SPAS PRONAŠLI U IZVORU KOD BAJINE BAŠTE: Ako se tri puta napijete vode ostaćete u drugom stanju, a njegova čudotvornost nadaleko je poznata

Autor:

Vesti

17.02.2022

06:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako se zaputite obeleženom stazom uzvodno niz reku Raču, put će vas dovesti do izvora Lađevac.

SPAS PRONAŠLI U IZVORU KOD BAJINE BAŠTE: Ako se tri puta napijete vode ostaćete u drugom stanju, a njegova čudotvornost nadaleko je poznata

Foto: Rina

 Alkalno - tremalni izvor kraškog porekla među meštanima poznat je i kao “toplo vrelo”, jer temepratura vode konstantno se kreće od 15 do 18 stepeni celzijusa.

Ovo mesto sriveno u gustoj šumi nekad je bilo nadaleko poznato po svojoj lekovitosti, pa su ovde spas i izlečenje tražili putnici namernici iz dalekih gradova.

“Topla voda sa izvora Lađevac provereno leči od šuge i drugih kožnih bolesti. U davna vremena kad nije bilo apoteka, Račani su trgovcima prodavali ovu vodu koja je karavanom stizala čak do Azije”, priča meštanin Rače, Blagomir Ristić za RINU.

Republika

Foto: Rina

Lekoviti izvor Lađevac

 

Međutim, lekovita račanska voda, kako kažu meštani, izlečila je i brojne nerotkinje koje su ovde dolazile da bi rešile svoj problem.

“Vodu koja teče iz kamena nazivaju još i ljubavni izvor. Žene koje ne mogu da ostanu u drugom stanju, ovde dolaze da se tri puta umiju i tri puta napiju i posle im naravno treba čovek”, objašnjava Blagomir delotvornost izvora i dodaje da tu nije kraj lekovitosti: 

Majke su dovodile decu koja imaju poroblema sa očima, da se ovde umiju.

Republika

Foto: Rina

Lekovita voda

 

Kanjon reke Rače još uvek je nedovoljno istražen, a izvor Lađevac svakako je jedan od bisera na koje ćete naići i iako nemate zdravstvenih problema koje njegova voda eči, svakako je lepo iskustvo proći kroz ovu prirodnu oazu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading