HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

Autor:

Vesti

23.04.2022

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Portal Republika.rs Vam želi da najradosniji hrišćanski praznik provedete u miru, ljubavi, okruženi obiljem i dragim ljudima. Neka proslava Vaskrsa bude prilika da pokažemo vrednosti međusobnog uvažavanja, tolerancije i zajedništva i motiv da činimo dobro kako bismo bili bolji ljudi.

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

Foto: pixabay.com

Čestitamo Vam dan Hristovog vaskrsenja!


Hristos Vaskrse!

 

Crkvenim zvonima, litijama i ponoćnim liturgijama u pravoslavnim hramovima u Srbiji počelo je obeležavanje Vaskrsenja Hristovog, događaja kojim je počela novozavetna istorija čovečanstva.

Vaskrs je praznik nad praznicima koji je osnova novozavetne propovedi i vere u spasenje.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije služiće uskršnju litugiju u ponoć, između subote i nedelje, u beogradskom hramu Svetog Save, na Vračaru.

U nedelju, sa početkom u 9 časova, u tom hramu, uskršnju liturgiju služiće episkop marčanski Sava, koji je i vikar patrijarha.

Vaskrs je pokretan praznik koji se određuje prema prirodnom kalendaru i uvek se vezuje za nedelju sa odstupanjem od 35 dana.

Prva molitva se služi se pred zatvorenim vratima hramova koji se otvaraju tačno u ponoć kada se prvi put posle dana žalosti, Velikog petka i Velike subote, u znak radosti Vaskrsenja oglašavaju prva zvona.

Vaskršnjim obredima prethodilo je unošenje plaštanice sa Hristovog groba, koja je na Veliki petak izneta pred oltar i koju vernici celivaju u dane najveće hrisćanske žalosti.

Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja, se prema drevnom običaju, farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena koja je u Rim došla sa porukom o Vaskrsenju.

Prvo obojeno jaje, ostavlja se na stranu do idućeg Vaskrsa i zove “čuvarkuća”.

Na vaskrs pravoslavni vernici u Srbiji razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse i – Vaistinu vaskrse!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading