SRBIJA ZAVEJANA USRED APRILA! Izvlače ljude iz smetova - zbog snega nemoguće je razaznati kuće!

Autor:

Vesti

20.04.2022

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sneg zatrpao puteve, blokirao saobraćaj i ugrozio useve, a selima preti nestanak struje zbog pucanja žica na dalekovodima.

SRBIJA ZAVEJANA USRED APRILA! Izvlače ljude iz smetova - zbog snega nemoguće je razaznati kuće!

Foto: Tanjug/AP

Širom zapadne Srbije nastao je haos zbog snega koji je zavejao puteve, blokirao saobraćaj i ugrozio useve, a selima preti nestanak struje.

Na putu Odvraćenica - Preko Brdo zavejane putnike spasavali su pripadnici opštinske Gorske službe spasavanja Ivanjica i Žandarmerije. Naime, jak vetar je stvorio smetove, tako da su iz pravca Ivanjice bili blokirani kamion i putničko vozilo, dok su iz pravca Odvraćenice bila zavejana tri putnička vozila. Uz velike napore, spasena je porodica s dvoje dece.

Republika

Foto: printscreen/instagram

Zbog snega nemoguće je razaznati kuće

NI KUĆE SE NE VIDE

- Bilo je strašno. Bukvalno smo u minutu ostali zavejani. Jak vetar stvorio je smet, nismo mogli ni napred ni nazad. Uplašila sam se jer mi je u autu bilo dete, ali sam se trudila da ne paničim. Odmah sam pozvala predsednika opštine Ivanjica, koji mi je rekao da ne brinemo, poslaće ekipu i da će sve biti dobro. Međutim, mećava nije prestajala, vetar je bio toliko jak, a na putu je bilo još zavejanih automobila. U međuvremenu su ljudi koji su iz pravca Odvraćenice išli prema Ivanjici pozvali njihove službe. I, eto, hvala bogu, na kraju su svi stigli i izvukli nas iz smetova - priča Milkica G.

Polovina kajsija već promrzla i propala

Iako sneg u aprilu nije neočekivan za meteorologe, vremenske nepogode ugrožavaju poljoprivredne prinose. Branislav Gulan, agroekonomista, strepi da prinos ne bude čak upola manji.

- Na mestima gde je napadao sneg, pogotovo ako su mrazevi jaki, šteti se usevima, a pogotovo voću: kajsijama, trešnjama, malinama. Prinos kajsije treba da bude 40.000 tona, a polovina je već propala i promrzla. Svake godine mraz uništi od 12.000 do 13.000 tona kajsije. Maline su takođe ugrožene jer su osigurane samo od leda, a ne od snega. Prošle godine prihod od maline bio je 800 miliona dolara, a ove godine postoji opasnost da se prihod prepolovi. Godišnja poljoprivredna proizvodnja je između četiri milijardi i pet milijardi dolara, a mogla bi da bude znatno manja. Ugroženi su i kukuruz i pšenica, koja je veoma značajna za našu ekonomiju. Iako je posejana na rekordnim površinama, mraz preti, pa može da se desi da ne budemo konkurentni u svetu - zaključio je Gulan.

U Kneževom Polju zbog mećave i snega nemoguće je razaznati kuće, vetar koji duva je jak i nepodnošljiv, te retko ko izlazi iz kuće. Na Goliji stanje nije ništa bolje, pa je aktiviran crveni meteoalarm. Javno preduzeće "Putevi Srbije" ističu da je situacija dramatična.

- Neophodno je da ekipe putara na terenu budu u pripravnosti 24 sata - rekli su u ovom preduzeću.

NIJE NEOBIČNO

Kako zaključuje naš sagovornik meteorolog Đorđe Đurić slična situacija se desila i prošle godine, kada je u Beogradu pao sneg u aprilu, posle 25 godina, što znači da nevreme u ovo doba može da postane učestala pojava.

- U toku proleća niko od nas ne očekuje sneg i loše vreme, ali sve ovo nije neobično za april. Sneg je napadao u brdsko-planinskim predelima, dok po nižim delovima Srbije pada kiša. Kada je vreme vedro, može se očekivati mraz. Međutim, čim se naoblači, nema mraza, ali su padavine velike. U državama regiona je situacija ista. Bosna je zavejana, a sneg je prekrio čitavo Sarajevo - ocenio je Đorđe.

Republika

Foto: RINA

 

Milojica na štakama ostao u selu

U selu Odvraćenica kod Golije, zaglavljen u snegu, ostao je meštanin Milojica Veličković, koji se boji da se sneg neće otopiti do početka juna.

- Ako nastavi da pada ovim intenzitetom, bojim se da će napadati i do dva metra. Uslovi za život ovde su surovi, a ipak sam odlučio da ne napustim svoje imanje iako se svaki čas suočavam s nestankom struje - rekao je Milojica.

Milojica se kreće pomoću štaka, te mu ovakvo vreme otežava svakodnevni život.

LEPI SE NA ŽICE

Ukoliko sneg nastavi da pada, građani Nove Varoši najverovatnije neće imati električnu energiju. Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević izjavio je da postoji opravdan strah zbog nestanka struje, ali da se patrolne službe trude da raščiste lokalne puteve jer se do sela može doći samo teretnim vozilima.

- Ako ovako nastavi da pada, bojim se da ćemo biti u problemu jer je sneg mokar i težak, a pada neprekidno. Plašim se da će od velikog tereta popucati niskonaponski i visokonaponski provodnici, na koje se lepi sneg - uveren je Vasiljević.

Slična situacija je i u Prijepolju, Sjenici, na Kopaoniku i Zlatiboru, gde skijaški centri izgledaju kao u jeku sezone.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)

Loading