabeleženo je nekoliko zemljotresa, a oštećeno je oko 800 objekata čija je šteta višemilionska, piše Informer.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading