TREBA LI SRBIJA DA BRINE ZA GAS?! Upravo se oglasio Harčenko: Ambasador dao odgovor na KRUCIJALNO PITANJE!

Autor:

Vesti

02.03.2022

10:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Srbija nije podržala sankcije Zapada toj zemlji i da joj to omogućava da ide svojim putem u odnosima sa Rusijom i po pitanju cena gasa u narednom periodu.

TREBA LI SRBIJA DA BRINE ZA GAS?! Upravo se oglasio Harčenko: Ambasador dao odgovor na KRUCIJALNO PITANJE!

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko je rekao da Srbija i Rusija imaju dobre bilateralne odnose i da će u tom kontekstu i novi sporazum o isporuci gasa Srbiji biti stvar dogovora dvojica predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Gostujući na TV Prva, Harčenko je na pitanja novinara da li Srbija može da očekuje najpovoljnije cene gasa od Rusije i u ovoj situaciji kada su cene na berzama drastično povećane, s obzirom da ugovor o kupovini gasa po ceni od 270 dolara za 1.000 kubnih metara ističe 1. juna, rekao:

- Rusija nema nikakvih pitanja i sumnji prema Srbiji u našim odnosima, bilo za cenu gasa ili realizaciju projekata - sve će ići. Srbija nije podržala sankcije, što joj daje mogućnost da ide svojim putem.

Foto: Tanjug/AP

 

Harčenko je napomenuo da ne može više da govori o cenama, kao i da je novi ugovor za isporuke gasa Srbije stvar kompanija Gasprom i Srbijagas.


- Što se tiče gasa, ako naš predsednik kaže da je rešeno onda je rešeno - istakao je Harčenko i dodao da će se i za naredni ugovor poštovati principijelan stav do kojeg su došli u novembru 2021. u Sočiju predsednici Vučić i Putin.

Kako je rekao Harčenko, postoji čvrst principijelan stav koji je bio u Sočiju, još pre ovih događaja. Napomenuo je da će zbog aktuelnih događaja u Ukrajini svakako biti teška situacija u Evropi i šire kada je reč o cenama energenata.

- Zbog sankcija koje nismo mi uveli - dodao je ambasador Ruske Federacije.


Na pitanje da li će, ipak, biti dovoljno energenata za Srbiju, Harčenko je rekao da hoće i ponovio da postoji pricipijelan stav u odnosima dve zemlje koji su izrazili predsednici Vučić i Putin u Sočiju.

Harčenko je istakao da će Rusija preživeti sankcije i dodao da se Zapad još jednom pokazuje da ne razume šta je Rusija.

Foto: Tanjug/AP

 

- Rusija sve ima. I bila je pripremljena i sada uvela dodatne mere. Rusija je spremna još od ne znam kog veka - naglasio je ambasador Harčenko.

Dodao je da pojedine sankcije uvedene SSSR-u još nisu ukinute, kao ni one iz 2014. godine.

Harčenko kaže da su određene sankcije postojale još i u vremenu kada je Rusija bila imperija, pošto su i tada postojale zabrane i pretnje od strane zapadnih partnera.

- Uvek smo pod sankcijama i spremni smo da živimo sa tim - zaključio je Harčenko.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading