OTIŠAO VELIKI BORAC ZA PENZIONERE: Preminuo Đuro Perić, najstariji poslanik u Skupštini Srbije i dugogodišnji član PUPS-a

Autor:

Vesti

26.10.2021

16:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najstariji poslanik u Skupštini Srbije, i veliki borac za penzionere Đuro Perić (91) iz Partije ujedinjenih penzionera Srbije i zamenik predsednika ove partije Milana Krkobabića danas je preminuo.

Republika

Foto: ST/N. PANČIĆ

Đuro Perić

Perić je, u ime Saveza penzionera Srbije, bio član Upravnog odbora Fonda PIO. U februaru 2008. godine postao je zamenik predsednika Upravnog odbora Fonda, a 2010. godine izabran je za predsednika da bi ubrzo napustio tu funkciju kako ne bi bio u sukobu interesa.

Perić (91) je bio i predsednik poslaničke grupe PUPS Tri P u Skupštini Srbije, a ostaće upamćen i kao veliki borac za penzionere.

Đuro Perić je bio potpredsednik PUPS. Na parlamentarnim izborima 2020. godine našao se na 45. poziciji na listi "Aleksandar Vučić - za našu decu" i ponovo dobio poslanički mandat.

Od Perića se oprostio i PUPS.

- Taj veliki i dobri čovek, skojevac, istaknuti društveno-politički radnik, dugogodišnji predsednik Saveza penzionera Srbije i jedan od osnivača PUPS-a, ostaće u trajnom sećanju svojih savremenika - navodi PUPS u saopštenju.

Njemu je krajem februara pozlilo u Skupštini Srbije kada mu je pao šećer i izgubio je svest. On je imao vrtoglavicu, a pušten je kući posle pregleda u Urgentnom centru.

Perić je bio poznati kriptolog koji je tumačio šifrovane poruke upućene lično maršalu Josipu Brozu Titu. On se 1961. godine kao stručnjak za ovu oblast ukrcao na brod "Galeb" na kome je prokrstario Afrikom.

Međutim, i pre toga se posebno istakao u svom poslu. Naime, do njega je 1952. godine dospela šifrovana poruka koju je policija oduzela na granici.

- Satima sam je tumačio. Pisalo je da su sve brane na Dravi minirane i da će za pet dana eksplodirati. Brzo sam obavestio šefa, a on policiju. Sprečili smo katastrofu koju je želela da napravi ustaška emigracija. Šta se spremalo nikada nije objavljeno. Dobio sam nagrade i rečeno mi je da sam ispunio životni vek - ispričao je svojevremeno Perić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading