VANREDNA SITUACIJA U KOCELJEVI, IZLILA SE TAMNAVA: Za 3 dana palo 140 litara kiše

Autor:

Vesti

06.11.2021

19:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog izlivanja reke Tamnave opština Koceljeva je proglasila vanrednu situaciju. Reka se zbog intenzivnih padavina duž svog toka u nebranjenim zonama izlila iz korita i poplavila nekoliko desetina hektara obradivog zemljišta.

Republika

Foto: twitter.com/printscreen

Ulice pod vodom

 

Procenjuje se da je na teritoriji ove lokalne samouprave za tri dana palo više od 140 litara kiše po metru kvadratnom. Zbog obilnih padavina izlio se i Jadar i takođe poplavio njive, prenosi TV Pink.

Tamnava je pre sedam godina srušila je most koji povezuje magistralni put Šabac - Valjevo i prelomila ga na tri dela, pa je posle toga izgrađen novi.

Zbog ovako lošeg iskustva, opština ništa ne prepušta slučaju, pa su zbog toga rešili da pravovremeno deluju.

- S obzirom na to da su padavine nalik onima koje su bile 2014 godine zbog toga smo juče uveli vanrednu situaciju na teritoriji cele opštine. U toku je praćenje celokupne situacije na Tamnavi, počevši od njenog izvora zaključno sa izlaskom sa naše opštine - rekao je za TV Pink Dušan Ilinčić, predsednik opštine Koceljeva.

On naglašava da su veliki radovi rađeni na pritokama Tamnave pa je sada mnogo bolja situacija nego 2014. godine.

Šabačka Kamenica pod vodom

Zbog velikih padavina njive u Čabačkoj kamenici su kompletno pod vodom. Iako se malo povukla, zbog najavljenih novih padavina meštani strahuju od bujica sa okolnih brda.

Meštani kažu da u okolini Tamnave može da se seje samo kukuruz jer ništa drugo ne može da uspe, jer poplavi voda i sve propadne.

Problem sa pijaćom vodom

Lokalna samouprava je zbog problema sa pijaćom vodom obezbedila cisterne na nekoliko mesnih zajednica.

- Trenutno imamo problem sa vodosnabdevanjem pošto su nam bunari u problemu. U toku je otklanjanje problema na bunarima i očekujemo od ovog ttrenutka da građani počnu normalno da se snabdevaju vodom - rekao je Ilinčić.

Direktor Srbija vode Goran Puzović najavio je da su sledeće godine u planu sanacioni radovi u Kamenici kod mosta kako bi se zaštitila brana i akumulacija koja će pomoći da se reše problemi reke Tamnave.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading