Krkobabić: Kuća u Mionici u selu Planinica, sa gotovo 2 hektara okućnice i još 64 kuće širom Srbije dobile su nove stanare!

Autor: Republika

Vesti

31.03.2022

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na prvoj ovogodišnjoj komisiji dodeljeno je 65 seoskih kuća i to za 8 mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije čitave Srbije.

Krkobabić: Kuća u Mionici u selu Planinica, sa gotovo 2 hektara okućnice i još 64 kuće širom Srbije dobile su nove stanare!

Foto: Agencija Beta

- Još 65 kuća na selu dobilo je stanare. Prva za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52m2 i okućnicu od 4,8 ari placa. Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina života - izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon što je u Palati Srbija održana prva sednica komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2022. godini.

Najjeftinija nekretnina, od sada dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67m2 i okućnicu od 2,64 ara. 

Maksimalan iznos od 1.200.000 dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bođani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom - 1,88 hektara.

Najveća seoska kuća ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336m2.

Kao i prošle godine, ovim programom predviđena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladom poljoprivredniku/ci do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta Republike Srbije, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Republike Srbije ove godine predviđeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine. 

Predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta prof.dr Vladan Đokić, a zamenik predsednika komisije je agroekonomista Milan Prostran.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u čak 100 jedinica lokalnih samouprava.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading