VUČIĆ NAJAVIO PROJEKAT KOJI ĆE NOSITI IME MILUTINA MRKONJIĆA: Mrkina ideja je bila Europolis, ja sam to nazvao Beogradom na vodi

Autor:

Vesti

02.12.2021

12:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Milutin Mrkonjić bio u svemu poseban čovek, neverovatne energije koji je verovao u graditeljstvo, gradio puteve, mostove, radovao se svakom novom kilometru puta, povezivao antagonizme

VUČIĆ NAJAVIO PROJEKAT KOJI ĆE NOSITI IME MILUTINA MRKONJIĆA: Mrkina ideja je bila Europolis, ja sam to nazvao Beogradom na vodi

Foto: ST/P. DIVAC

Vučić je naveo da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je Mrkonjić započeo, dobije ime po njemu.

- Mrkonjić je imao nešto izuzetno, drugačije, različito. neverovatnu energiju i fantastičan šarm koji, ma koliko se neko trudio, niko od nas ne može da ima - rekao je Vučić na komemoraciji Mrkonjiću u parlamentu.


Prisetio je da su se, i kada bi se svađali, oštro prepirali, na kraju završili i rastajali sa osmesima, dodajući da je to bilo moguće samo u slučaju Mrkonjića.

Nisu njegove funkcije bile važne, on je bio važniji od mesta kojem je bio, rekao je Vučić i dodao da je Mrkonjić kao direktor CIP-a mogao da okupi sve direktore javnih preduzeća i političare, i koji možda nisu bili u najboljim odnosima.
Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 


Kako je dodao, Mrka je, uvek uz poštovanje Slobodanu Miloševiću, kad je trebalo da se progura nešto što se Miloševiću ne bi dopalo, činio to na njegov specifičan način...

- Mrkina ideja, i nekih pre njega, bila je Europolis. Ja sam to nazvao Beogradom na vodi, ali osigurali smo ono što je bio njegov san. Mrkonjić je počeo i obilaznicu oko Beograda - rekao je Vučić.

Predsednik je podelio da je kod njega divljenje izazivala Mrkonjićeva snaga i energija, čoveka koji je u teško vreme, posle agresije na našu zemlju, uradio mnogo na obnovi, jer je pitanje da li bi to bilo urađeno kasnije, da nije tada, 1999.godine.

- Danas, oni koji rade na gradilištima, od nas dobiju novac... Mrka je to radio bez para. Kako ih je privoleo, šta im je govorio, kada je pričao da treba da rade i grade, ali oni su gradili, po šest meseci ili godinu dana bez novca...  - rekao je Vučić ilustrujući Mrkonjićev karakter.

Rekao je i da se poslednjih godinu dana često savetovao sa njim, dodajući da je Mrkonjić trebalo da u "Otvorenom Balkanu" bude neka vrsta savetnka ministara koji bi se bavio infrastrukturom u celom regionu i odredio glavne pravce.

- Izazovao je kreativni zemljotres gde se pojavi, imao je snagu buldožera u želji da promeni svet. Jedan od retkih izuzetnih ljudi, čak i kada je samo hodao menjao je stvari, ne dajući da ostanu iste i deleći ljudima, poput leka, san da je sve moguće - rekao je Vučić.
Republika

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

 

Dodao je da je Mrkonjić imao neograničenu maštu, snove, ciljeve, verovao u graditeljstvo, voleo mostove, gradio ih, gradio puteve, i onda kada mu niko nije pomagao, prihvatajući na sebe svaku krivicu, i gde je nije bilo, kada je novca nedostajalo svuda.

- Uvek je stvari gurao napred, jurio, inadžija, prkosnik. I kada neko kaže da je bio pravi Beograđanin... ja bih rekao da je bio pravi Srbin, iz svakog dela Srbije, jednako je pripadao svima - rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ovo dana je u neku ruku nasleđe njegovih ruku i ideja, večne vere da smo tu da zemlju menjamo i gradimo bez obzira na politiku, ideologiju.

- Živeo je bez izgovora, kada je bio prijatelj, bio je prijatelj zauvek, kada je bio na drugoj strani, nije bio neprijatelj, već je znao da gradi mostove, da poveže antagonizme. U svemu poseban, nije imao potrebu da se ističe u prvi plan, a gde god da se pojavi bio je u prvom planu - rekao je Vučić.

Dodao je da je Mrka bio čovek sa ogromnim brojem prijatelja, koji su ga cenili, uživali u njiegovom duhu, sledili njegove snove.

- Noseći u sebi večni šarm Crvenog krsta, mangupluk beogradske kaldrme, Mrka je osvojio život i svakog koga bi sreo. Zato i danas ne mogu da kažem da je otišao i kao da mogu da čujem kako, kroz promukli glas, kaže - sine, samo guraj - rekao je Vučić.

Dodao je da će nastojati da se Mrkonjiću odužimo za sve što je uradio, te da će narednih dana izaći sa inicijativom da jedan od najvažnijih projekata koji je započeo dobije ime po njemu, u nadi da će to svi prihvatiti iako je reč o iskrenom socijalisti.

Vučić je izrazio saučešće porodici, svim socijalistima, ali i svim građanima, jer smo, kaže, svi ostal bez Milutina Mrkonjića.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (1)

Loading
Djordije Cvarkov

02.12.2021 22:58

Koliko je budzeta ojadio od naroda, koliko namestenih tendera, koliko sam ga puta vozio privatnim avionom po paprenim cenama o trosku drzave, na koncerte u obliznje drzave, u svaleraj, a sada ga sahranjuju u aleji velikana, zato sto je radio svoj posao za koji je placen i to usporeno, sa puno korupcije i malo casti. Moj deda bre bio vojni naucnik sa preko 40 patenata, doktorirao u Francuskoj i odbio milione od Francuza da prebegne sa porodicom i vodi njihov vojno-naucni centar, ostao veran Srbiji u Jugoslaviji i ovi slepci mu pokazali zahvalnost tako sto jedna ulica nosi njegovo ime. Sramota bre.