SRBIJA USPUTNA STANICA IZBEGLICAMA IZ UKRAJINE! Oko 3.500 njih tražilo boravište u našoj zemlji!

Autor:

Vesti

26.03.2022

14:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije Svetlana Palić, izjavila je danas da je 3.500 Ukrajinaca zatražilo boravište u Srbiji.

SRBIJA USPUTNA STANICA IZBEGLICAMA IZ UKRAJINE! Oko 3.500 njih tražilo boravište u našoj zemlji!

Foto: Tanjug/AP

- Većini njih je Srbija usputna stanica, a najveći deo je smešten kod rodbine, prijatelja ili poznanika. Ljudi u Srbiji su gostoprimljivi i empatični. U ovom trenutku imamo 1.350 spremnih mesta u centrima, a smešteno je 44 Ukrajinaca u Vranju, od toga su 15 deca - kazala je Palić za K1 televiziju.

Kako je ispričala u emisiji "Uranak", zaposlenom iz Komesarijata jedan dečak je vikao "Tata, tata" i ostavio mu je crtež, iz koga vidite šta u duši nosi jedno dete zbog svega što se događa.

Palić je kazala da je na početku sukoba u Ukrajini Komesarijat otvorio broj telefona, pozivajući ukrajinske državljane da se jave ukoliko im je potrebna bilo kakva pomoć.

- Svakodnevno dobijamo na desetine poziva od Ukrajinaca iz drugih zemalja i pitaju kakvi su uslovi u Srbiji. Na granicama dežuraju ekipe i oni im objavšnjavaju da u Srbiji mogu da dobiju smeštaj, hranu i sve ostale neophodne životne namirnice - kazala je portparolka Komesarijata za izbeglice i migracije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Beže od rata

Prema njenim rečima, izbeglice iz Ukrajine najviše dolaze iz Rumunije, Bugarske i Mađarske.

Na pitanje koliko Ukrajinaca želi da ostane u Srbiji, Palić je odgovorila:

- Oni su u ovom tenutku pre svega zbunjeni, zamislite, do pre mesec dana ste imali normalan život, a onda vam se desi rat i morate da se sklonite od tog ratnog sukoba.

- Oni nastavljaju u Crnu Goru ili ka Italiji. Vlada Srbije je donela odluku o privremenoj zaštiti i to je vrsta zaštite u kojoj građani Ukrajine mogu da se ovde zaposle i da im deca idu u školu. Nadam se da će se ovo što pre završiti, pa da mogu da se vrate svojoj kući - zaključila je Palić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading