REFERENDUM U SRBIJI! VUČIĆ OBJAVIO DA SU IZGLASANE USTAVNE PROMENE!

Autor:

Vesti

16.01.2022

21:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani Srbije danas su se na republičkom referendumu izjašnjavali o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, a svoje pravo mogli su da ostvare na nešto više od 8.000 biračkih mesta koja su se otvarila u 7.00, a zatvorila u 20 časova.

REFERENDUM U SRBIJI! VUČIĆ OBJAVIO DA SU IZGLASANE USTAVNE PROMENE!

Foto: Republika

Kako je saopšreno na konferenciji RIK, krajnji rok za utvrđivanje konačnih rezultata je 120 časova.

- Što se tiče konačnih rezultata, njih utvrđuju birački odbori, a zatim na sednicama i opštinske izborne komisije u roku od 48 časova. Nakon toga, dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji u naredna 24 časa, koja ima obavezu da u narednih 48 sati donese odluku o utvrđivanju konačnih rezultata - rekao je Miladin Kovačević, direktor RZZS.


Republička izborna komisija utvrdila je da pravo glasa ima 6.510.233 birača.

VUČIĆ OBJAVIO DA SU IZGLASANE USTAVNE PROMENE

Predsednik Vučić je na konferenciji za štampu koja je počela u 22 časa izjavio da su građani Srbije izglasali ustavne promene.

Republika

Foto: Republika

 

 

Prema prvim preliminarnim rezultatima, "da" je zaokružilo preko 60 odsto od izašlih glasača.

 

Vučić je čestitao građanima Srbije na demokratskoj atmosferi na održanom referendumu.

Saopštio je, na osnovu 97,02 odsto izbrojanih biračkih mesta, a nedostaju Novi Pazar i Voždovac, da je za ustavne promene glasalo 60,48 odsto građana, a 39,52 odsto bilo protiv, te da je bilo i 1,01 odsto nevažećih listića.

- Konstatujem da je razlikom od više od 20 odsto bio pozitivan odgovor građana na predložene ustavne promene-  objasnio je Vučić.

On je na konferenciji za medije rekao da je u centralnoj Srbiji 66,48 odsto glasalo za promene, a 33,5 odsto protiv.

U Vojvodini je 60,3 odsto bilo za, a 39,7 odsto protiv.

U Beogradu je rezultat 45,4 odsto prema 54,6 odsto.

- To je po regionima u ukupnom broju glasova nešto više od oko 400. 000 glasova prednosti za u odnosu na ne. Građani su izglasali ustavne promene na referendumu - podvukao je on.

Čestitao je svima koji su glasali, rekavši da je kako god su glasali tol bilo njihovo demokratsko opredeljenje.

- Gotovo da nigde nije bilo problema, i ljudi iz različitih političkih stranaka sarađivali su na biračkim mestima. Srbija će je poslala veoma pozitivnu sliku u svet. Verujem da ćemo uspeti da u narednom periodu uradimo nešto za zemlju po pitanju dalje demokratizacije, nezavisnog sudstva, samostalnog tužilaštva. Uradili smo dobru stvar za zemlju - dodao je on.

Obraćanju predsednika u sedništu SNS prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, ministri Maja Popović, Tomislav Momirović, funkcioneri SNS Darko Glišić, Vladimir Orlić...

DO 19 ČASOVA IZLAZNOST PREKO 25 ODSTO

Izlaznost do 19 časova bila je 25,25 odsto. Od toga Vojvodina 28,63, Šumadija 24,59 odsto, region južna i istična Srbija 23,39, a u Beogradu je izašlo 22,88 procenata upisanih birača.

Miladin Kovačević, predsednik RZSS procenjuje da će ukupna izlaznost biti između 31 i 32 odsto.

KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU RIK

Konferencija za novinare Republičke izborne komisije počela je u 19 sati, a preliminarni rezultati se očekuju oko 22 časa.

Čačak: Do 18 časova glasalo 25,81 odsto upisanih birača
 

Prema podacima Gradske izborne komisije, do 18 časova, na sedam uzorkovanih biračkih mesta, na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravodusđa glasalo je 25,81 odsto birača upisanih u biračke spiskove.

Glasanje protiče regularnim tokom na sva 104 biračka mesta, bez nepravilnosti i problema.

DO 16 ČASOVA PREKO 20 ODSTO IZLAZNOST

Do 16 časova izlaznost građana na republičkom rerefendumu bila je 20,06 odsto od ukupnog broja upisanih birača, rečeno je na konferenciji za novinare Republičke izborne komisije.

U beogradskom regionu izlasnost je bila 18,41 odsto birača, u Vojvodini 22,55 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije 19,26 odsto, a u regionu južne i istočne Srbije 18,99 procenata birača.

Sledeća konferencija za novinare Republičke izborne komisije je u 19 sati, a preliminarni rezultati se očekuju oko 22 časa.

Izlaznost u Prijepolju 13 odsto

Na referendum radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, koji se danas održava, u Prijepolju pravo glasa imaju 32.502 osobe, a glasanje se vrši na 66 glasačkih mesta. Sva glasačka mesta otvorena su na vreme, tačno u sedam časova i glasanje protiče bez problema.

Svoje glasačko pravo, prema informacijama Opštinske izborne komisije do 14 časova iskoristilo je oko 13 odsto građana.

Republika

Foto: Tanjug/Marina Jančević

 

U susednoj Novoj Varoši, pravo glasa ima 12.879 građana, koji svoje građansko pravo mogu obaviti na 39 glasačkih mesta. Do 12 časova, prema informacijama Opštinske izborne komisije glasalo je 16,4 odsto građana.

U Priboju pravo glasa ima 27.286 građana, koji će svoje glasačko pravo moći da iskoriste na 48 glasačkih mesta. Do 13 časova izlaznost u ovoj opštini je bila oko 9 procenata.

Matić: Ustavne promene korak ka efikasnijem sudstvu

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić glasala je danas na referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa koja je, kako je istakla, važan korak ka transparentnijem i efikasnijem sudstvu u Srbiji.

Matić je glasala oko 15 časova u Osnovnoj školi "Borislav Pekić" na Bežanijskoj kosi, u pratnji supruga i dvojice sinova.

Republika

Foto: Tanjug/Marina Jančević

Tatjana Matić

Ministarka je pozvala građane da izađu na referendum i zaokruže "da" ustavnim promenama u Srbiji koje će, uverena je, doneti benefite građanima kroz mnogo transparentniji i efikasniji rad sudstva.

- To je važno i za Srbiju i njen proces evropskih integracija jer se na ovaj način dostiže još jedan standard kada je reč o pravosuđu i uslovima koje treba da ispunimo kako bismo postali punopravna članica EU - rekla je Matić posle glasanja.

Konferencija RIK u 15 časova

Treća konferencija Republičke izborne komisije počela je u 15 časova.

Miladin Kovačević, direktor RZZS je saopštio da je od 7 do 14 časova na birališta izašlo 14.99 odsto birača.

Izlaznost u Kruševcu 11.27 odsto

Na teritoriji Kruševca 11.27 posto glasača glasalo je do 12 sati na referendumu o promeni Ustava Republike Srbije, što je za oko 8 posto manje u odnosu na prošlogodišnje parlamentarne i lokalne izbore.

Među osam posmatranih biračkih mesta koje se uzimaju kao parametri na aktuelnom referendumu,najviše interesovanja zabeleženo je na biračkom mestu u DK Pozlata,gde je pravo glasa iskoristilo 23,81 posto upisanih glasača,a najmanje u DK Kamenare-6,01.

Gradskoj izbornoj komisiji se javilo 95 Kruševljana sa statusom starog i nemoćnog lica, odnosno lica koje iz zdravstvenih razloga ne može da glasa od kuće.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

 

Izlaznost u Kragujevcu do 12 sati 6,44 odsto

Prema informacijama Gradske izborne komisije u Kragujevcu, na osnovu rezultata obrađenih sa 12 oglednih biračkih mesta, izlaznost do 12 sati je 6,44 procenta.

Na 168 biračkih mesta glasa 155.293 Kragujevčana.

Glasačka mesta su otvorena u 7 časova i za sada glasanje protiče bez problema.

Kosovska policija namerno zadržava Srbe na prelazu Končulj!

Na administrativnom prelazu Končulj sa Kosovom i Metohijom, formirana je kilometarska kolona vozila.

Kako saznaje Informer, kosovska policija pokušava na sve načine da spreči Srbe sa KiM da ispune svoje građansko pravo i glasaju na referendumu za izmene Ustava Srbije.

Bratislav Gašić obavio građansku dužnost

Direktror Bezbednosno-informativne agencije, Bratislav Gašić, obavio je svoju građansku dužnost, izašao na referendum i rekao DA promeni Ustava Republike Srbije.

 

 

RIK: DO 12 ČASOVA 8,99 ODSTO IZLAZNOST

Do 12 časova izlaznost na današnjem referendumu o promeni Ustava je 8,99 odsto, od 6.510.323 ukupno upisana birača, saopšteno je na prvoj konferenciji Republičke izborne komisije

- Izlaznost do 12 časova je 8,99 odsto od ukupnog broja upisanih glasača - rekao je Miladin Kovačević, direktor Republičkog saveta za statistiku

Po regionima

Region Vojvodine - 11,07%
Region Šumadije i Zapadne Srbije - 7,74%
Region južne i istočne Srbije - 8,47%
Beogradski region - 7,89%

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

 

Glasanje i u Austriji

U Beču je jutros, tačno u sedam časova, otvoreno glasačko mesto u Konzularnom odelenju Ambasade Srbije u Austriji, na kome naši građani mogu da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije.

Prvi je, mogućnost da se izjasni o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, iskoristio Miomir Miladinović, poreklom iz Smedereva.

Takođe, svoje glasačko pravo iskoristio je i episkop austrijsko-švajcarski Andrej

Republika

Foto: tanjug/zoran mirković

 

U Beču je otvoreno najveće biračko mesto, pošto se u tom delu Austriji prijavio najveći broj glasača u inostranstvu.

Ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić u ranijem pozivu građanima, rekao je da građani traže efikasno i nezavisno pravosuđe, a referendum, koji se održava po prvi put i izvan matice, tome otvara vrata.

- To je istovremeno i revolucionarna promena funkcionisanja sudske grane vlasti, ali i preduslov za reforme u evrointegracijskim procesima naše zemlje. Ove promene se tiču promene sudija i tužilaca, i treba da omoguće nezavisnost pravosuđa, što je jedan sigurno od najvažnijih uslova za reformu u području vladavine prava - naglasio je Rodić.

Ambasador je ukazao da je izjašnjavanje građana pitanje vezano za budućnost zemlje i da se ovog trenutka daje odgovor hoćemo li nastaviti da idemo evropskim putem.

Hoti: Protesti Srba zavrešeni bez incidenata

Protesti Srba na KiM zbog odluke Prištine da im ne dozvolii glasanje na referendumu,završeni su bez incidenata izjavio je za KOHU portparol policije Severne Mitrovice Besim a Hoti.

Hoti je rekaoda su se nakon mitinga u Kosovskoj Mitrovici, koji se po njemu ne može nazvati protestom, gradani okupili na grobu bivšeg politicara Olivera Ivanovica, gde su položili cvece.

- Nismo naišli na nikakve incidente tokom ovih skupova, bili su mirni - rekao je Hoti.

Gradonačelnik Radojičić glasao na referendumu

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić glasao je jutros na republičkom referendumu o promeni Ustava u oblasti pravosuđa oko 9 časova, na biračkom mestu broj 1 u Muzičkoj skoli "Josif Marinković".

Republika

Foto: BEOINFO

Zoran Radojičić

Obradović pozvala građane da izađu na referendum

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović glasala je danas na referendumu i pozvala sve građane da iskoriste svoje biračko pravo i učine isto.

Obradović je glasala na glasačkom mestu u Drugoj ekonomskoj školi, na Lekinom brdu.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

Marija Obradović

Srbi sa centralnog Kosmeta krenuli na glasanje u Kuršumliju

Uprkos zabrani prištinskih vlasti da se na Kosovu i Metohiji održi referendum o premani Ustava Srbije, Srbi sa centralnog Kosmeta nisu odustali od namere da iskoriste svoje glasačko pravo.

Kako prenosi RTV Gračanica, veliki broj meštana je autobusima i svojim automobilima krenuo put Kuršumlije, gde je omogućeno glasanje Srbima sa Kosova i Metohije na današnjem referendumu o promenama Ustava Srbije.

Na putevima, raskrsnicama i osnovnim školama, gde su ranijih godina održavani izbori, danas je primetno veće prisustvo kosovskle policije, navodi RTV Gračanica.

Republika

Foto: Tanjug/RADE PRELIĆ

 

Palma zaokružio "DA"

U rodnom Končarevu kod Jagodine na referendumu o ustavnim promenama izjasnio se  predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma sa porodicom. Marković jer tom prilikom poručio da se  nakon ustavnih promena očekuje efikasniji rad sudskih organa a u korist svih građana.

- Moja porodica i ja zaokružili smo da, jer očekujemo da posle izmene ustava sudski procesi budu efikasniji i da se ne čeka po 5 godina da se oni završe.  Promene Ustava biće na opšte dobro svih građana Srbije, a pozitivno mišljenje o tim promenama dala je i Venecijanska komisija - kazao je Marković.

Republika

Foto: Jedinstvena Srbija

Dragan Marković Palma

Glasao Aleksandar Antić

Potpredsednik SPS i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić glasao je na Zvezdari, na glasalkom mestu na Đeram pijaci.

Republika

Foto: Republika

Aleksandar Antić

Vučević: Danas je praznik demokratije

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević glasao je danas na referendumu u svom gradu.

On je rekao da je sa velikim zadovoljstvo izašao na referendum, zaokružio DA i time potvrdio svoje mišljenje o važnoj stvari kao što je reforma tužilaštva i pravosuđa kako bi oni postali nezavisni.

 

 

Podsećam da je sudska vlast jedna od grana vlasti i da je njena potpuna nezavisnost od izvršne i zakonodavne vlasti temelj demokratije, izuzetan korak napred u razvoju institucija i vladavini prava u našoj zemlji i jedan od važnih koraka u razvoju Srbije. Dragi sugrađani, glasanje nije dužnost, već privilegija svakog od nas, sve ovo su dobri razlozi da izađete na današnji referendum i glasate po svojoj volji. Danas je praznik demokratije i pozivam vas da svi učestvujemo u njemu - rekao je Vučević.

IZLAZNOST 3.61 ODSTO

Iz RIKA saopšteno izlaznost do 10 časova - 3.61 odsto upisanih birača.

Petković obavio građansku dužnost

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković glasao je danas na referendumu za izmenu Ustava Srbije.

Republika

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Petar Petković

RIK: Promenjeni termini danasnjih konferencija za medije

Republička izborna komisija (RIK) promenila je termine konferenecija za novinare na kojima će danas informisati javnost o izlaznosti na republičkom referendumu o promeni Ustava.

Umesto najavljenih konferencija na svaka dva sata počevši od 10 časova, u RIK je potvrđeno Tanjugu da će konferencije biti održavane na svaka dva sata ali počevši od 11 časova.

Republika

Foto: Tanjug

 


Jutros u 7 časova su otvorena glasačka mesta širom Srbije na kojima građani mogu da se izjasne da li su ili ne za promene Ustava Republike Srbije.

Glasao Aleksandar Vulin 

Ministar unutrašnjih poslova i predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin ispunio je svoju građansku dužnost i izašao na referendum koji se danas sprovodi u u našoj zemlji na kome građani odlučuju o potvrdi Akta o promeni Ustava Republike Srbije iz oblasti pravosuđa. 

 

 

 

Ministar policije i lider PS-a Aleksandar Vulin je na današnjem referendumu glasao na biračkom mestu 43 u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" na Vidikovcu.

Republika

Foto: Pokret socijalista

Aleksandar Vulin

Premijerka Brnabić glasala na referendumu

Predsednica Vlade Ana Brnabić glasala je danas na referendumu za izmenu Ustava Srbije.

Brnabić je u 09.40 časova glasala na biračkom mestu broj 34 u Školi za dizajn na Dedinju.

Republika

Foto: Tanjug

Ana Brnabić

Vesić: Glasamo da Srbija postane zrelo i demokratsko društvo

Zamenik gradonačelnika Beograda i član Predsedništva Srpske napredne stranke Goran Vesić glasao je jutros u 9 časova na biračkom mestu broj pet u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Republika

Foto: Tanjug

Goran Vesić

Nakon glasanja, Vesić je rekao da je današnji referendum za promenu Ustava Srbije značajan za napredak Srbije ka EU, ali i za dalju demokratizaciju naše zemlje.

- Glasanje "za", odnosno potvrđivanje promena Ustava zemlje znači da ćemo dobiti nezavisno sudstvo i samostalno tužilaštvo. To znači da ćemo izbeći svaki politički uticaj na izbor sudija i tužilaca. To je važno za demokratiju i na ovaj način Srbija se približava onim demokratskim zemljama kojim težimo i pokazujemo da smo zrelo, demokratsko društvo koje je zrelo za takve promene - istakao je Vesić.

Momirović je glasao oko devet časova na Vračaru

Pozvao je građane da izađu na referendum i istakao da je zaokruživanje reči "da" prilika da se u Srbiji zaustavi politički pritisak na pravosuđe.

- Ne želimo da se više nikada ponovo vreme iz 2009. i 2010. godine kada su sudije izbacivane na ulicu. Ovo je prilika da zaustavimo politički pritisak na pravosuđe, da zakonodavna i izvršna vlast nemaju nikakav uticaj na izbor sudija i predsednika sudova - rekao je Momirović posle glasanja.

Republika

Foto: Tanjug

Tomislav Momirović

 

Oglasio se Goran Rakić

Na protestu u Kosovskoj Mitrovici predsednik Srpske liste Goran Rakić pročitao je zaključke srpskog naroda i poručio da će parlamentarni i predsednički izbori u Srbiji zakazani 3. aprila biti održani i na KiM.

Republika

Foto: Printskrin

Goran Rakić

 

Mali glasao na referendumu o promeni Ustava

Ministar finansija Siniša Mali glasao je danas na referendumu. Mali je glasao u 9.00 časova na glasačkom mestu u Visokoj poslovnoj školi u Beogradu.

Predsednik Vučić glasao na referendumu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glasao je na republičkom referendumu o promenama Ustava u oblasti pravosuđa.

Vučić je glasao na glasačkom mestu 140 u vrtiću "Tesla-nauka za život" na Novom Beogradu.

Predsednik je na glasanje došao sam.

Republika

Foto: Printskrin

Aleksandar Vučić

Policija lažne države "čuva" glasačka mesta

Veliki broj građana na Kosovu i Metohiji okuplja se u srpskim sredinama kako bi pokušali da ostvare svoje građansko pravo i glasaju.

Oni se pitaju zašto za njih ne važe ljudska i građanska prava kao za sve druge na KiM.

U blizini svih biračkih mesta se nalaze patrole policije tzv. Kosova, koje proveravaju da se slučajno ne održava glasanje i da se ne donose referendumski materijali.

Glasala i Darija Kisić Tepavčević 

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević glasala je na republičkom referendumu o promeni Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe.

Republika

Foto: Tanjug

Darija Kisić Tepavčević

Predsednik Vučić glasa u 9 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će povodom Republičkog referenduma radi utvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije danas, u 09.00 časova, glasati na biračkom mestu broj 140, u vrtiću "Tesla-nauka za život" na Novom Beogradu.

Glasao Ivica Dačić 

Dačić je glasao na biračkom mestu 35 u Mesnoj zajednici "Dedinje" i kao prvi glasač otvorio glasanje na tom biračkom mestu.

Republika

Foto: Tanjug

Ivica Dačić


Akt o promeni Ustava sadrži konkretne amandmane kojima se predviđaju promene u oblasti pravosuđa sa ciljem da se obezbedi veća nezavisnost sudstva i sudija, kao i samostalnost i odgovornost javnih tužilaca.

Amandmani predviđeni Aktom o promeni Ustava odnose se samo na pravosuđe i njima se ne menjaju drugi delovi Ustava.

Povodom referenduma radi potvrđivanja Akta o promeni Ustava Srbije, Republicka izborna komisija je odredila 10 glasačkih mesta u inostranstvu.

Skupština privremenih prištinskih institucija je u subotu usvojila rezoluciju protiv organizovanja na referenduma na KiM.

Republika

Foto: Tanjug

 

Repubička izborna komisija donela je kasnije sinoć odluku po kojoj će glasači sa Kosova i Metohije, budući da Priština nije dopustila Srbima da glasaju na referendumu, svoje pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u četiri grada centralne Srbije - Kuršumliji, Raški, Novom Pazaru i Vranju.

Republička izborna komisija obavestiće javnost o toku referendumskog izjašnjavanja na pet konferencija za novinare.

RIK je najavio da će pres konferencije biti održane u pet redovnih termina - u 10, 12, 14, 16 i 18 sati, a po potrebi će organizovati i vanredne konferencije za novinare.

Referendumski dan pratiće i Crta, koja će kao domaća posmatračka misija, održati dve redovne konferencije za medije - prvu u 16.30 i potom posle zatvaranja glasačkih mesta i prebrojavanja glasova, posle 21.30.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading