RUSIJA I KINA NE DAJU NI BLIZU KAO MI! Suzan Fric, direktorka misije USAID u Srbiji: Ponosna sam na sve što smo uradili s našim partnerima!

Autor:

Vesti

09.01.2022

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna većina naših aktivnosti direktno je planirana u saradnji s državom, pa teorije zavere u vezi s njima smatramo neozbiljnim.

RUSIJA I KINA NE DAJU NI BLIZU KAO MI! Suzan Fric, direktorka misije USAID u Srbiji: Ponosna sam na sve što smo uradili s našim partnerima!

Foto: USAID

Suzan Fric

Iznosi razvojne pomoći Rusije i Kine nisu ni blizu iznosa koje daju SAD i EU, tako da zaista za nas, kao razvojnu agenciju, sudaranja s ove dve zemlje ne postoje.

Direktorka misije USAID u Srbiji Suzan Fric na početku razgovora za Srpski telegraf ovako komentariše naše zapažanje da se često govori o sudaranju uticaja Vašingtona, Brisela, Moskve i Pekinga u Srbiji i pitanje da li to oseća i kako se s tim nosi?

Kako kaže, sa Vladom Srbije i partnerima iz EU njena agencija sarađuje i koordinira napore kojima pomaže našoj zemlji da sprovede reforme i unapredi životni standard građana.

- Osim toga, te reforme pomažu Srbiji da ostvari svoj strateški cilj, a to je članstvo u EU, koje mi u potpunosti podržavamo - konstatuje Suzan Fric.

Republika

Foto: USAID

Suzan Fric

Predstavite nam u najkraćem USAID i vašu ulogu u Srbiji?

- Američka agencija za međunarodni razvoj je najveća bilateralna razvojna organizacija na svetu i radi u više od 100 zemalja. USAID je 1961. osnovao predsednik Kenedi da bi agencija sarađivala s državama i pomogla im da se razvijaju i napreduju. Našu misiju ovde otvorili smo 2001. i otad smo sarađivali sa svakom vladom Srbije da bismo pokrenuli reforme na polju ekonomskog i demokratskog razvoja.

Strategija za narednih pet godina

Šta su planovi USAID u Srbiji narednih godina?

- Nedavno smo usvojili strategiju za narednih pet godina, koja se može naći na našoj internet-stranici. Podržavaćemo napore Srbije da radi na otvaranju novih bolje plaćenih radnih mesta, omogućićemo državnim institucijama da građanima bolje pružaju usluge koje su im potrebne. Upravo smo započeli novi projekat koji će raditi na unapređenju energetske efikasnosti i upotrebe energije iz obnovljivih izvora, a naredne godine započećemo nekoliko novih projekata, uključujući i jedan koji će pomoći Srbiji da bolje upravlja zaštićenim prirodnim područjima. Nastavićemo da pomažemo inovacijama i digitalnoj ekonomiji u Srbiji.

Nisu retki medijski napisi i razne analize u kojima se USAID pripisuje kontroverzna uloga. Optužuju vas da finansirate NVO koje se bore protiv vlasti, da ste neka vrsta kase iz koje se finansiraju razne organizacije čije namere ti koji optužuju vide kao sumnjive. Kako to komentarišete?

- U stvari, ogromna većina medijskih izveštaja o radu USAID u Srbiji je veoma pozitivna i objektivna. Veoma smo transparentni u svemu što radimo, a ovde smo na osnovu sporazuma o pomoći, koji imamo potpisan sa Vladom Srbije. Ogromna većina naših aktivnosti direktno je planirana u saradnji s državom, tako da teorije zavere u vezi s našim aktivnostima smatramo neozbiljnim.

Na koje projekte USAID u Srbiji ste najponosniji? Koliko ste novca uneli u zemlju u proteklih 20 godina? Postoji li nešto što ste želeli, a niste uradili?

- Ponosna sam na sve što smo uradili s našim partnerima, kako Vladom Srbije tako i civilnim društvom i privatnim sektorom. Naš projekat "Revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju" (CRDA), koji je vredeo 200 miliona dolara, verovatno je imao najveći uticaj. Kroz taj projekat realizovali smo više od 5.000 aktivnosti, od izgradnje i renoviranja škola, domova zdravlja, čak i mostova, pa do pomaganja malim preduzećima da otvaraju radna mesta i razvijaju se. Naši zaposleni sarađivali su s lokalnim zajednicama da bi se rešavali najhitniji problemi. Kako su građani sami odlučivali koji su problemi najvažniji i kako su ih zajedno s nama rešavali, videli su da možemo da verujemo jedni drugima i da zajedno postignemo dobre stvari. To je bilo pogotovo važno kad smo tek počeli da sprovodimo aktivnosti u Srbiji. Sveukupno, USAID je uložio 882 miliona dolara u razvoj Srbije od 2001. Nas finansiraju američki poreski obveznici i smatramo da je najbolji način da taj novac iskoristimo taj da pomognemo Srbiji da dostigne svoje ciljeve ekonomskog i demokratskog razvoja. I dalje smo tu jer postoji još posla koji možemo da obavimo zajedno.

Republika

Foto: USAID

 

Vi ste u Beogradu bili u dva navrata. Uporedite Srbiju kada ste došli i sada.

- Očigledno je da u Beogradu sada ima više izgradnje i privreda je dinamičnija nego kad sam ovde bila pre 10 godina. Srbija je ekonomski uznapredovala, ali s tim dolazi više saobraćaja i zagađenja. I uprkos generalnom ekonomskom napretku i razvoju zemlje, mnogi ljudi još ne primećuje boljitak u svojim novčanicima ili uslovima života. Moramo još da radimo da bismo svi imali koristi od napretka, tako da će USAID nastaviti da deluje u ovoj oblasti.

Odlična saradnja s državnim institucijama

Kakvu saradnju imate s državnim organima i institucijama Srbije?

- Odličnu. Od obezbeđivanja 9,1 milion dolara za borbu protiv pandemije i bliske saradnje s Institutom "Batut", Ministarstvom zdravlja i Crvenim krstom, koji je delio pomoć, preko podrške naporima kabineta predsednice Vlade u oblasti unapređenja digitalne pismenosti u Srbiji, do desetina drugih aktivnosti, mi smo u stalnoj komunikaciji s državnim institucijama da bismo obezbedili da naša pomoć stigne tamo gde je najpotrebnija. Za proslavu naših 20 godina rada u Srbiji odabrali smo slogan "20 godina partnerstva - zajedno stvaramo" jer sve što radimo u Srbiji, radimo u partnerstvu s građanima Srbije.

Radili ste i u Sofiji, Prištini, dobro poznajete Sarajevo... Kako vidite region u ovom trenutku? Šta su najveći problemi i opasnosti? Kako se na vaš rad odražavaju problemi na relaciji Beograd-Priština?

- Mislim da sve zemlje regiona sada shvataju da su regionalna ekonomska koordinacija i integracija ključne za njihov privredni napredak i životni standard građana. Očigledno ima još posla kako bi inicijativa "Otvoreni Balkan" bila još uspešnija, ali dobro je videti da ima napretka. Sve dok su zemlje regiona usmerene na svoje evropske integracije, na inkluzivnost i saradnju, smatram da je njihova budućnost svetla. Što se tiče poslednjeg pitanja, USAID ima svoju misiju i u Beogradu i u Prištini, tako da mi nastavljamo rad bez obzira na probleme koji postoje između dve vlade, ali normalizacija odnosa između Beograda i Prištine svakako bi pomogla, kako kod zajedničkih projekata tako i u oblasti pospešivanja ekonomskog razvoja.

Da li se u mandatu USAID nešto promenilo s dolaskom predsednika Bajdena?

- USAID s razlogom postoji već 60 godina. I republikanci i demokrate cene ono što radimo i imamo punu, dvopartijsku podršku Kongresa, koji nam svake godine odobrava budžet. Bez obzira na to iz koje je partije stanovnik Bele kuće, USAID ostaje fokusiran na svoju razvojnu misiju.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
gari

09.01.2022 15:43

Rusija i Kina nas NISU BOMBARDOVALI I OKUPIRALI DEO SRPSKE TERITORIJE!!!!!!!!!!!

Srbin

09.01.2022 16:02

Rusija i Kina nas nikada nisu bombardovali, pa ni ne moraju da se iskupe...